Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.9°C26.8°C
2 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.8°C25.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.0°C25.5°C
1 BF 45%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.7°C24.9°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C21.8°C
0 BF 43%
Αρχαιότητες Βενιζέλου / Προχωρούν ακάθεκτοι και ξηλώνουν ό,τι βρίσκουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχαιότητες Βενιζέλου / Προχωρούν ακάθεκτοι και ξηλώνουν ό,τι βρίσκουν

ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μια ακόμα ζοφερή εξέλιξη για τις περίφημες αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης προστίθεται στον συνεχιζόμενο τεμαχισμό και επομένως την καταστροφή του μοναδικού μνημειακού συνόλου στο σταυροδρόμι της Decumanus maximus με την Cardo. Μετά τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν κάτω από το περίφημο σταυροδρόμι των ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων, το Συμβούλιο με νέα, ομόφωνη γνωμοδότησή του ενέκρινε πλέον και τη μελέτη για τη νέα απόσπαση και επανατοποθέτηση.

Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού προχωράει ακάθεκτη στην ολοκλήρωση του καταστροφικού σχεδίου της, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα και την κοινή γνώμη. Αγνοώντας, κυρίως, ότι όλη αυτή η καταστροφή θα είχε αποφευχθεί και οι αρχαιότητες θα έμεναν ανέπαφες στη θέση τους εάν η κυβέρνηση δεν σταματούσε βίαια την υλοποίηση των εργασιών για την παραμονή των σημαντικών αρχαιοτήτων με παράλληλη λειτουργία του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης που εφάρμοζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Και στο βάθος... γερανογέφυρα

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της μελέτης για την προσωρινή απόσπαση και τη μεθοδολογία επανατοποθέτησης των καταλοίπων που αποκάλυψε η νέα ανασκαφική έρευνα κάτω από το μνημειακό σύνολο που ήδη ξηλώνεται από τον σταθμό Βενιζέλου. Χωρίς να δίνονται σαφείς λεπτομέρειες, επισημαίνεται ότι "οι αρχαιότητες κατά την επαναφορά τους στο κέλυφος του σταθμού Βενιζέλου θα συμπεριληφθούν στο προς επανατοποθέτηση μνημειακό σύνολο", ενώ τις εργασίες απόσπασης και κυρίως επανατοποθέτησης θα διευκολύνει η χρήση γερανογέφυρας, που σχεδιάστηκε από τους μελετητές ειδικά για τον σταθμό Βενιζέλου.

Μέγιστο ύψος 21 μέτρα στα κτήρια της περιοχής Μακρυγιάννη

Την ίδια ώρα, έχουμε και καλά νέα, που τόσο σπανίζουν αυτή την περίοδο. Αφορούν την περιοχή Μακρυγιάννη και την ανέγερση ψηλών κτηρίων, δηλαδή τη γνωστή υπόθεση των τεράστιων ξενοδοχείων στη σκιά της Ακρόπολης. Το ΣτΕ ενέκρινε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό των υψών στου Μακρυγιάννη, προκρίνοντας δηλαδή ότι το μέγιστο ύψος των κτηρίων στην περιοχή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 21 μέτρα, με εξαίρεση τα κτήρια των οικοδομικών τετραγώνων της λεωφόρου Συγγρού από την οδό Πετμεζά έως το Φάληρο, που δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 24 μ.

Το συγκεκριμένο ΠΔ επαναλαμβάνει αυτά τα οποία ισχύουν για την περιοχή σύμφωνα με το Βασιλικό Διάταγμα του 1955 σχετικά με τα ύψη στην περιοχή. Το γεγονός χαιρετίζει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που έχει πρωτοστατήσει στην υπόθεση μαζί με τους κατοίκους της περιοχής, και μετά την κοινή προσφυγή τους στο ΣτΕ εκδόθηκαν οι εμβληματικές αποφάσεις του 2020, οι οποίες υπενθυμίζουν στην ελληνική Πολιτεία ότι το μέγιστο ύψος των 21 μέτρων για την περιοχή ορίζεται σύμφωνα με το Βασιλικό Διάταγμα του 1955 και όχι με τον Νέο Οικιστικό Κανονισμό του 2012. Οι δύο αποφάσεις μάλιστα του ΣτΕ αφορούν σε ολες τις περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας αλλά και της χώρας στις οποίες κατισχύουν προγένεστερα Βασιλικά ή Προεδρικά Διατάγματα.

Με τη συγκεκριμένη έγκριση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με την ΕΛΛΕΤ, "ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη θεσμική θωράκιση και προστασία της Ακρόπολης". Η πρόεδρός της Λυδία Καρρά χαρακτηρίζει τον περιβάλλοντα χώρο της Ακρόπολης "θέμα εθνικής και μάλιστα διεθνούς σημασίας", δηλώνοντας μάλιστα ότι "η προστασία του πρέπει να είναι άμεση, ουσιαστική και οριστική, δυναμώνοντας έτσι τον δίκαιο αγώνα της χώρας μας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα".

Απροστάτευτη η Ακρόπολη

Και δεν είναι άνευ σημασίας η δήλωση της Λ. Καρρά δεδομένου ότι ο περιβάλλων χώρος της Ακρόπολης δεν είναι προστατευμένος αν δεν εκδοθεί ένα ολοκληρωμένο Διάταγμα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο να καθορίζει ήπιες χρήσεις γης και να υπενθυμίζει τον ισχύοντα συντελεστή δόμησης, που είναι 2,5 βάσει του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Αυτή τη στιγή, σύμφωνα με την ΕΛΛΕΤ, συνεχίζουν να εκδίδονται άδειες παρατύπως, με συντελεστή δόμησης 3,6.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδρομή για τη θεσμική θωράκιση και προστασία της Ακρόπολης, η Πολιτεία και συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρέπει να στείλει τις απαραίτητες  εγκυκλίους ώστε να ενημερώνει για τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ που εκδόθηκαν το 2020 την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, που "συνεχίζει παρατύπως να εκδίδει οικοδομικές άδειες με τα ύψη που προβλέπει ο ΝΟΚ". Πρέπει επίσης να εκδοθεί νέο ολοκληρωμένο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο να προβλέπει ήπιες χρήσεις γης και καθορισμό του νόμιμου συντελεστή 2,5, όπως προβλέπεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL