Live τώρα    
32°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
30.6°C35.7°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
36 °C
33.6°C37.7°C
4 BF 31%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
31.0°C33.8°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.8°C30.8°C
2 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
36 °C
34.0°C35.9°C
0 BF 24%
Ταμείο Αλληλοβοήθειας / Αμαρτιών το ανάγνωσμα, έκθετη η Μενδώνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ταμείο Αλληλοβοήθειας / Αμαρτιών το ανάγνωσμα, έκθετη η Μενδώνη

Από την τελετή παραλαβής - παράδοσης του ΥΠΠΟΑ μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Διακρίνονται δεξιά στο πάνελ ο συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ Κώστας Νικολάου και δίπλα του ο Γιάννης Τσακοπιάκος, νυν πρόεδρος της ΠΟΕ ΥΠΠΟ και κατηγορούμενος για την υπόθεση των πλαστών δανείων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας για την περίοδο 2012-2014

Η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών να παραπέμψει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων 14 εμπλεκόμενους στην περίφημη υπόθεση των πλαστών δανείων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας για την περίοδο 2012-2014 φέρνει στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη για την οριστική εξυγίανση του «αμαρτωλού» οργανισμού, παράλληλα όμως αναδεικνύει στο έπακρο τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται η υπουργός Πολιτισμού, δεδομένου ότι ανάμεσα στα 14 πρώην μέλη των διοικήσεων του Ταμείου που παραπέμπονται είναι ο επί χρόνια πρόεδρος του Ταμείου και νυν πρόεδρος της ΠΟΕ ΥΠΠΟ Γιάννης Τσακοπιάκος και ο επίσης επί 15ετία διευθυντής του Γιώργος Βλαντής.

Από την ανάληψη των καθηκόντων της ως υπουργός Πολιτισμού, άλλωστε, η Λ. Μενδώνη φρόντισε να κάνει σαφή την πολιτική που θα εφαρμόσει. Η αλήστου μνήμης εικόνα του Γ. Τσακοπιάκου καθισμένου στο πάνελ της τελετής παραλαβής του χαρτοφυλακίου τής νυν υπουργού τον Ιούλιο του 2019, μαζί με τον συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ Κώστα Νικολάου, δεν άφηνε κανένα περιθώριο παρερμηνείας των προθέσεών της. Η φράση του τότε, «Επιστρέψαμε», έδειχνε καθαρά τον δρόμο που, όπως πλέον αποδείχτηκε, θα ακολουθούσε η νυν υπουργός.

Η ίδια εξάλλου φρόντισε να επιβεβαιώσει τη στάση της και μερικούς μήνες αργότερα, όταν στο συνέδριο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, τον Οκτώβριο του 2019, σε μια επιχείρηση αθώωσης των εμπλεκομένων στις «αμαρτωλές» υποθέσεις του Ταμείου, έλεγε εμφατικά ότι «έχει μεθοδευτεί η δίωξή τους». Άλλωστε και το επιχείρημα που προέβαλλαν όλο αυτό το διάστημα οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι από τη Δικαιοσύνη ήταν ότι επρόκειτο για πολιτική δίωξη και σκευωρία μεθοδευμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πλην όμως, όπως φάνηκε πανηγυρικά από την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, η Δικαιοσύνη άλλη γνώμη σχημάτισε για τα πεπραγμένα τους.

Έτσι παραπέμπει τους 14 για πέντε κακουργήματα και συγκεκριμένα για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, για πλαστογραφία, για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και για υπεξαίρεση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Το μαύρο άσπρο από την υπουργό

Δεν ξέρουμε πώς «διαβάζει» σήμερα αυτή την απόφαση η υπουργός Πολιτισμού, όμως μέχρι τώρα έκανε φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να αντιστρέψει τα γεγονότα και να κάνει το μαύρο άσπρο. Εδώ και τρία χρόνια έχει αδρανοποιηθεί η πειθαρχική δίωξη του Γ. Τσακοπιάκου για αδικαιολόγητη απουσία από την εργασία του, του ανέθεσε θέσεις ευθύνης, ενώ και πρόσφατα εμφανίστηκε ως εκπρόσωπός της σε εκδήλωση στην Κέρκυρα. Επιπλέον ξεκίνησε ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον της διευθύντριας και του Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας που τοποθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Την μεν πρώτη την απέπεμψε με φωτογραφική διάταξη, ενώ για όλους μαζί ξεκίνησε ένας Γολγοθάς πειθαρχικών διώξεων.

Γιατί; Γιατί ήταν αυτοί οι οποίοι έστειλαν τους φακέλους με τα ευρήματα κακοδιαχείρισης, εικονικών δανείων, εικονικών εργασιών και άλλων «αμαρτωλών» υποθέσεων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας στη Δικαιοσύνη και ταυτόχρονα δρομολόγησαν την εξυγίανσή του, όπως προέβλεπε άλλωστε και ο αντίστοιχος νόμος που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2019, επί υφυπουργίας Κώστα Στρατή, σύμφωνα με τον οποίο το Ταμείο έγινε πραγματικό ταμείο αλληλοβοηθειας εργαζομένων, με γενική συνέλευση και εισφορές, ενώ ο παιδικός σταθμός, οι κατασκηνώσεις και οι εργαζόμενοί του μεταφέρονταν στο υπουργείο Πολιτισμού.

Παράλληλα, σ' αυτό το διάστημα απολύθηκαν οι μη αρεστοί στην ηγεσία του υπουργείου εργαζόμενοι του παιδικού σταθμού του Ταμείου, κυρίως όμως εξακολουθούν να μην ασκούνται πειθαρχικές διώξεις σε όσους εμπλέκονται και στην υπόθεση των εικονικών δανείων, για την περίοδο 2012-2014, όταν η νυν υπουργός ήταν γενική γραμματέας του υπουργείου, αλλά και σε όσους εμπλέκονται στην υπόθεση κακοδιαχείρισης, όπως κατέδειξε το πόρισμα των ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Όπως είναι γνωστό, το πόρισμα του ΓΛΚ αφορούσε κακοδιαχείριση 45 εκατ. ευρώ την περίοδο 2005-2016, για την οποία έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 17 μέλη των πρώην διοικήσεων του Ταμείου και στον επί 15ετία διευθυντή του Γ. Βλαντή, για επτά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα. 

Αναγνωστοπούλου: Θετική εξέλιξη

«Θετική εξέλιξη» χαρακτηρίζει η Σία Αναγνωστοπούλου την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών να παραπεμφθούν σε δίκη οι 14 εμπλεκόμενοι στα πλαστά δάνεια του Ταμείου που «ζημίωσαν τα δημόσια ταμεία», δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «θα συνεχίσει να υποστηρίζει το αίτημα για διαφάνεια, λογοδοσία και εξυγίανση" του Ταμείου. Για την τομεάρχη Πολιτισμού, «η υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού συνιστά ένα πρωτοφανές σκάνδαλο» και «η αποκάλυψή του έφερε ταυτόχρονα στο φως και ένα οργανωμένο κύκλωμα συγκάλυψης που συστηματικά επιχείρησε να μην υπάρξει λογοδοσία και απόδοση ευθυνών».

Όπως επισημαίνει, «είναι ταυτόχρονα η ώρα να προχωρήσει η οριστική εξυγίανση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Δυστυχώς, η υπουργός Πολιτισμού, η κυρία Μενδώνη, δεν έχει κάνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση». Εκφράζοντας την ελπίδα η υπουργός «να πράξει το αυτονόητο: να προχωρήσει στην εφαρμογή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα για τους εμπλεκομένους εκείνους που παραπέμπονται σε δίκη με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα", η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «κάθε άλλη επιλογή εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ θα συνιστά υπεκφυγή και εντέλει συνενοχή στη μακρά ιστορία της κακοδιοίκησης του Ταμείου" .

Στρατής: Δικαιώνεται η πολιτική μας

Για «δικαίωση» κάνει λόγο ο Κώστας Στρατής, επί υφυπουργίας του οποίου δρομολογήθηκε η εξυγίανση του Ταμείου. «Η σημαντική αυτή δικαστική απόφαση δικαιώνει την πολιτική που ακολουθήθηκε την περίοδο 2015-2019» επισημαίνει υπογραμμίζοντας ότι «η υπουργός Πολιτισμού οφείλει να εφαρμόσει στο ακέραιο το γράμμα και το πνεύμα του πειθαρχικού δικαίου ή να το απαιτήσει από εκείνην ο πρωθυπουργός. Είναι μέγιστο ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξης. Αν δεν το κάνουν, το πολύκροτο αυτό σκάνδαλο θα φέρει και το δικό τους ονοματεπώνυμο». 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, που επανέφερε διαρκώς στον κοινοβουλευτικό έλεγχο το «σκάνδαλο του Ταμείου Αλληβοήθειας», δηλώνει στην ΑΥΓΗ ότι «επί τρία έτη η πολιτική της Λ. Μενδώνη είναι η συγκάλυψη της υπόθεσης και η προστασία των εμπλεκόμενων σ' αυτήν. Αρνείται επιμόνως να ασκήσει τα εκ του νόμου πειθαρχικά της καθήκοντα. Φλερτάρει με την παράβαση καθήκοντος, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών». 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL