Live τώρα    
2°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
2 °C
0.1°C4.5°C
2 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
2 °C
0.7°C3.5°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
3.2°C7.9°C
2 BF 30%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
7 °C
4.9°C7.8°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
4 °C
3.5°C3.9°C
2 BF 30%
Στο κέντρο του κόσμου του Χρήστου Βακαλόπουλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο κέντρο του κόσμου του Χρήστου Βακαλόπουλου

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αισθήματα, σκέψεις και εντυπώσεις που γέννησε σε έξι νέους κινηματογραφιστές το κύκνειο άσμα του Χρίστου Βακαλόπουλου «Η Γραμμή του Ορίζοντος» αποτυπώθηκαν σε έξι μικρού μήκους ταινίες που προβάλλονται από σήμερα στο «Κάμιρος» της οδού Ιθάκης 32 στην Κυψέλη.

Έξι ταινίες και έξι διαφορετικές ιστορίες καθώς, όπως εξηγεί η Μαρίλη Ζάρκου που επιμελήθηκε το αφιέρωμα, «σημασία δεν έχει το μέσο που θα χρησιμοποιήσουν για τη δημιουργία αυτή, σημασία έχει η ιστορία. Διότι όλοι έχουμε μερικά τιμαλφή κρυμμένα μέσα μας. Κάποιοι τα έχουμε καταχωνιάσει σε ένα συρτάρι, κάποιοι άλλοι τα έχουμε πάνω στο κομοδίνο. Καιρός να τα βγάλουμε προς τα έξω και να αρχίσουμε να τα μοιραζόμαστε, γιατί έτσι ξεκινούν νέοι διάλογοι και είναι εποχή που τους έχουμε ανάγκη».

«Ένα μεγάλο μάθημα ζωής» είχε χαρακτηρίσει το έργο του Βακαλόπουλου μιλώντας στην ΑΥΓΗ η σκηνοθέτις Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, όταν, τέλος Σεπτεμβρίου, παρουσίασε στον ίδιο χώρο τη θεατρική εκδοχή του βιβλίου. «Αυτό που μου έδειξε ο Χρήστος Βακαλόπουλος είναι ότι πρέπει να στέκεσαι απέναντι στη ζωή, πάντα συγκινημένος» είχε πει, σχολιάζοντας πως ο συγγραφέας «με αφορμή την απλή ιστορία μιας γυναίκας, καταφέρνει να πει ολόκληρη την Ιστορία του νεοελληνικού κράτους».

Έξι ταινίες, έξι ιστορίες

Οι κινηματογραφικές προβολές χωρίζονται σε δύο μέρη, το πρώτο που ξεκινά απόψε και διαρκεί έως και την Κυριακή και το δεύτερο από τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου.

«Αυτό που κρατούσε τα πράγματα» είναι η μικρού μήκους ταινία της Φωτεινής Κορρέ, που αναφέρεται στην Αθήνα, τον Ιούλιο του 2021, με τη ζέστη να είναι αφόρητη και η Ρ., που βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη, κάτι περιμένει.

Στη μικρού μήκους “Θεανώ, ελαφρά ντυμένη”, η Μαρία Σιδηροπούλου μιλάει για τη Θεανώ και τη Μαρία, φίλες από τα 10 τους χρόνια, που χώρισαν και ξαναβρέθηκαν. Μια ταινία για μια φιλία με διαλείμματα, χωρίς τέλος.

Η Δήμητρα Σιούκα, που σκηνοθέτησε την ταινία “Αυτή η στιγμή λείπει”, τίτλος εμπνευσμένος από φράση του βιβλίου που επαναλαμβάνεται, σημειώνει πως «κάθε φορά που διαβάζουμε ένα κείμενο, μέσα μας γράφουμε ένα άλλο. Το 'Αυτή η στιγμή λείπει' είναι μια απόπειρα να αποτυπωθεί ο διάλογος της αναγνώστριας με το βιβλίο, τον συγγραφέα του, την ηρωίδα του, τον εαυτό της».

Με τον διπλό τίτλο "H Ρέα τον Αύγουστο / A dream sequence" ο Χρήστος Τόλης μιλά για τη Ρέα, πρωταγωνίστρια του Βακαλόπουλου, που, όπως λέει, «μοιάζει σαν να θέλει να βρεθεί, όταν στ’ αλήθεια θέλει να χαθεί. Μέρα και νύχτα σε μια σεκάνς ενός ονείρου που δεν είναι δικό της. Εκείνη είναι το πλάσμα στα όνειρα των άλλων ανθρώπων».

Η καλλιτεχνική ομάδα Μ.Α.Δ.Α.Ν., που αποτελείται από τις Μελίνα Λασηθιωτάκη, Αλεξάνδρα Μασμανίδη, Δήμητρα Τριανταφύλλου, Αίγλη Δράκου και Νεφέλη Παπαϊωάννου, παρουσιάζει το “Αττικό Καλοκαίρι”, επικεντρωμένη στην 32χρονη Ρέα «μέσα από μια προσωπική αφήγηση που κινείται μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας».

Τέλος, η ομάδα Θέρος παρουσιάζει την ταινία “Ορισμένα Ηχογράμματα”.

Οι προβολές πραγματοποιούνται Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 8.30 μ.μ. και στις 10 μ.μ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL