Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.4°C21.9°C
1 BF 79%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.3°C20.4°C
1 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C19.9°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.1°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C17.4°C
0 BF 88%
Περί βιβλιοθηκών… και συνεδρίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών… και συνεδρίων

Βιβλία σε βιβλιοθήκη
(PIXABAY.COM)

Ξεκίνησε τις εργασίες του το 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, που φέτος διοργανώνει η Βιβλιοθήκη - Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών.  Ένας θεσμός με αδιάλειπτη παρουσία στην ελληνική βιβλιοθηκονομική κοινότητα της χώρας μας, για πολλά χρόνια το μόνο βήμα επιστημονικής ανταλλαγής απόψεων, ενημέρωσης και πληροφόρησης. Για φέτος, όπως και πέρυσι, το συνέδριο θα διεξαχθεί μόνο διαδικτυακά λόγω των εμποδίων που παρουσιάζονται από την πανδημία και θα έχει διάρκεια μίας εβδομάδας, από 22 έως 29 Οκτωβρίου 2021.

Μεταξύ των θεματικών, των εργαστηρίων και των ομιλιών που προγραμματίζονται ενδεικτικά παρουσιάζουμε (χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε τη σημασία και τη συμβολή των υπολοίπων):

1. Το εκπαιδευτικό εργαστήριο «Amelib: Ακαδημαϊκά συγγράμματα, παραγωγή προσβάσιμων μορφότυπων και εναλλακτικός τρόπος ανάγνωσής τους» από τους Ιωάννα Ζορμπά, Κωνσταντία Κακάλη, Ελπινίκη Κουρή, Μαρία Λιάρου, Ελβίρα Μπογιατζή, Ευγενία Ορφανού, Ιωάννη Ταμπάκη, Ειρήνη Τσουράκη.

2. Το εκπαιδευτικό εργαστήριο: Μουσικές βιβλιοθήκες: Από την παραδοσιακή βιβλιοθηκονομία στην ψηφιακή διαχείριση της μουσικής πληροφορίας» από τον Ηλία Κυριαζή.

3. Τη συνεδρίαση της Δευτέρας 25.10.2021 για τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης με τίτλο και παρουσιάσεις "1821 - 2021": «Ελληνικές βιβλιοθήκες, εκπαίδευση και συνεισφορά στην Επανάσταση του 1821», Σοφία Ακριβοπούλου, «Η ξυλογλυπτική θυμάται το 1821», Ελένη Μουσκευταροπούλου και Θεόπη Κατσιαμάνη, «Η ταξιδιωτική λογοτεχνία των Δυτικών περιηγητών στην προεπαναστατική και επαναστατημένη Ελλάδα και ο ρόλος τους στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας», Θεοδώρα Λοτσάρη.

4. Τη συνεδρίαση της Τετάρτης 27.10.2021 με τίτλο και παρουσιάσει: "Θεμελιώνοντας σχέσεις με τις κοινότητες". «myLIBRARYlive: Ξανακερδίζοντας τη χαμένη αίσθηση προσωπικής επαφής», Φωτεινή Πολυμεράκη, Κατερίνα Κατσαούνη, Παρασκευή Βοζανά και Σοφία Βοζανά. «Δημόσιες βιβλιοθήκες και ψηφιακό μάρκετινγκ: Οι ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλεία επικοινωνιακής στρατηγικής των ελληνικών δημόσιων βιβλιοθηκών», Ντίνα Τρούτπεγλη. «Εργαλειοθήκη προσβάσιμου εκπαιδευτικού υλικού και υποστηρικτικών τεχνολογιών για φοιτητές με αναπηρίες», Ευγενία Ορφανού, Χαρά Πυλαρινού και Χρυσάνθη Μηλιτσοπούλου.

Όπως βλέπουμε από την ενδεικτική παρουσίαση, αλλά και από το σύνολο του προγράμματος, οι βιβλιοθήκες καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μια σειρά προκλήσεων της εποχής. Είτε πρόκειται για τους ψηφιακούς χώρους που δημιουργούνται εν μέσω της πανδημίας, είτε για την υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογικών εργαλείων και μεθόδων, είτε για την προσπάθεια διαμοιρασμού της μνήμης, είτε για την εξεύρεση νέων τρόπων προσέγγισης του ολοένα μεταβαλλόμενου κοινωνικού τους περίγυρου, είτε για την εξυπηρέτηση των αναγκών όλων των χρηστών τους, οι βιβλιοθήκες συναντιούνται, συζητούν, οργανώνονται με σκοπό τη διάθεση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς το κοινό τους, την κοινωνία και την επιστημονική έρευνα.

[email protected]

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL