Live τώρα    
32°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
29.8°C35.3°C
3 BF 25%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.2°C30.8°C
3 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
29.9°C34.8°C
1 BF 37%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.8°C31.1°C
2 BF 50%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
32.3°C33.9°C
3 BF 37%
Γλυκαίνοντας τα πικρά μυστικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γλυκαίνοντας τα πικρά μυστικά

ΒΙΒΛΙΟ

Η 11χρονη Σοφία είναι μια έφηβη που ζει με τον πατέρα της κατόπιν δικαστικής εντολής (γεγονός, βέβαια, παράδοξο στη χώρα μας).  Έναν πατέρα που την αποκαλεί «πριγκίπισσά του». Ωστόσο, το αρχικό παράδοξο γίνεται το εφαλτήριο για να ξετυλιχτεί η ιστορία. Η Σοφία αντιμετωπίζει δυσκολίες. Για παρέα, όμως, έχει την κούκλα της. Μια κούκλα με την οποία μοιράζεται κάθε σκέψη και κάθε φόβο. Μια κούκλα σχεδόν ζωντανή. Και με τι ευρηματικό όνομα! «Σοφίτα».  Όπως εκείνο το δυσπρόσιτο μέρος του σπιτιού στο οποίο καταχωνιάζουμε ό,τι νομίζουμε πως μας χρειάζεται ή ό,τι νομίζουμε πως δεν μπορούμε να αποχωριστούμε. Και στη Σοφίτα θα «αναθέσει» να μιλήσει για όσα η ίδια βιώνει ή νιώθει. Αδυνατώντας να διαχειριστεί συναισθηματικά όσα της συμβαίνουν, θα ενεργοποιήσει τον συγκεκριμένο μηχανισμό άμυνας. Κι έτσι ο αναγνώστης θα υποψιαστεί γιατί «το αριστερό της μπράτσο πονούσε πολύ»... Και δεν είναι μόνο σωματικός, αλλά και ψυχικός ο πόνος.

Οι άνθρωποι κατανοούν τον εαυτό τους μέσα από τον καθρέφτη των σχέσεών τους. O πατέρας είναι ο καθρέφτης της Σοφίας. Στα λόγια της και στη συμπεριφορά της αντανακλώνται ο δικός του λόγος και η δική του στάση: «Οι πρόσφυγες είναι βρομιάρηδες» και η μαμά «είναι χοντρή, γκρινιάρα και ζηλιάρα».

Γύρω της, εκτός από τον βίαιο, ρατσιστή πατέρα, που δίνει τεράστια αξία στο φαίνεσθαι, όλα τα πρόσωπα της ζωής της: η μητέρα (μια γυναίκα που έχει βιώσει την κακοποίηση), ο πατριός (μια γονεϊκή φιγούρα -στον αντίποδα του βιολογικού πατέρα- που εμπνέει ασφάλεια), οι φίλες της, τα παιδιά του πατριού.

Μια σειρά από γεγονότα θα οδηγήσουν στη λύση του δράματος. Και η ηρωίδα θα συνειδητοποιήσει τι πραγματικά βιώνει.  Όπως η σοκολάτα στο σουφλέ, έτσι θα ξεχυθεί από μέσα της η αλήθεια. Μόνο που τώρα δεν θα νιώσει ενοχές, αλλά την ξεγνοιασιά και την ευτυχία που κάθε παιδί δικαιούται να νιώθει.

Γύρω από το θέμα της παιδικής κακοποίησης, λοιπόν, στρέφεται το βιβλίο, δίνοντας την αφορμή να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση. Για τα παιδιά - θύματα που προσπαθούν να βρουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν την κακοποίηση, τις ενοχές που βιώνουν, αλλά και τη δύναμη να πουν στον εαυτό τους και στους άλλους την αλήθεια. Συχνά γονείς και εκπαιδευτικοί (ίσως και εκδότες) αναρωτιόμαστε ποια θέματα μπορούν ή πρέπει να θίγονται στα παιδικά βιβλία. Υπάρχουν θέματα ταμπού; Η συγγραφέας, που λόγω επαγγέλματος γνωρίζει εκ των έσω το καυτό θέμα της κακοποίησης παιδιών, απαντά έμπρακτα. Γράφοντας ρεαλιστικά, χωρίς εξωραϊσμούς, με την υποστήριξη των εικόνων της Βαρβάκη, απευθύνεται στα παιδιά μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας. Γιατί μπορεί να αποκαλούμε τα παιδιά μας πριγκίπισσες και βασιλόπουλα, αλλά συχνά τα μετατρέπουμε σε σάκους του μποξ.

Γι’ αυτό κάθε παιδί -κακοποιημένο ή μη- πρέπει να έχει την ευκαιρία να μάθει. Να μάθει πότε μια πράξη του γονιού υπερβαίνει την τιμωρία και γίνεται κακοποίηση, να μάθει ότι ποτέ δεν φταίνε τα παιδιά για όσα βιώνουν ή πότε κάποια «μυστικά» είναι επικίνδυνα. Και να βρει τη δύναμη να μιλήσει. Γιατί εκεί συνίσταται και η αξία των βιβλίων που απευθύνονται στα παιδιά.  Όταν, δηλαδή, μέσα στο ασφαλές περιβάλλον της ιστορίας το παιδί βρίσκει λύσεις και για τη δική του ζωή.

Η σοκολάτα έχει και συμβολική δύναμη: ισοδυναμεί με την αγάπη και την ασφάλεια. Γι’ αυτό «καταναλώστε» άφοβα το «Σουφλέ σοκολάτας».  Ένα βιβλίο ανάλαφρο, με χιούμορ και αισιοδοξία, παρά το «δύσκολο» θέμα που διαπραγματεύεται.

 

Info

Σουφλέ σοκολάτας

Αλέκα Τρίπου - Μάνου

Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Για παιδιά από 10 ετών και άνω

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Τιμή: 9,90 ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL