Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Περί βιβλιοθηκών... και μουσικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και μουσικής

Βιβλίο
(PIXABAY.COM)

Στη σημερινή μας στήλη θα παρουσιάσουμε το Ελληνικό Παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Κέντρων Τεκμηρίωσης, που ιδρύθηκε την άνοιξη του 2016 ως ένας ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Μεταξύ των σκοπών του, διαβάζουμε στην ιστοσελίδα τους:

«Προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στους ασχολούμενους με την ανάπτυξη του επιστημονικού αντικειμένου της μουσικής βιβλιοθηκονομίας/αρχειονομίας και της μουσικής πληροφόρησης. Ενθάρρυνση δημιουργίας ανεξάρτητων ερευνητικών ομάδων και ομάδων εργασίας, με ζητούμενο την κάλυψη κενών και την εξεύρεση λύσεων πάνω σε συγκεκριμένους τομείς, όπως θέματα τεκμηρίωσης και καταλογογράφησης (θεματικές επικεφαλίδες, καταλογογράφηση ειδικών μορφοτύπων κ.ά.), διαχείριση αρχειακού υλικού, μουσική έρευνα και μεθοδολογία, και πρακτικές ψηφιοποίησης. Παρουσίαση διεθνώς της προόδου και των δυνατοτήτων της ελληνικής μουσικής βιβλιοθηκονομίας/αρχειονομίας. Ενίσχυση της διασύνδεσης ελληνικών μουσικών βιβλιοθηκών, αρχείων και συλλογών με ανάλογές τους στο εξωτερικό, με στόχο τη διευκόλυνση μελλοντικών συνεργασιών, και, τέλος ανάδειξη της μουσικής πληροφόρησης, εν γένει, ως πυλώνα της μουσικής ανάπτυξης».

Με ένα πλούσιο εκδοτικό έργο στο πεδίο των οδηγιών και των καλών πρακτικών στο πεδίο της μουσικής βιβλιοθηκονομίας, έχει πραγματοποιήσει ήδη τέσσερα συνέδρια (από το 2017 έως το 2021) σχετικά με ζητήματα που αφορούν τις βιβλιοθήκες μουσικής στη χώρα μας.

Μέλη του εν λόγω δικτύου είναι είτε βιβλιοθήκες με αμιγώς μουσικό περιεχόμενο στη συλλογή τους είτε άλλες βιβλιοθήκες, αρχεία και οργανισμοί που διαθέτουν τμήματα συλλογών αφιερωμένα στη μουσική.

Μεταξύ των φορέων βρίσκουμε το Αρχείο και Μουσείο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας, το Αρχείο Ωδείου Αθηνών, τη Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Βιβλιοθήκη Τμήματος Μουσικών Σπουδών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Αρχείο της ΕΡΤ, το Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής και Ακουστικής (ΙΕΜΑ)-Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», το Σωματείο Φίλων Μουσείων Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων Φ. Ανωγειανάκη και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Τα δίκτυα ειδικών βιβλιοθηκών μπορούν να επιτελέσουν ένα μεγάλο έργο προς ωφέλεια των φορέων που τα συναπαρτίζουν, αλλά κυρίως προς ωφέλεια των ερευνητών και των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τα ειδικά αυτά θέματα.

Η συγκέντρωση των πληροφοριών των μεμονωμένων φορέων σε ένα σημείο είναι ένα από τα βασικά εργαλεία τεκμηρίωσης και πληροφόρησης. Ο κοινός βηματισμός και η ανάπτυξη των φορέων που τα απαρτίζουν είναι άλλο ένα βασικό εργαλείο. Και κάπως έτσι, αθόρυβα και ουσιαστικά, προάγεται η πολιτιστική δημιουργία και ασκείται πολιτιστική πολιτική με ουσία και βάθος στον χρόνο. Ευελπιστούμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού παραρτήματος.

Καλλίμαχος
[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL