Live τώρα    
Πέθανε ο σκηνοθέτης του "Άγγελου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέθανε ο σκηνοθέτης του "Άγγελου"

Ο Γιώργος Κατακουζηνός, ο σκηνοθέτης του "Άγγελου", πέθανε σε ηλικία 70 χρόνων μετά από πολύμηνη νοσηλεία σε νοσοκομείο της Αθήνας. Η κηδεία του γίνεται σήμερα στις 11.30 το πρωί από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο "Άγγελος" τον έκανε ευρύτερα γνωστό καθώς εμπνεύστηκε από αληθινά γεγονότα που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία τον Απρίλιο του 1976, όταν ο 19χρονος ναύτης Χρήστος Ρούσσος σκότωσε τον 22χρονο ερωτικό του σύντροφο Ανέστη Παπαδόπουλο και καταδικάστηκε σε ισόβεια κάθειρξη. Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Μιχάλης Μανιάτης, παρά τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε λόγω του σεναρίου της, ακόμα και του ίδιου του δράστη για ανακρίβειες, τελικά γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία, ανέβασε τη δημοτικότητα όχι μόνο των συντελεστών της αλλά και του ίδιου του Χρήστου Ρούσου και ενδεχομένως συνέβαλε στην αποφυλάκισή του με απονομή χάριτος.

Στη δεύτερη ταινία του, το 1987, τις "Απουσίες", ο Γιώργος Κατακουζηνός καταπιάνεται με την ιστορία τριών γυναικών που ζουν μόνες στο κτήμα του πατέρα τους, ώσπου ένας γοητευτικός λοχαγός λειτουργεί ως "καταλύτης", ενώ στην τρίτη ταινία του τη "Ζωή (Μια ωραία πεταλούδα)", που γυρίστηκε το 1994, επανέρχεται στη βασισμένη σε αληθινά γεγονότα θεματολογία, βασίζοντάς τη στη δολοφονία της Ζωής Γαρμάνη από τον σύζυγό της Παναγιώτη Φραντζή.

Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια το 1943, ο Γιώργος Κατακουζηνός σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και το Παρίσι και πριν δημιουργήσει τις δικές του ταινίες εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές ταινίες («Διωγμός», «Τα 201 καναρίνια», «Το μπλόκο» κ.ά.). Σκηνοθέτησε επίσης ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση, ενώ μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν ενεργό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0