Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Η πατρίδα μας ζει στη γλώσσα και στους ανθρώπους που τιμούν τις αξίες της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πατρίδα μας ζει στη γλώσσα και στους ανθρώπους που τιμούν τις αξίες της

Στις 24 Απριλίου του 2017, η ελληνική κυβέρνηση καθιέρωσε την 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Με αυτό τον τρόπο βραβεύτηκαν οι προσπάθειες της ελληνικής Διασποράς στην Ιταλία, που έτρεξε αυτή την πρωτοβουλία με μεγάλη επιμονή. Η ιδέα ξεκίνησε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ). Προτάθηκε αρχικά το 2014, επί κυβερνήσεως Σαμαρά, που, δυστυχώς, δεν την προώθησε όπως έπρεπε. Το 2015, που ανέλαβα για πρώτη φορά την προεδρία της Ομοσπονδίας, υπήρξε μια νέα ώθηση, που βρήκε αντίκρισμα με την κυβέρνηση Τσίπρα, που καθιέρωσε την επέτειο τυπικά με νόμο.

Στα χρόνια που προηγήθηκαν της τυπικής καθιέρωσης, η πρωτοβουλία είχε στηριχθεί σε μια μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση που προώθησε η Ομοσπονδία, ένα φαινόμενο που πραγματικά εξελίχθηκε από τα κάτω -στη συνέχεια στην Κύπρο, ενώ μετά εξαπλώθηκε γρήγορα στον υπόλοιπο κόσμο- με εκατοντάδες εορτασμούς, με συμμετοχή όχι μόνο Ελλήνων, αλλά όλων αυτών που αναγνωρίζουν στην ελληνική γλώσσα μια οικουμενική αξία. Τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία, ακόμα και πριν την αναγνώριση, πειραματιστήκαμε και βιώσαμε το μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από αυτό τον εορτασμό. Έτσι καταλάβαμε τις μεγάλες δυνατότητες αυτής της πρωτοβουλίας: η 9η Φεβρουαρίου αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία να προβληματιστούμε πάνω στη σημασία της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας, που μεταφέρουν ιδέες και αξίες, καθολικές πια, όπως η δημοκρατία και η φιλοξενία, και που πρέπει να προστατευθούν ως άμεση έκφραση του ελληνικού λαού. Ιδέες και αξίες που συμβάλλουν όχι μόνο στην ανθρωπιστική κουλτούρα αλλά και στην ίδια την επιστήμη. Η προσπάθεια της Ομοσπονδίας συνεχίζεται ώστε η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας να καθιερωθεί στην Κύπρο αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Φέτος στην Ιταλία, με την ώθηση της ΟΕΚΑΙ και του νέου προέδρου Δημήτρη Φέσσα, διοργανώνονται πολλές εορταστικές εκδηλώσεις με μαζική συμμετοχή· φοιτητών, πανεπιστημίων, σχολείων, πολιτιστικών οργανώσεων, αλλά πάνω από όλα μαθητών και νέων που πιστεύουν ότι η ελληνική κουλτούρα, με τις λέξεις της και τις ιδέες της, εμπνέει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό εδώ και αιώνες. Στη Ρώμη, στην εκδήλωση «Τι μας άφησαν οι Έλληνες;» (8-10 Φεβρουαρίου) συμμετέχουν πάνω από 100 λύκεια και πάνω από 10.000 μαθητές και επιστήμονες (από τον Canfora μέχρι τον Hunter) από όλη την Ευρώπη. Στη δε Κάτω Ιταλία έχουμε, με κοινή πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας του Τάραντα και της ΟΕΚΑΙ, ακόμη μία μεγάλη εκδήλωση με τη συμμετοχή ελληνικών πολιτιστικών οργανώσεων και ελληνόφωνων κοινοτήτων - μια πλούσια, αλλά πάνω από όλα λαϊκή και συναισθηματική συμμετοχή.

Η ημέρα συμπίπτει με την επέτειο του θανάτου του Διονυσίου Σολωμού. Πρόκειται για μια ισχυρή συμβολική επιλογή: Ο ποιητής ολοκλήρωσε τις σπουδές στην Ιταλία, όπου εκπαιδεύτηκε στις αξίες του ιταλικού Διαφωτισμού, και επέλεξε την ελληνική ως πνευματική του γλώσσα. Η πατρίδα του, η πατρίδα μας, ζει στη γλώσσα και στους ανθρώπους που ξέρουν και τιμούν τις αξίες της, όπου κι αν βρίσκονται.

 

* H Όλγα Νάσση διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας για δύο θητείες, από το 2015 έως το 2019.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL