Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη μεταφορά της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ προς τον διάδοχο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης των δημιουργών, την ΕΔΕΜ, από τις 12 Μαΐου, οπότε ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες αρμοδιότητας του ΥΠΠΟΑ και υπογράφτηκε από την υπουργό Πολιτισμού.
«Με την εν λόγω απόφαση», υπογραμμίζει το υπουργείο, «η έκτακτη και προσωρινή δραστηριότητα που άσκησε η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ), η οποία ανήκει στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, μεταφέρεται στην Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), η οποία αποτελεί Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης μουσικών έργων, με σκοπό αυτή να αποδώσει τα σχετικά δικαιώματα στους δικαιούχους της ΕΥΕΔ.
Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται τα θέματα αποτίμησης αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων και ο τρόπος καταβολής του ποσού που τυχόν θα προκύψει, σύμφωνα με τα επιτασσόμενα από το άρθρο 51Α παρ. 8 του νόμου 4481/2017».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προσωρινού διαχειριστή της ΕΥΕΔ, όπως τα παραθέτει το υπουργείο «η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ) στις 17 Μαρτίου 2020 ολοκλήρωσε και διένειμε στους δικαιούχους το ποσό των 2.400.000 ευρώ, ενώ παράλληλα υφίσταται, εκκαθαρισμένο και προς άμεση είσπραξη, ποσό 1.400.000 ευρώ».
Πετάει το μπαλάκι στο υπουργείο Οικονομικών
Μ’ αυτόν τον εύσχημο τρόπο το υπουργείο Πολιτισμού πετάει το μπαλάκι του τελικού κειμένου της ΚΥΑ και όλων όσα αυτό θα προβλέπει στο υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο δεν λέει τίποτα για την «ταμπακέρα». Δεν διαφωτίζει δηλαδή για την τύχη του ποσού που είχε παρακρατηθεί ως διαχειριστικά έξοδα της ΕΥΕΔ από τα δικαιώματα που εισέπραξε και αν αυτό θα μεταβιβαστεί στους δημιουργούς, όπως δεν μας διαφωτίζει και για μερικά ακόμα, εξίσου κομβικά, θέματα.
Η ΕΥΕΔ, όπως είναι γνωστό, είχε επιχορηγηθεί το 2018, οπότε ξεκίνησε η λειτουργία της, από το υπουργείο Πολιτισμού με το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να καλύψει τα λειτουργικά της έξοδα για όσο διάστημα ήταν ενεργή. Στη διάρκεια της λειτουργίας της από τις εισπράξεις των δικαιωμάτων, όπως ορίζει ο νόμος, παρακρατούσε ποσοστό 20% για τα λειτουργικά της έξοδα.
Το ποσό που συγκεντρώθηκε από τη νόμιμη παρακράτηση του 20% και υπολογίζεται στο 1.500.000 υπάρχει στο ταμείο της ΕΥΕΔ και πρέπει να αποδοθεί στον διάδοχο οργανισμό την ΕΔΕΜ. Αυτό το θέμα, που αποτελεί άλλωστε και αίτημα των δημιουργών, αποσιωπάται εντελώς. Άραγε θα αποδοθεί στους δημιουργούς το συγκεκριμένο ποσό; Δεν διευκρινίζεται επίσης αν θα μεταβιβαστεί το αρχείο των έργων τους και με ποιους όρους. Αποκτά, λοιπόν, εξαιρετικό ενδιαφέρον το πώς θα διαμορφωθεί το τελικό κείμενο της ΚΥΑ.