Live τώρα    
Ένας δίσκος κατά του Απαρτχάιντ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας δίσκος κατά του Απαρτχάιντ

Του Πάνου Τριγάζη*

Ο θάνατος του μεγάλου αγωνιστή και ηγέτη Νέλσον Μαντέλα απαιτεί να θυμηθούμε ότι η παγκόσμια προοδευτική πολιτιστική δημιουργία επιστρατεύτηκε με τον λαό της Ν. Αφρικής στον αγώνα κατά του βάρβαρου καθεστώτος του Απαρτχάιντ.

Ανάμεσά τους είναι και πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες, από τον Μίκη Θεοδωράκη και τη Μελίνα Μερκούρη έως τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Κώστα Χατζή.

Ξεχωριστή και η συμβολή του Λάκη Χαλκιά, που σε συνεργασία με τον συνθέτη Γιώργο Κατσαρό και τον ποιητή Δημήτρη Ιατρόπουλο κυκλοφόρησε ένα δίσκο το 1988 με τίτλο "Αφρική τώρα", μελοποιώντας ποίηση και Αφρικανών ποιητών, μεταξύ των οποίων ο αείμνηστος πρώην πρόεδρος της Αγκόλα Αγκοστίνο Νέτο.

Ο δίσκος παρουσιάστηκε και στον ΟΗΕ.

Να τι έγραψε το περιοδικό «Δρόμοι της Ειρήνης» τον Νοέμβριο του 1990:

"Συναυλία Ελληνικού Τραγουδιού στην έδρα του ΟΗΕ κατά του Απαρτχάιντ

Στις 11 Οκτωβρίου 1990 είναι η Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης με τους πολιτικούς κρατούμενους της Νότιας Αφρικής, την οποία έχει καθιερώσει ο ΟΗΕ.

Η ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ κατά του Απαρτχάιντ διοργάνωσε στις 12 Οκτωβρίου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη συναυλία ελληνικού τραγουδιού κατά του Απαρτχάιντ με τη συμμετοχή Ελλήνων Καλλιτεχνών.

Στη συναυλία συμμετείχαν ο συνθέτης Γιώργος Κατσαρός και οι ερμηνευτές Λάκης Χαλκιάς και Δήμητρα Γαλάνη. Παρουσιάστηκαν μουσική και τραγούδια από τον δίσκο Αφρική τώρα, που κυκλοφόρησε το 1998 στην Ελλάδα, σε μουσική του Γιώργου Κατσαρού, στίχους Αφρικανών ποιητών και Δημήτρη Ιατρόπουλου και ερμηνεία Λάκη Χαλκιά".

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0