Ουσιαστική ενίσχυση του "νέου κύματος" του ελληνικού κινηματογράφου αποτελεί η διπλή βράβευση το Σάββατο το βράδυ στη βενετσιάνικη Μόστρα της ταινίας «Miss Violence», που τιμήθηκε με τον Αργυρό Λέοντα καλύτερης σκηνοθεσίας για τον Αλέξανδρο Αβρανά και το βραβείο Volpi καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για τον πρωταγωνιστή Θέμη Πάνου. Είναι μια ταινία που, αναδεικνύοντας την "κρίση των αξιών" μέσα στην οικογένεια, μιλά για την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή κρίση. Ο σκηνοθέτης, που ήδη βρίσκεται στο Φεστιβάλ του Τορόντο όπου χθες βράδυ προβλήθηκε η ταινία του στο πλαίσιο μεγάλου αφιερώματος στον νέο ελληνικό κινηματογράφο, μας μίλησε στη Βενετία για το πόσο διευκόλυνε την παραγωγή η συνεργασία του με τη νέα εταιρεία Faliro House του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου, η άμεση ανταπόκριση και η έγκριση του σεναρίου, όταν εκείνος "χτύπησε την πόρτα". Ο πρωταγωνιστής Θέμης Πάνου, μας είχε πει πως ο ρόλος του εξουσιαστή πατέρα στην ταινία ήταν "ένας πολύ δύσκολος ρόλος" για να τον "χτίσει". "Πιστεύω όμως", συνέχισε, "πως όταν η τέχνη βοηθάει να αποκαλύπτονται μυστικά, κοινωνικά ή προσωπικά, αυτό είναι πάντα προς το συμφέρον της κοινωνίας".
Η ταινία του Αλ. Αβρανά είχε αποσπάσει στη Βενετία πριν τα επίσημα βραβεία και το βραβείο της FEDEORA, της Ένωσης Ευρωπαίων Κριτικών, καθώς και το βραβείο Νεότητας Arca Cinema Giovani Award, που απονέμει επιτροπή 100 ατόμων ηλικίας 18 έως 25 ετών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Για την επέτειο των εβδομήντα χρόνων της βενετσιάνικης Μόστρας η κριτική επιτροπή υπό τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι επέλεξε μια ιταλική ταινία για το μεγάλο βραβείο, τον Χρυσό Λέοντα, το ντοκιμαντέρ του Τζιανφράνκο Ρόσι «Sacro GRA», ταινία που εστιάζει στον μεγάλο περιφερειακό δακτύλιο της Ρώμης και στη ζωή των περιθωριακών ατόμων που ζουν εκεί -το ντοκιμαντέρ του Ρόσι, με κάποια "μυθοπλαστικά" στοιχεία, γυριζόταν επί τρία χρόνια.
Εκτός από την βράβευση του ντοκιμαντέρ του Ρόσι, η Ελενα Κότα, η ηλικιωμένη πρωταγωνίστρια της ιταλικής ταινίας «Via Castellana Bandiera» κέρδισε στην κατηγορία της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας έναντι του φαβορί, που ήταν η Βρετανίδα ηθοποιός Τζούντι Ντεντς, πρωταγωνίστρια στη «Φιλομένα» του Στίβεν Φρίαρς. Η ταινία του Φρίαρς απέσπασε το βραβείο σεναρίου των Στιβ Κούγκαν (που πρωταγωνιστεί δίπλα στην Τζούντι Ντεντς) και Τζεφ Πόουπ. Το «Αδέσποτα σκυλιά» (Stray dogs) του Τσάι Μινγκ Λιάνγκ, κέρδισαν το Μεγάλο βραβείο της επιτροπής, ενώ το ειδικό βραβείο δόθηκε στη «Γυναίκα του αστυνομικού» του Γερμανού Φίλιπ Γκρένινγκ. Τέλος, καλύτερος νέος ηθοποιός ανακηρύχθηκε ο Αμερικανός Τάι Σέρινταν για την ερμηνεία του στην ταινία «Joe» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν.
Συγχαρητήρια μηνύματα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του προς τους βραβευμένους μεταξύ άλλων αναφέρει: "Θα ήθελα ειλικρινά να σας συγχαρώ για τη σημαντική σας διάκριση, η οποία ελπίζω να αποτελέσει αφορμή για να αντιληφθούμε και πάλι όλοι μας, και κυρίως η Πολιτεία, τη βαθιά πολιτική φύση του πολιτισμού και τη μεγάλη συμβολή του στην πορεία του τόπου και του ελληνικού λαού".
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: "Ο Πολιτισμός μαζί με την Παιδεία, είναι τα όπλα των ανθρώπων στους αγώνες που δίνουν ανά τους αιώνες για έναν καλύτερο κόσμο. Σήμερα, η ελληνική κοινωνία τα όπλα αυτά τα έχει μεγάλη ανάγκη. Ευχαριστούμε λοιπόν από καρδιάς και συγχαίρουμε τον σκηνοθέτη της ταινίας "Miss Violence", Αλέξανδρο Αβρανά και τον πρωταγωνιστή της Θέμη Πάνου, καθώς και όλους τους συντελεστές του έργου, όχι μόνο για τις υψηλότερες των διακρίσεων που απέσπασαν, αλλά για τη δύναμή τους να παράγουν πολιτισμό σε καιρούς μνημονιακής βίας".
Σε δήλωσή του ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων πως "αυτό που κάνει κάθε πολίτη υπερήφανο πρέπει να κάνει την πολιτεία πιο υπεύθυνη. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου είναι πάντα αρωγός στα βήματα των νέων δημιουργών. Τις αμέσως επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τα στελέχη του αλλά και με τους νέους σκηνοθέτες θα αναζητήσουμε καινούργιους τρόπους για να κάνουμε αποδοτικότερο τον νόμο, να στηρίξουμε τις παραγωγές, να διευκολύνουμε τις συμπαραγωγές των ταινιών. Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά μπορούμε και θα κάνουμε περισσότερα για τον νέο ελληνικό κινηματογράφο" -το θέμα είναι πως ο υπουργός Πολιτισμού θα έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί για τα προβλήματα του κινηματογράφου μας, που δεν περιμένουν, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε στο υπουργείο.
Ακόμη, συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε στον (και απόφοιτο της Σχολής) Αλέξανδρο Αβρανά η πρυτανεία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας.