Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.5°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.5°C17.0°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C15.9°C
2 BF 83%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.1°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.7°C15.9°C
0 BF 59%
«Homo Unhackabke» / Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πανάκεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Homo Unhackabke» / Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πανάκεια

Βιβλίο

Το novel graphic «Homo Unhackabke» παρουσιάστηκε τις ημέρες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης καθώς οι εκδόσεις αποτελούν κομμάτι των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ.

Οι συγγραφείς του σεναρίου είναι εκπαιδευτικοί: μαθηματικός η Μαρία Γαλάνη, γεωλόγος ο Θοδωρής Παράσχου και φιλόλογος η Κατερίνα Νανούρη. Η εικονογράφηση είναι της εικαστικού Αλίκης Χιωτάκη.

Προηγήθηκαν συζητήσεις με τους ίδιους τους μαθητές, ενώ το βιβλίο αναμένεται να αποτελέσει εκπαιδευτικό οδηγό για νέες δράσεις και παρεμβάσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πανάκεια, το μήνυμα του βιβλίου.

Βιβλίο

«Όταν στις αρχές του 2017 συζήτησα με τον Θοδωρή Παράσχου, έναν πολύ αξιόλογο, γεμάτο καινοτόμες ιδέες, πλούσια φαντασία και όρεξη για δημιουργία νέων εκπαιδευτικών μεθόδων στην διδασκαλία, μάχιμο εκπαιδευτικό της Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης (Πειραματικό Γυμνάσιο Ν. Χανίων), την ιδέα να συνεργαστούμε στην συγγραφή ενός σεναρίου που θα θίγει θέματα τεχνητής νοημοσύνης, κλιματικής αλλαγής, αλλά και Μαθηματικών, δέχτηκε μ΄ ενθουσιασμό να δοκιμάσουμε.

Σαν απώτερο σκοπό βάλαμε την δημιουργία ενός graphic novel εκπαιδευτικού χαρακτήρα, κατάλληλου για εφήβους άνω των 15 ετών, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από καθηγητές Μαθηματικών, και όχι μόνο, μέσα στην τάξη, αλλά και για ενήλικες που ενδιαφέρονται για τα παραπάνω θέματα.

Βιβλίο

Από τον κόσμο των Μαθηματικών επιλέξαμε την προσωπικότητα του Πυθαγόρα. Η ενδιαφέρουσα περιπέτεια της έρευνας πάνω σε θέματα Τ.Ν., κλιματικής αλλαγής και θεωριών που απασχόλησαν τον Πυθαγόρα και τους μαθητές του και οι δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις για συζήτηση και καταιγισμό ιδεών ξεκίνησαν. Μετά από δύο χρόνια η βασική ιστορία ήταν σχεδόν έτοιμη. Πριν την μετατρέψουμε σε σενάριο για graphic novel προστέθηκε στην ομάδα και η Κατερίνα Νανούρη, φιλόλογος της ιδιωτικής εκπαίδευσης που ασχολείται με την δημιουργική γραφή προσθέτοντας στην όλη ιστορία τις δικές της φρέσκες πινελιές.

Το 2020 παραδίδουμε ένα μεγάλο και δύσκολο σενάριο στα χέρια, της εξαιρετικής κατά τη γνώμη μας ,εικονογράφου Αλίκης Χιωτάκη, που με υπομονή κι επιμονή κατάφερε να το αποδώσει εικαστικά. Ενώ τον Μάιο του 2023 το βιβλίο εκδόθηκε από τον Μαθιό Φραντζεσκάκη που έχει τις Εκδόσεις Πυξίδα.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε μία πόλη κάπου στη Γη, το 2090, όπου η τεχνολογική πρόοδος έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή των ανθρώπων. Η τεχνητή νοημοσύνη δεσπόζει σε ηγετικές θέσεις, η παρακολούθηση από κάμερες αποτελεί μία καθημερινότητα, τα ανδροειδή αποτελούν φτωχά εργατικά χέρια ενώ οι συνέπειες της οικολογικής καταστροφής είναι ολέθριες. Οι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την ανάγνωση βιβλίων, που δεν υπάρχουν πια σε έντυπη μορφή και τη βαθύτερη γνώση, αφού αυτά έχουν αντικατασταθεί από τις εξαίρετες λειτουργίες της τεχνολογίας. Οι σχέσεις των ανθρώπων έχουν γίνει απρόσωπες και μηχανικές.

Βιβλίο

Οι ήρωες της ιστορίας είναι δυο νέοι, ο Ιγκόρ και η Έλσα , συνάδελφοι και συγκάτοικοι, που αποτελούν τη μειοψηφία του ανθρώπινου δυναμικού μιας αρχιτεκτονικής εταιρείας. Εξαιτίας μιας ήπιας ηλιακής καταιγίδας, που διακόπτει τη λειτουργία όλων των ηλεκτρονικών συσκευών, έρχονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη γι’ αυτούς αποστολή. Τους ανατίθεται η ολοκλήρωση ενός έργου, που απαιτεί τη σχεδίαση «χρυσών ορθογωνίων». Το σχέδιο πρέπει να παραδοθεί σε 2 ημέρες και να υλοποιηθεί αναγκαστικά με τα χέρια.

Το άγχος τους κυριεύει. Η αναζήτηση των απαραίτητων γεωμετρικών οργάνων, που η χρήση τους έχει εγκαταλειφθεί προ πολλού και γνώσεων για την πραγματοποίηση της αποστολής τους θα τους οδηγήσει στην ανακάλυψη ενός βιβλίου που αναφέρεται στη «χρυσή τομή». Θα έρθουν σε επαφή με την ομάδα των «Αντισυμβατικών» κι ένα παιδάκι θα τους ανοίξει τα μάτια στο θαυμαστό κόσμο του Πυθαγόρα.

Οι πρωτόγνωρες εμπειρίες που θα ζήσουν θα τους επηρεάσουν συναισθηματικά. Θα καταφέρουν τελικά να σχεδιάσουν τα «χρυσά ορθογώνια» με το χέρι;

Βιβλίο

Το γνωστικό θέμα που περιέχεται στο βιβλίο απαντάει στη διαδικασία σχεδίασης χρυσών ορθογωνίων και δίνει μια αφορμή για να γίνει συζήτηση, τόσο για την Τ.Ν. όσο και για την κλιματική κρίση. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε το βιβλίο να φτάσει στις βιβλιοθήκες των σχολείων γιατί πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση είναι μια διαδικασία η οποία δεν θα πρέπει να περνάει μέσα από επαναστατικές αλλαγές, αλλά μέσα από καινοτόμα στάδια εξέλιξης».

Γαλάνη Μαρία

Συνταξιούχος μαθηματικός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL