Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.3°C14.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.0°C12.7°C
0 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C16.0°C
4 BF 46%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C7.4°C
0 BF 93%
Όχι στις νομικές ακροβασίες με τα Γλυπτά του Παρθενώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όχι στις νομικές ακροβασίες με τα Γλυπτά του Παρθενώνα

γλυπτά Παρθενώνα

Η βούληση μιας επιχειρηματικής οικογένειας να χριστεί αυτόκλητος διαμεσολαβητής για την «επανένωση» των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν πρέπει να παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως μια «σωτήρια» πρωτοβουλία. Το Parthenon Project πρέπει να εκληφθεί ως αυτό που πραγματικά είναι. Ένα think tank που φιλοδοξεί να πάρει λίγη από τη λάμψη των Γλυπτών και να αποκτήσει ερείσματα στα δικά του κοινά. Η επίσημη ελληνική διπλωματία όμως δεν έχει λόγο να αναμειγνύεται με όλα αυτά, πόσο μάλλον να δείχνει «μαγεμένη» από τις ιδέες του Parthenon Project.

Θυμόμαστε όλοι ότι τον Ιούνιο του 2024 η κυρία Μενδώνη εξέδιδε θριαμβευτικές ανακοινώσεις λέγοντας ότι δεν υπάρχει φιρμάνι και άρα τα Γλυπτά κλάπηκαν από τον Έλγιν. Αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα, με δεδομένο ότι το φιρμάνι δεν έχει κατατεθεί ποτέ. Η επιστροφή των κλαπέντων, λοιπόν, Γλυπτών για να επανενωθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι η εθνική θέση, όπως εκφράζεται από όλες τις κυβερνήσεις στη διεθνή σκηνή. Σε συνέχεια αυτής της θέσης και εφόσον αλλάξει η Βρετανία τον δικό της νόμο και επιστρέψει τα Γλυπτά, τότε μπορεί η Ελλάδα να καλύπτει με περιοδικές βραχυχρόνιες εκθέσεις τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, προφανώς όχι για 25+25 χρόνια, αλλά με εναλλασσόμενο τρόπο για λογικά χρονικά διαστήματα, εξαιρουμένων των αμετακίνητων εκθεμάτων.

Στη βάση αυτής της εθνικής θέσης, μάλιστα, έχουμε ζητήσει και τη σύσταση μιας διακομματικής επιτροπής, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να εντάσσουν τις προσπάθειές τους εντός αυτού του εθνικού πλαισίου. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι για την Ελλάδα η επιστροφή όλων των κλαπέντων αρχαιολογικών και πολιτιστικών θησαυρών αποτελεί απαράγραπτο δικαίωμα, όπως πηγάζει από το Διεθνές Δίκαιο. Αυτή η υποσημείωση είναι απαραίτητη για όσους ενθαρρύνουν το Βρετανικό Μουσείο να βγάλει από τις αποθήκες του άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς που έχουν λεηλατηθεί από την Ελλάδα, όπως τα Γλυπτά του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα.

Το Parthenon Project βασίζει την οπτική του σε μία νομική ανάλυση που προσπαθεί να μετακινήσει, κατά τη γνώμη μας επικίνδυνα, την εθνική θέση για τα Γλυπτά. Υποστηρίζει τη νομική έννοια της «παρακαταθήκης», η οποία υποτίθεται δεν αναγνωρίζει απαραίτητα κυριότητα. Η νομική αυτή θέση αμφισβητείται, με δεδομένο ότι στον αστικό κώδικα η παρακαταθήκη συνεπάγεται την υποχρέωση της επιστροφής, εφόσον ζητηθεί, η επιστροφή του «κινητού πράγματος». Με άλλα λόγια είτε με «δανεισμό» είτε με «παρακαταθήκη» η Ελλάδα θα αποδεχόταν την κυριότητα του Βρετανικού Μουσείου επί των Γλυπτών της Ακρόπολης. Θα ακυρωνόταν έτσι η εθνική θέση.

Αυτός είναι και ο λόγος που κατά τη γνώμη μας η κυβέρνηση κακώς συμμετείχε στην παρουσίαση του Parthenon Project πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα. Δεν έπρεπε ούτε η κυρία Μενδώνη να παραστεί, ούτε ο κύριος Γεραπετρίτης. Η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση έχει μόνο ένα καθήκον σε σχέση με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Να υπηρετεί την εθνική θέση και να πιέζει στη διεθνή σκηνή για την επιστροφή των Γλυπτών. Ηθελημένη ή μη, αυτή τη φορά παρασύρθηκε σε μία λογική «μαθητευόμενων μάγων», η οποία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την εθνική μας θέση.

* H Κυριακή Μάλαμα είναι τομεάρχης Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., βουλευτής Χαλκιδικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL