Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.4°C23.4°C
1 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C21.8°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
19.4°C21.0°C
1 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C21.8°C
1 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.9°C17.3°C
0 BF 59%
Τάσος Βρεττός στην «Α» / Παράσημο για εμένα οι σχέσεις εμπιστοσύνης που δημιουργούνται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τάσος Βρεττός στην «Α» / Παράσημο για εμένα οι σχέσεις εμπιστοσύνης που δημιουργούνται

ΒΡΕΤΤΟΣ

Αντιμετώπισα αυτούς τους ανθρώπους σαν παλιούς τσιρκολάνους, βγαλμένους με κάποιον τρόπο από ταινία του Φελίνι, όπως το La Strada, καθώς ήταν οι παιδικές μνήμες της δικής μου εποχής. Τους αντιμετώπισα με σεβασμό και έτσι δημιουργήθηκαν σχέσεις εμπιστοσύνης, αποκαλύπτει στην ΑΥΓΗ ο φωτογράφος Τάσος Βρετός για τους πρωταγωνιστές της έκθεσης «The Feel. Backstage», που αποτυπώνει το αθέατο κομμάτι της ζωής Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών της clubbing περφόρμανς και drag σκηνής της Αθήνας από το 2005 και μετά.

Η έκθεση, που εγκαινιάζεται αύριο στην Πειραιώς 260 και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών με διάρκεια έως και τις 31 Ιουλίου, αναδεικνύει ένα άλλο άβατο, όπως εκείνο της σειράς των φωτογραφιών για τους αυτοσχέδιους τόπους λατρείας, που ο Βρετός είχε παρουσιάσει παλαιότερα. «Το θέμα έχει να κάνει με το πόσο ειλικρινά στέκεσαι και μιλάς και εξηγείς τον λόγο της παρουσίας σου σε αυτούς τους ανθρώπους» λέει ο γνωστός φωτογράφος, που δεν κρύβει πως μέσα από αυτή τη συνεργασία δημιούργησε βαθιά ειλικρινείς ανθρώπινες σχέσεις με τους συγκεκριμένους περφόρμερς, οι οποίες και διαρκούν.

Το υλικό παρουσιάζεται για πρώτη φορά και, όπως σχολιάζει ο ίδιος, «πρόκειται για κάτι επίκαιρο, καθώς το θέμα του φύλου, της σεξουαλικής ταυτότητας, της σωματικότητας απασχολεί την εποχή. Αυτός ο χώρος που φωτογράφισα ήταν για μένα άλλο ένα άβατο, καθώς όλοι αυτοί οι περφόρμερς δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τους φωτογραφίζεις επί σκηνής και το ότι μου έδιναν τη δυνατότητα να είμαι μαζί τους στον πολύ προσωπικό τους χώρο για μένα ήταν μια μεγάλη τιμή που με κάποιο τρόπο νομίζω ότι δικαίωσα».

Κυρίως γνωστός για τις φωτογραφίες του από τον λαμπερό κόσμο της μόδας, της μουσικής σκηνής και της δισκογραφίας, ο Βρετός συναντάται εδώ με την ιστορία του ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμού για τις έμφυλες ταυτότητες, με τις διεκδικήσεις για τη σεξουαλική απελευθέρωση και το δικαίωμα στην ηδονή και στη σωματική αυτοδιάθεση, όπως εξηγούν οι επιμελητές της έκθεσης Νάντια Αργυροπούλου και Γιώργος Τζιρτζιλάκης, χαρακτηριστικά που αναδύονται στη δημόσια σφαίρα από την εποχή της εξωστρεφούς και οικονομικά ευημερούσας μετα-Ολυμπιακής Αθήνας και, διαμέσου της κρίσης, φτάνουν διαφοροποιημένα έως σήμερα, όπου ενισχύονται από την πολυπλοκότητα της queer κουλτούρας και τη δυναμική της trans ορατότητας.

«Αυτοί οι άνθρωποι πριν και μετά την παράσταση, με το αθέατο στοιχείο, αναδεικνύουν την οπτική της ανθρωπολογίας του Τάσου Βρετού, που την χρησιμοποιεί σαν ένα εργαλείο μελέτης, έρευνας και τεκμηρίωσης», επισημαίνει ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης προσθέτοντας πως ο φωτογράφος «μελετάει τις ανθρώπινες συμπεριφορές και κυρίως την ετερότητα, καθώς αυτό που πάντα τον ενδιαφέρει είναι η μελέτη του άλλου. Το ενδιαφέρον της έκθεσης είναι ότι μας παρουσιάζει μια άλλη ανάγνωση αυτού του αθέατου κόσμου»

Ο επιμελητής, αναφερόμενος στο σώμα των φωτογραφιών, μιλά για «τις στιγμές της εκστατικότητας, της διονυσιακής συνθήκης, της οριακής εκφραστικότητας, πολλές φορές βίαιης, που ερεθίζει και ενοχλεί τον εθισμό και την παρατηρητικότητά μας μέσα από την κοινωνία των media σε τέτοια φαινόμενα. Σε προκαλεί να αναρωτηθείς και να σκεφτείς, να συνδυάζεις, να παρατηρήσεις. Αποτυπώνει τη στιγμή της μοναχικότητας, της ακραίας έκφρασης, της υστερίας και του δράματος, μιας οριακής ζώνης, που δεν προσέχουμε και δεν παρατηρούμε» καταλήγει ο Γ. Τζιρτζιλάκης.

Η έκθεση, με δωρεάν είσοδο και δελτία εισόδου, κατάλληλη για θεατές 18+, θα είναι ανοιχτή από τις επτά το βράδυ έως τις δώδεκα τα μεσάνυχτα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL