Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C23.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.1°C19.0°C
4 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.2°C20.0°C
1 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.9°C21.0°C
1 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.0°C
0 BF 49%
Μυστικά και ψέματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μυστικά και ψέματα

Κατακλυζόμαστε από μυστικά και ψέματα. Μιας τελετουργίας με μοναδικό στόχο την αναδιανομή του κεφαλαίου υπέρ των ολίγων και ημετέρων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Που άδραξε τη «χρυσή ευκαιρία» της πανδημίας για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Με νόμους που ψηφίζονται από τη δεδομένη πλειοψηφία και δρομολογούν με μαθηματική ακρίβεια νέες οικολογικές, υγειονομικές, κοινωνικές, προσωπικές καταστροφές.

Τα τυχόν ατοπήματα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τόσο μεγάλα που δεν μπορούν να κρυφτούν, φανερώνουν μονάχα τον άτσαλο και βιαστικό βηματισμό της για τη στερέωση του σαθρού εποικοδομήματός της στην εξουσία. Λειαίνονται τα ατοπήματα αυτά από τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης που προνόησε το επιτελείο του Μητσοτάκη να επιδοτήσει παχυλά. Για να κρατήσουν τα μυστικά και τα ψέματα που φέρουν ως νέοι κομιστές της «Άνοιξης» στοn Ναό του Νέου Πλούτου, ερμητικά κλεισμένα πίσω από τις οθόνες των τηλεοράσεων.

«Αρρηφόροι» είναι ο τίτλος της ατομικής έκθεσης του Γιώργου Τσόπανου, που παρουσιάζεται στην γκαλερί Έρση, στο Κολωνάκι. Μας παραπέμπει στη γιορτή της αρχαίας Αθήνας, τα «Αρρηφόρια - Ερσηφόρια», προς τιμήν της θεάς Αθηνάς που έφερε το προσωνύμιο Έρση - Δροσιά. Και όπου κορίτσια 7 έως 11 ετών μετέφεραν σε κλειστά κάνιστρα τα μυστικά συμβολικά αντικείμενα της θεάς μαζί με το πέπλο της. Πραγματώνεται σε έργα γραμμένα με πενάκι και μελάνη που συνδέονται, όπως στο κίνημα του σουρεαλισμού, με στοιχεία ανοίκεια, δηλωτικά της κοινωνικής υποκρισίας.

Βλέπουμε σε ένα τελετουργικό, δομημένο κατακόρυφα, όπως στην εικονογραφία του βουδισμού, τη σύζευξη φιγούρων αντλημένων από τη λαϊκή παράδοση, την αρχαία τραγωδία, αλλά και την εκκλησία και στο υπόβαθρο να βρίσκονται το ξαπλωμένο σώμα μιας νεκρής γυναίκας και μυθικά όντα. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με την καταστροφή της φύσης από τον άνθρωπο της Δύσης. Σε εικόνες που φτιάχνονται με τις φιγούρες του ντυμένου στα κίτρινα Χάρου και του ντυμένου σαν παραδοσιακού, ρομαντικού κατοίκου των Άλπεων που αγναντεύουν ένα ον με παραμορφωμένο κόκκινο κεφάλι σε σεβαστική στάση, ενώ κάτω από τα ιμάτιά του ξεπροβάλλουν ανθρώπινα μέλη.

 

Info:

Γιώργος Τσόπανος, «Αρρηφόροι», κείμενα Αλεξ.Βαγενάς Γκαλερί Έρση, Κλεομένους 4, Κολωνάκι. Διάρκεια έκθεσης: 15.9-3.10.2020.

Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 11.00-14.30 & 17.00-20.00, Σαβ. 11.00-14.30

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

Τουρκοκυπριακές εκλογές Κατεχόμενα
ΑΝΑΛΥΣΗ

Η ανάδειξη Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας / Mια ανάλυση του αποτελέσματος και των πιθανών επιπτώσεων

Οι Τουρκοκύπριοι (και οι έποικοι) ψηφοφόροι εξέλεξαν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου τον ηγέτη της κοινότητας τους (τον «πρόεδρο») μέσα από μια διαδικασία δύο γύρων ψηφοφορίας. Ο Ερσίν...

SOCIAL