"Είμαστε όλοι οφειλέτες στον Δημήτρη Μυταρά, αυτόν τον μεγάλο καλλιτέχνη". Με αυτά τα λόγια, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, έδωσε το "στίγμα" της μεγάλης έκθεσης Ο Δημήτρης Μυταράς και οι συνεργάτες του στην ΑΣΚΤ, που φιλοξενείται από σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.
Μια έκθεση αντιπροσωπευτική του έργου του ακαδημαϊκού και δασκάλου, καθώς φιλοξενεί 55 σημαντικά έργα από όλες τις δημιουργικές περιόδους του μετά το 1960, αλλά και της επίδρασης που άσκησε στους μαθητές και συνεργάτες του στη Σχολή Καλών Τεχνών, μέσα από τα 23 έργα τους που συμβολικά συνεκτίθενται.
Ο Δημήτρης Μυταράς, από το 1975 έως το 2001, τίμησε με την παρουσία του την ΑΣΚΤ, έχοντας τη διεύθυνση αρχικά του Προκαταρκτικού Εργαστηρίου και στη συνέχεια του Α' Εργαστηρίου Ζωγραφικής, διαδεχόμενος τον Γιάννη Μόραλη.
Όπως τόνισε η Μ. Λαμπράκη-Πλάκα, η παρουσία του στην ΑΣΚΤ "ανέβασε το πνευματικό επίπεδο της σχολής, καθώς έδωσε αγώνα, παρά τις αντιδράσεις, να δημιουργηθεί θεωρητικό τμήμα", μια και θεωρούσε πως η καλλιτεχνική δημιουργία ήταν ζήτημα πνευματικό.
Από τη μεριά του, ο καθηγητής Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης σημείωσε πως ο Δ. Μυταράς "έφερε φρέσκο αέρα και νέες ιδέες" στην ΑΣΚΤ, καθώς ήταν καλλιτέχνης και δάσκαλος "καινοτόμος, αδογμάτιστος και ανοιχτός", όπως τόνισε ο διάδοχός του στη διεύθυνση του Εργαστηρίου και επιμελητής της έκθεσης Ζαχαρίας Αρβανίτης.
Όμως ο Δ. Μυταράς υπήρξε πάντα παρών και στην κοινωνική και πολιτική ζωή, όπως δείχνει και η εμπειρία του Εργαστηρίου Τέχνης που δημιούργησε εδώ και 35 χρόνια, μαζί με τη σύζυγό του Χαρίκλεια, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Χαλκίδα, φορέας που "άλλαξε την όψη της Χαλκίδας", αλλά και τη ζωή πολλών ενηλίκων και παιδιών, όπως είπε, εμφανώς συγκινημένη η σύζυγός του.
Μιλώντας στη συνέχεια με τους δημοσιογράφους, εξέφρασε διακριτικά την πικρία της για την μη υλοποίηση μέχρι σήμερα του μουσείου στο οποίο ο ίδιος θέλει να στεγάσει το έργο του αλλά και την πολύτιμη συλλογή κοχυλιών του, καθώς υπήρξε λάτρης του βυθού. Πικραμένη όμως ήταν και από τη στάση της Ακαδημίας Αθηνών, που εδώ και δύο χρόνια, και παρά την ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του, διεγράφη από τακτικό μέλος της.
Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, την οποία συνοδεύει κατάλογος με κείμενα συναδέλφων και μαθητών του, θα διαρκέσει έως τις 8 Μαρτίου.
Σπύρος Κακουριώτης