Δύο Έλληνες κινηματογραφιστές έφυγαν από τη ζωή σχεδόν ταυτόχρονα, ο διευθυντής φωτογραφίας Τάκης Βενετσανάκος, σε ηλικία 77 ετών, και ο ντοκιμαντερίστας Γρηγόρης Οικονομίδης, σε ηλικία 50 ετών.
Ο δεύτερος, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα και πολιτικός μηχανικός -επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είχε ασχοληθεί συστηματικά με την ιστορία της Μικράς Ασίας δημιουργός τεσσάρων ιστορικών - κοινωνικών ντοκιμαντέρ και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της καθ' ημάς Ανατολής. Στο ντοκιμαντέρ του «128: Κερατέα, μια πραγματική ιστορία» καταγράφει την προσπάθεια των κατοίκων να ανατρέψουν την πολιτική απόφαση για δημιουργία χωματερής στην περιοχή τους, ενώ στην ταινία του «Χαλκηδόνα, η ελληνική κοινότητα της ασιατικής Πόλης» έχει ως θέμα την ιστορική εξέλιξη της ασιατικής συνοικίας της Κωνσταντινούπολης, της Χαλκηδόνας, του σημερινού Kadıköy. Στο ντοκιμαντέρ γίνεται εκτενής αναφορά στη γεωγραφική θέση της περιοχής, την αρχιτεκτονική της παράδοση, παρουσιάζεται η θρησκευτική οργάνωση της ελληνικής κοινότητας, η παιδεία, η σχέση των κατοίκων με τη θάλασσα, η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα Σεπτεμβριανά του 1955, στις απελάσεις του 1964 και στη σταδιακή εγκατάλειψη της κοινότητας από τους Ρωμιούς κατοίκους της.
Ο Τάκης Βενετσανάκος είχε δουλέψει σε περισσότερες από 90 ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους, σε περίπου 40 μικρού μήκους μυθοπλασίας και σε περισσότερα από 150 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους. Γεννημένος στην Άρνα Λακωνίας το 1939, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο Πρώτη του δουλειά στον κινηματογράφο ως διευθυντής φωτογραφίας ήταν το 1963 στην ταινία «Αγωνία μιας αγάπης» του Γ. Δρόση. Είχε δουλέψει ως διευθυντής φωτογραφίας στις ταινίες «Βαβυλωνία», «Αλέξανδρος ο Μέγας», «Γρηγόρης Αυξεντίου, ένας ήρωας με το μνημοσκόπιο», «Οιωνός», «Είδωλο στον καθρέφτη, Δημήτρης Μυταράς» και «Παραλάβετε διορισμόν».
Για το ντοκιμαντέρ «Ήρα Τριανταφυλλίδη» ο Βενετσανάκος τιμήθηκε με κρατικό βραβείο από το υπουργείο Πολιτισμού το 1994 και για τη σειρά «Ο μυστικός κόσμος των πουλιών» πήρε το βραβείο φωτογραφίας του 1998 στον θεσμό «Πρόσωπα». Τον περασμένο Οκτώβριο ο Τάκης Βενετσανάκος είχε τιμηθεί για το σύνολο του έργου του στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας.