Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
27.6°C31.2°C
4 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
29.9°C32.8°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
31.6°C32.0°C
4 BF 36%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.8°C27.1°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
30.7°C30.9°C
3 BF 30%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Κωφεύει και αφήνει απροστάτευτους τους καλλιτέχνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Κωφεύει και αφήνει απροστάτευτους τους καλλιτέχνες

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τη στήριξη των εργαζόμενων στον πολιτισμό, που πλήττονται από την πανδημία και τους υγειονομικούς περιορισμούς, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ υπό το φως των πρόσφατων κινητοποιήσεων. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές η κυβέρνηση για ακόμα μία φορά υποβάθμισε το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι οι καλλιτέχνες έχουν ήδη λάβει σημαντική στήριξη. Κατά συνέπεια, δεν προκάλεσε έκπληξη η απόρριψη από τη Λίνα Μενδώνη των τροπολογιών του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του πολιτισμού, με το πρόσχημα ότι τα επίμαχα ζητήματα εξετάζονται από την κυβέρνηση.

Οι τροπολογίες αφορούν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των καλλιτεχνών μέσω των οργανισμών πνευματικών δικαιωμάτων, την ένταξη προϊόντων πολιτισμού στον χαμηλό ΦΠΑ του 6% και το δικαίωμα δημόσιου δανεισμού από βιβλιοθήκες.

«Από την αρχή αυτής της περιπέτειας τα μόνα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι ο περιορισμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ενώ η διάδοση της Covid είναι τεράστια, το μόνο μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση είναι να απαγορεύσει τη μουσική» επισήμανε ο Πάνος Σκουρολιάκος. Ο αναπληρωτής τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε δηκτικά ότι για την κυβέρνηση «η Covid διαδίδεται μέσω της μουσικής, ούτε στα σχολεία με 25 και 28 παιδιά σε μια μικρή αίθουσα, ούτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς που ο ένας πάνω στον άλλον κυκλοφορούμε σαν σαρδέλες».

Ο Π. Σκουρολιάκος αναφέρθηκε στο πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο μεταφέροντας επιγραμματικά τα αιτήματα των ανθρώπων του πολιτισμού: οι χώροι πολιτισμού να θεωρούνται πληττόμενες επιχειρήσεις σε περίπτωση κρούσματος και να υπάρχει αποζημίωση, στήριξη των δημιουργών και ερμηνευτών ελληνικού τραγουδιού μέσω των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, αποζημίωση μέσω του μητρώου καλλιτεχνών από τον Αύγουστο του 2021, επιδότηση ενοικίου και υπολογισμός των ενσήμων από την επιδότηση του 2021 ώστε να υπάρξει δυνατότητα υπαγωγής στο Ταμείο Ανεργίας.

Η Μενδώνη μιλάει για 800 εκατ. ευρώ στους καλλιτέχνες!

Η Λ. Μενδώνη ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τους καλλιτέχνες με... 800 εκατ. ευρώ από την αρχή της πανδημίας! Μάλιστα, η υπουργός Πολιτισμού με τη γνωστή της αμετροέπεια έκανε λόγο για αριθμούς που «είναι ενοχλητικοί να τους ακούτε», αλλά «αποδεικνύουν την πραγματικότητα». Η Λ. Μενδώνη κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για διαστρέβλωση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι είχε υπονομεύσει τη θέσπιση του μητρώου καλλιτεχνών κι ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για τα πνευματικά δικαιώματα είχε δημιουργήσει ένα «χαοτικό πλαίσιο» που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι διόρθωσε.

Παρέμβαση Σκουρολιάκου και για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Ο Π. Σκουρολιάκος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός επιμένει στην τακτική του δανεισμού, την ώρα που δημιουργούνται θετικές συγκυρίες για τη διεκδίκησή τους, όπως με την αλλαγή στάσης των Times που ζητούν την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Η Λ. Μενδώνη κατηγόρησε τον Π. Σκουρολιάκο για «σπέκουλα» υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση αυτή από τον Ιούλιο του 2019 με πάρα πολύ συστηματικό τρόπο εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται γι’ αυτό το θέμα» και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση επιμένει στην θέση ότι τα Μάρμαρα «είναι προϊόν κλοπής και δεν αναγνωρίζει νομή και κυριότητα και κατοχή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL