Στην Αθήνα ανατέθηκε η διοργάνωση των 39ων Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου και η ελληνική πρωτεύουσα είναι η πρώτη πόλη της νοτιοανατολικής Ευρώπης που αναλαμβάνει να φιλοξενήσει τη φαντασμαγορική απονομή.
Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιανουαρίου 2027, οι εκδηλώσεις, όμως, θα ξεκινήσουν ένα χρόνο πριν με αφιερώματα στον ελληνικό και ευρωπαϊκό κινηματογράφο.
Οικοδεσπότης θα είναι ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας ενώ η απονομή των 39ων Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου θα γίνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), όπου αναμένεται να παραστούν διεθνείς προσωπικότητες,μέλη της Ακαδημίας, υποψήφιοι και προαναγγελθέντες νικητές.
Η πρόταση να φιλοξενηθεί η λαμπρή τελετή στην Αθήνα, προετοιμάστηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας – Creative Greece και υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, η οποία την αποδέχθηκε.
Το ΕΚΚΟΜΕΔ – Creative Greece, ενεργεί ως συντονιστής της ελληνικής κοινοπραξίας που αποτελείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τον Δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια Αττικής, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την ΕΡΤ.