Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Εικαστικά / Για την απώλεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εικαστικά / Για την απώλεια

1346891Αλεξανδρίδης1.jpg

Η απώλεια καθορίζει τη ζωή μας. Μας οδηγεί σε ανακατατάξεις και αναπροσδιορισμούς των προτεραιοτήτων μας και στον αναστοχασμό για τον τρόπο ζωής ή τις παρουσίες που χάσαμε ξαφνικά και απροσδόκητα. Τη στέγη, την εργασία, τη γη που μεγαλώσαμε, τους ανθρώπους, κυρίως τους δικούς μας, που φώτιζαν με την εκρηκτική σκέψη τους τα αδιαφανή αδιέξοδα της δυστοπικής, αποξενωτικής και βίαιας καθημερινότητας, μας περιέβαλλαν «με τη θαλπωρή να κατοικούμε τον όλεθρό μας με την άνεση του ολέθρου», όπως έγραφε ο πρόσφατα αποδημήσας μεγάλος ποιητής Γιώργος Μπλάνας. Γνωρίζοντας, «γιατί η ζωή δεν του ήταν ξένη», ότι «δεν είμαστε τίποτε περισσότερο αλλά αισίως και τίποτε λιγότερο από άνθρωποι». Προσπαθούμε να πληρώσουμε το κενό της καταστροφής και της απώλειας με την επεξεργασία του πένθους και το ξεπέρασμα της οδύνης παραμένοντας μετέωροι ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο.

Το ονειρικό σύμπαν του Γιώργου Αλεξανδρίδη

Ο γλύπτης Γιώργος Αλεξανδρίδης παρουσιάζει στην τελευταία του δουλειά στην Γκαλερί Έκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου τις συνθήκες που δημιουργούν τη «δυσφορία μέσα στον πολιτισμό». Ο θεατής των εγκαταστάσεών του έρχεται αντιμέτωπος με φιγούρες αιωρούμενες, που παίζουν η καθεμιά από αυτές διαφορετικούς ρόλους μέσα στην κοινωνία: πυροτεχνουργούς του στρατού και νοσοκόμες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου με αντιασφυξιογόνες μάσκες και μέλη της αμερικανικής εγκληματικής οργάνωσης Κου-Κλουξ Κλαν, κοινούς μελισσοκόμους, ηλεκτροσυγκολλητές, δύτες και κλόουν. Που προδίδουν με την κυριαρχική αμήχανη ή φοβισμένη στάση τα συναισθήματά τους. Χρησιμοποιούν τις μεταλλικές ή υφασμάτινες καλύπτρες τους για την ασφάλειά τους αλλά και για την κάλυψη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των προσώπων που διασπείρουν τον φόβο και τη ρατσιστική βία για τη φυλετική καθαρότητα και τον φυλετικό αποκλεισμό και οδηγούν στον φόνο, αποκρύβουν την υπαρξιακή τραγικότητα του γελωτοποιού. Δίνουν στον καλλιτέχνη τη δυνατότητα να πειραματιστεί με το υλικό του, να προβεί σε σχηματοποιήσεις και παραμορφώσεις που, μαζί με τον ανοίκειο χρωματισμό τους, υπερβαίνουν τη σφαίρα του πραγματικού.

Αναγνωρίζει στις μυριάδες παρατεταγμένες σκηνές τα μακραίωνα σύμβολα της προσπάθειας του ανθρώπου να αντεπεξέλθει στις καιρικές συνθήκες και στους φυσικούς κινδύνους και να επιβιώσει. Διαβάζει ταυτόχρονα τα σύμβολα του μαζικού εκτοπισμού, που ο εμφύλιος σπαραγμός, οι γενοκτονίες και οι αποικιοκρατικοί πόλεμοι, η πείνα και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αυταρχικά καθεστώτα ωθούν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους στην απώλεια της στέγης, της εργασίας τους και του οικείου τρόπου ζωής τους, στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Δείχνουν με το μικρό μέγεθός τους και με την τρυφερότητα που αναδίνει το επιδέξιο πλάσιμό τους την ευαλωτότητά τους απέναντι στους ισχυρούς των όπλων και της εξουσίας. Ανακαλούν ταυτόχρονα στη μνήμη τους νομαδικούς λαούς που ζούσαν άλλοτε σε αρμονία με τη φύση, προτού επέλθει μέσω του τεχνολογικού πολιτισμού και της εκβιομηχάνισης της ζωής η ανισορροπία στον πλανήτη που σήμερα μας ταλανίζει.

Τα έργα του Γ. Αλεξανδρίδη προσωποποιούν ή πραγμοποιούν τις παράταιρες συνθήκες που συνθέτουν τη «δυσφορία μας μέσα στον πολιτισμό» σε έναν σύμπαν το οποίο λειτουργεί μέσα στο κενό της αβεβαιότητας της απώλειας που πληρώνει και αντισταθμίζει με τη μαγική, μορφοπλαστική δύναμη του ονείρου. Βοηθά τους ανθρώπους, όπως δηλώνει και ο φαινομενικά παράδοξα αισιόδοξος τίτλος της έκθεσης, να «προβάλλουν λαμπρά στα ανώτερα ύψη των αιθέρων» της ποίησης.

Info

Γιώργος Αλεξανδρίδης

«Προβάλλουν λαμπρά στα ανώτερα ύψη των αιθέρων»

Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης

Αίθουσα Τέχνης Έκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου, Βαλωρίτου 9α, Αθήνα

Διάρκεια έκθεσης: 22 Φεβρουαρίου-23 Μαρτίου

Ωρες λειτουργίας: Τρ./Πέμ./Παρ. 12 μ.-8 μ.μ., Τετ. 12μ.-6 μ.μ., Σάβ. 12μ.-3 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL