Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Κυβερνητικός μύθος η προσβάσιμη Ακρόπολη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβερνητικός μύθος η προσβάσιμη Ακρόπολη

ΣΥΡΙΖΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Η προσβάσιμη Ακρόπολη για τους ανάπηρους και τα εμποδιζόμενα άτομα δεν είναι παρά ένας μύθος, όπως τόσοι άλλοι που εφευρίσκει η κυβέρνηση και η υπουργός Πολιτισμού προκειμένου να διαχειριστούν κατά το δοκούν την πολιτιστική μας κληρονομιά. "Έναν χρήστη αμαξιδίου, αν τον αφήσεις στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, δεν θα κατορθώσει να επισκεφθεί ποτέ μόνος του, χωρίς βοήθεια, την Ακρόπολη" λέει ο Αντώνης Ρέλλας, συντονιστής του Τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επισκέφθηκε το εμβληματικό μνημείο την περασμένη Παρασκευή, μαζί με τη συντονίστρια Καίτη Θεοχάρη, άλλα μέλη του τμήματος και τους βουλευτές Θεανώ Φωτίου και Χριστόφορο Βερναρδάκη.

"Απογοητευτική" χαρακτηρίζει την εικόνα που αντίκρισε ο Αντώνης Ρέλλας, ενώ δεν κρύβει την ενόχλησή του. "Είμαστε εκνευρισμένοι για τον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Με τον τρόπο που προανήγγειλε την 'εμβληματική' παρέμβασή της δημιούργησε την ψευδή πεποίθηση ότι τα ζητήματα της πρόσβασης για τους ανάπηρους και τους εμποδιζόμενους επισκέπτες της Ακρόπολης έχουν λυθεί. Στην πραγματικότητα, τοποθετήθηκε ένας ανελκυστήρας πλαγιάς που πληρεί τις προδιαγραφές πρόσβασης, δίχως όμως να ληφθεί υπόψη το πώς φτάνουμε έως εκεί και πώς μετακινούμαστε αυτόνομα στο μνημείο" υπογραμμίζει ο γνωστός σκηνοθέτης και ακτιβιστής.

"Η εκτεταμένη χρήση σκυροδέματος δεν έγινε για εμάς τους ανάπηρους, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Ως ανάπηροι, δεν μπορούμε να κινηθούμε αυτόνομα στην Ακρόπολη. Από την άλλη, ως καλλιτέχνη, το αισθητικό αποτέλεσμα της παρέμβασης που έχει γίνει δεν με ικανοποιεί. Θεωρώ πως θα έπρεπε να προκριθούν ηπιότερες επεμβάσεις, που σέβονται το αρχαιολογικό περιβάλλον, χωρίς εκπτώσεις στην ισότιμη και ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των επισκεπτών" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τον ρωτάμε τι διαπίστωσε κατά την επίσκεψή του στον Ιερό Βράχο. "Καταρχάς η πρόσβαση για τους ανάπηρους, με ή χωρίς αμαξίδιο, από τη Διονυσίου Αεροπαγίτου μέχρι την είσοδο του ανελκυστήρα πλαγιάς είναι αδύνατη. Επίσης δεν έχουν προκαθοριστεί αναπηρικές θέσεις στάθμευσης στην κοντινότερη απόσταση από τον ανελκυστήρα που μπορεί δημιουργηθούν" λέει. Διευκρινίζει ότι "ο ανελκυστήρας από μόνος του πληροί όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές". Ωστόσο "εδώ είναι η πρώτη αντίφαση που διαπιστώνει κανείς", λέει, αφού "έχουμε έναν καλό ανελκυστήρα, αλλά δεν έχουμε ανεμπόδιστη πρόσβαση προς αυτόν".

Όταν ένας ανάπηρος επισκέπτης φτάσει στον Ιερό Βράχο, "το πρώτο που διαπιστώνει είναι ότι οι χειρολισθήρες (κουπαστές) δεν πληρούν όλες τις προδιαγραφές, τους κανόνες τού 'Σχεδιάζοντας για όλους' που θέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Δηλαδή ένας ανάπηρος που δεν κινείται με αμαξίδιο δεν φτάνει να τους χρησιμοποιήσει, είναι φτιαγμένοι μόνο για αμαξίδια. Από την άλλη, στις ίδιες τις διαδρομές από σκυρόδεμα, ένας ανάπηρος δεν μπορεί να κινηθεί αυτόνομα. Είναι τόσο μεγάλες, απότομες και χωρίς προστατευτικά στο τελείωμα, που κινδυνεύει να βρεθεί με το αμαξίδιό του στο κενό" λέει. Συμπληρώνει δε: "φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί όταν βρεθεί κάποιος ανάπηρος ή εμποδιζόμενος σε ώρα αιχμής και με μεγάλο συνωστισμό στο μνημείο".

Εκτός αυτών, όμως, την Παρασκευή, το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε μπροστά σε ένα απρόοπτο. "Το μικρό αναβατόριο που οδηγεί στην αναπηρική τουαλέτα του μνημείου ήταν εκτός λειτουργίας" λέει ο Αντώνης Ρέλλας. "Είναι ξεκάθαρο ότι τα ζητήματα των αναπήρων για τη σημερινή κυβέρνηση είναι άλλοθι για άλλες δουλειές" διευκρινίζει, συμπληρώνοντας ότι "είναι πλέον αυταπόδεικτο πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην προκειμένη περίπτωση εργαλειοποίησε στο έπακρο την προσβασιμότητα των αναπήρων". Προσθέτει μάλιστα χαρακτηριστικά: "Δεν σας έκανε εντύπωση ο τρόπος που εγκαινιάστηκε ο ανελκυστήρας τον Δεκέμβριο; Ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού, με τις μεθοδεύσεις τους και το μέγεθος της παρέμβασης που πραγματοποιήθηκε στην Ακρόπολη, αποδεικνύουν ότι, αντί να φροντίσουν, κοροϊδεύουν την πολυπληθή κοινωνική ομάδα των αναπήρων, που αξιώνει το αυτονόητο, μια ισότιμη και κοινωνικά δίκαιη αντιμετώπιση".

Χρήστος Ντούμας: "Κοινοί αρχαιοκάπηλοι"

Στο μεταξύ, "κοινούς αρχαιοκάπηλους" χαρακτηρίζει τους ιθύνοντες με αφορμή τις παρεμβάσεις στην Ακρόπολη ο ομ. καθηγητής Χρήστος Ντούμας, από τις σημαντικές μορφές της ελληνικής Αρχαιολογίας. "Συγκρίνοντας το παρελθόν με το σήμερα, φοβάμαι πως αυτήν την ασύγκριτη κληρονομιά την καπηλευόμαστε είτε οικονομικά είτε για προβολή. Καταντήσαμε, δηλαδή, κοινοί αρχαιοκάπηλοι. Περαστικά μας!" γράφει χαρακτηριστικά ο επί εικοσαετία έφορος Αρχαιοτήτων στην Ακρόπολη και ανασκαφέας του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης, στην σελίδα "Ακρόπολη SOS".

Στο μήνυμά του "Έργα στην Ακρόπολη" αντιπαραθέτει τις σημερινές πρακτικές με τον τρόπο που διαχειρίζονταν το μνημείο εμβληματικές μορφές της Αρχαιολογίας, όπως οι Νικόλαος Πλάτωνας, Γιάννης Μηλιάδης, Γιάννης Παπαδημητρίου, Χρήστος και Σέμνη Καρούζου, Μανόλης Χατζηδάκης, "ώστε η όποια απόφασή τους να μην έχει την παραμικρή επίπτωση στο μοναδικό αυτό μνημειακό συγκρότημα". Γιατί, όπως γράφει, "το αντιμετώπιζαν όχι ως ιδιοκτήτες, αλλά ως διαχειριστές ενός μέρους της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς".

Γράφει χαρακτηριστικά: "Υπηρετώντας στην Ακρόπολη ως επιμελητής Αρχαιοτήτων με έφορο τον Νικόλαο Πλάτωνα, θυμάμαι τον τέως έφορο του Ιερού Βράχου, ως συνταξιούχο πλέον, Γιάννη Μηλιάδη να ανεβαίνει καθημερινά ως προσκυνητής. Θυμάμαι, ακόμη, λίγο αργότερα, ως τμηματάρχης Αρχαιολογικών Χώρων στην Κεντρική Υπηρεσία, τους κολοσσούς Γιάννη Παπαδημητρίου (γενικό διευθυντή Αρχαιοτήτων), Χρήστο Καρούζο (διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), Σέμνη Καρούζου (έφορο των Κεραμικών Συλλογών του ίδιου μουσείου), Μανόλη Χατζηδάκη (διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου) να αφιερώνουν μερόνυχτα ως μέλη του Αρχαιολογικού Συμβουλίου ώστε η όποια απόφασή τους να μην έχει την παραμικρή επίπτωση στο μοναδικό αυτό μνημειακό συγκρότημα. Γιατί το αντιμετώπιζαν, όχι ως ιδιοκτήτες, αλλά ως διαχειριστές ενός μέρους της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. Θυμάμαι τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή που, σεβόμενος αυτήν την κληρονομιά, αναβάθμισε την Αρχαιολογική Υπηρεσία, όχι μόνο θέτοντάς την υπό την ηγεσία υπουργών του αναστήματος ενός Κωνσταντίνου Τσάτσου, αλλά και στήριξε τη συνεχή αξιοκρατική στελέχωσή της και χρηματοδότησε γενναία τα έργα της".

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL