Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.6°C18.4°C
0 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.7°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 83%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.5°C18.6°C
1 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
11 °C
10.9°C13.5°C
0 BF 93%
Animasyros / Η πανδημία έδωσε ώθηση στο animation
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Animasyros / Η πανδημία έδωσε ώθηση στο animation

ΣΥΡΟΣ

Παιδί της κρίσης και της ελληνικής περιφέρειας, το Animasyros στα 14 χρόνια της διαδρομής του κατόρθωσε να φέρει στο προσκήνιο την τέχνη του animation, να γίνει θεσμός από τους πιο αγαπητούς στο ελληνικό και διεθνές κοινό, να συμπεριλάβει στις δράσεις του την τοπική κοινωνία.

Έτοιμο για μια ακόμη χρονιά να παρουσιάσει ό,τι καλύτερο διαθέτει η ελληνική και διεθνής σκηνή του κινούμενου σχεδίου, από την Τετάρτη 22 έως την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου συμπυκνώνει στο πρόγραμμά του 180 ταινίες, επτά διαγωνιστικά προγράμματα, αφιερώματα αιχμής, την Αγορά, ομιλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Συμμετέχοντας στα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, εστιάζει το κεντρικό του αφιέρωμα στην έννοια της Ελευθερίας. "Το κεντρικό μας αφιέρωμα προβολών με τίτλο ‘Ελευθερία’ το διοργανώνουμε από κοινού με το Φεστιβάλ Δράμας, γιατί πιστεύουμε ότι η Ελευθερία αποτελεί πυρηνική αξία της Ελλάδας και της Ελληνικής Επανάστασης" λέει ο Βασίλης Καραμητσάνης, πρόεδρος και ψυχή του Αnimasyros.

Τον ρωτάμε για την τέχνη του animation στις μέρες μας. "Το animation είναι η κατεξοχήν ανερχόμενη τάση στον παγκόσμιο κινηματογράφο" λέει και εξηγεί ότι "την περίοδο της πανδημίας ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο καθώς ο κόσμος έμεινε πολύ στο σπίτι και η σχέση των κινουμένων σχεδίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ραγδαία εξελισσόμενες ψηφιακές τεχνολογίες".

Ωστόσο, όταν άνοιγε τα φτερά του το Animasyros, πολύ λίγοι ήταν αυτοί που στη χώρα μας ασχολούνταν ευρέως με το κινούμενο σχέδιο. "Ξεκινήσαμε το 2008 στην αυγή της κρίσης και ως παιδί της ελληνικής επαρχίας προσπαθήσαμε να φέρουμε το animation σε πρώτο πλάνο στην Ελλάδα εφαρμόζοντας γενικά όσο πιο σύγχρονες οργανωτικές μεθόδους" θυμάται ο Βασίλης Καραμητσάνης.

"Το μοντέλο μας στηρίχτηκε κυρίως στην εθελοντική προσφορά, στην ανάδειξη του ελληνικού ταλέντου και στη διασύνδεση του ελληνικού animation με το διεθνές περιβάλλον του" λέει και εξηγεί τη σχέση που αναπτύχθηκε με την τοπική κοινωνία. "Προτάξαμε την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας της Σύρου με ενέργειες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, απευθυνόμενοι σε ένα κοινό πέραν του συνήθους πολιτιστικού κοινού όπως άτομα με αναπηρίες, άτομα τρίτης ηλικίας και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Έτσι το κοινό της Σύρου αγκάλιασε και οικειοποιήθηκε το Φεστιβάλ".

Για τον Β. Καραμητσάνη η βασική επιδίωξη για τη μελλοντική πορεία του Animasyros παραμένει εστιασμένη σταθερά στο "να κρατάει το ενδιαφέρον του τοπικού, του εθνικού και του διεθνούς κοινού αμείωτο και να μας φέρνει σε επαφή με τις εξελίξεις και τις εκφάνσεις του παγκόσμιου animation γιατί μας ενδιαφέρει πολύ η πολυμορφία και η διαφορετικότητα".

"Πάντα φτιάχνουμε το πρόγραμμα προβολών μας έτσι ώστε να διευκολύνουμε τον θεατή που βρίσκεται στη Σύρο αλλά και τα δύο τελευταία χρόνια και τους θεατές που παρακολουθούν από τη διαδικτυακή πλατφόρμα προβολών να παρακολουθήσει όσο το δυνατόν περισσότερες ταινίες μπορεί" λέει από την πλευρά της η Μαρία Ανεστοπούλου, διευθύντρια του Animasyros.

Από το θέατρο «Απόλλων», τον θερινό κινηματογράφο «Παλλάς», την πλατεία Φοίνικα έως την παραλία Βάρης και την αυλή της Μονής Πατέρων Καπουκίνων στην  Άνω Σύρο, εμβληματικοί χώροι του νησιού θα φιλοξενήσουν και φέτος τις προβολές, ενώ οι ταινίες της ημέρας θα προβάλλονται και στην ψηφιακή πλατφόρμα του φεστιβάλ www.animasyros.gr/screenings για 12 ώρες.

Για "πολλά διαμαντάκια κρυμμένα στα επτά διαγωνιστικά προγράμματα, στα δύο αφιερώματα και στο Διεθνές Πανόραμα" κάνει λόγο η διευθύντρια του φεστιβάλ και στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι "100 από τις 180 ταινίες έχουν δημιουργήσει θηλυκότητες στο Animasyros 2021.  Έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε μαζί μας και στη Σύρο την Joanna Quinn, τη ριζοσπαστική Βρετανίδα καλλιτέχνη που παρουσιάζει την ταινία της στο διαγωνιστικό The Affairs of the Art, την Ιταλίδα Kim Noce και την Sofia El Khari με ταινίες στο αφιέρωμα MedAnima. Οι ταινίες τους προβάλλονται την Παρασκευή στον Απόλλωνα" λέει.

Όσο για τα παιδιά, "δεν πρέπει να χάσουν την ταινία ‘Wolfwalkers’ του ιρλανδικού στούντιο Cartoon Saloon σε σκηνοθεσία Tomm Moore & Ross Stewart που θα προβληθεί μόνο στη Σύρο καθώς και τα εξαιρετικά προγράμματα K.ID.S που έχουν φτιάξει μόνο για εκείνα".

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL