Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Περί βιβλιοθηκών... και προφορικής ιστορίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και προφορικής ιστορίας

Βιβλία σε βιβλιοθήκη
(PIXABAY.COM)

Μία δράση, που κάποιες λαϊκές βιβλιοθήκες διοργανώνουν, είναι η καταγραφή της τοπικής ιστορίας μέσα από την καταγραφή των ανθρώπων που διηγούνται τα κομμάτια της ιστορίας που έζησαν, θυμούνται ή άκουσαν. Δημιουργείται έτσι ένα πρωτογενές υλικό για την τοπική κοινωνία και για όλες τις εκφάνσεις της. Μια τέτοια δράση θα παρουσιάσουμε σήμερα από τη Βιβλιοθήκη της Καλαμπάκας:

"Η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας σε συνεργασία με το Istorima, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που στηρίζει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), καλούν άτομα 18-35 ετών να συνδυάσουν τη δημοσιογραφία με την ιστορία στον ρόλο του ερευνητή, καταγράφοντας προσωπικές ιστορίες, οικογενειακές, ιστορίες του τόπου τους κ.λπ. Σκοπός του Istorima είναι η δημιουργία Αρχείου Προφορικών Ιστοριών Ελλάδος, ενώ οι νέοι που θα συμμετέχουν θα απασχοληθούν με εννιάμηνη αμειβόμενη απασχόληση. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Βιβλιοθήκη.

Η πρόσκληση ερευνητών του Istorima για τους νομούς Τρικάλων, Λαρίσης, Μαγνησίας και Καρδίτσας άνοιξε και καλεί νέους και νέες ηλικίας 18-35 ετών, που αγαπούν τον τόπο τους και τους ανθρώπους του, να καταγράψουν τις ιστορίες του.

Το Istorima είναι αστική - μη κερδοσκοπική εταιρεία, με σκοπό τη δημιουργία Αρχείου Προφορικών Ιστοριών της Ελλάδας μέσα από την προσφορά εννιάμηνης αμειβόμενης απασχόλησης σε εκατοντάδες νέους όλης της χώρας. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια το Istorima θα εκπαιδεύσει 1.500 ερευνητές από κάθε νομό της χώρας για να καταγράψουν προφορικές ιστορίες από τον τόπο καταγωγής τους. Μέχρι τώρα 293 ερευνητές από την Αττική, τη Βόρεια Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη αλλά και νησιά του Αιγαίου έχουν συλλέξει πάνω από 6.000 ιστορίες.

Οι ερευνητές του Istorima συλλέγουν διηγήσεις και ιστορίες, παλιές και σύγχρονες, από διάφορες ιστορικές περιόδους και από ένα εύρος θεμάτων. Παρακινούν τα μέλη της οικογένειάς τους, τους φίλους και τους κατοίκους της κοινότητάς τους να μοιραστούν τη δική τους αφήγηση ώστε να μη χαθούν οι ιστορίες τους. Οι ιστορίες θα διαφυλάσσονται σε Αρχείο προσβάσιμο στο κοινό, ενώ επιλεγμένες θα ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα www.istorima.org σε μορφή podcast, video και γραπτές."

Η καταγραφή της προφορικής ιστορίας θα έπρεπε να είναι από τα βασικά μελήματα των λαϊκών μας βιβλιοθηκών. Ο συνδυασμός της προφορικής ιστορίας με τον γραπτό λόγο πολλαπλασιάζει τις ερευνητικές δυνατότητες για μια κοινότητα, εμπλουτίζει τη σκέψη και την κατανόηση του τοπικού παρελθόντος. Θα περιμέναμε τέτοιες δράσεις να είναι οργανωμένες συστηματικά από κάποιο κρατικό φορέα. Εδώ εδράζεται και η σημαντική έλλειψη ενός συντονιστικού οργάνου των βιβλιοθηκών της χώρας και η ένταξή τους σε δίκτυο ανταλλαγής τεχνογνωσίας και πληροφοριών. Έστω κι έτσι, πολλά συγχαρητήρια στη Βιβλιοθήκη της Καλαμπάκας για τη δράση αυτή και τις συνέργειες που αναπτύσσει.

[email protected]

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL