Live τώρα    
Σκέψεις σχετικά με τη διαμόρφωση του καταστατικού του Κόμματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκέψεις σχετικά με τη διαμόρφωση του καταστατικού του Κόμματος

ΣΥΡΙΖΑ ΣΗΜΑ

Στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου, θα ήθελα να καταθέσω προς συζήτηση ορισμένες σκέψεις, που με προβλημάτισαν σχετικά με τη διαμόρφωση του καταστατικού του Κόμματος.

 
1. Στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ – ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ  Άρθρο 5 – Δικαιώματα μέλους: παρ. (στ) αναφέρουμε ότι το μέλος έχει τη δυνατότητα "Να εκφράζει ελεύθερα εντός του Κόμματος και δημόσια την προσωπική του άποψη, αναφέροντας και τη συλλογική απόφαση σε περιπτώσεις που διαφωνεί με αυτή". Επίσης, στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ – ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΤΑ ΙΔΕΩΝ Άρθρο 29 – Τάσεις και ρεύματα ιδεών παρ.1: Τα μέλη του Κόμματος έχουν τη δυνατότητα να συνδιαμορφώνουν και να προβάλλουν συλλογικά τις απόψεις και προτάσεις τους μέσα στο κόμμα αλλά και δημόσια. Η δημοσιοποίηση πρέπει να διευκρινίζει πως δεν πρόκειται για την επίσημη θέση του κόμματος. 

Επιμένουμε, δηλαδή, σε λάθη (δηλώσεις βουλευτών, ευρωβουλευτών, στελεχών με προεξάρχουσα αυτή του σ. Κατρούγκαλου), τα οποία μας κόστισαν την ψήφο των πολιτών παρότι αυτά επισημαίνονται στο κείμενο των θέσεων στην:


1. ενότητα: Στη διάρκεια την τετραετίας 2019-2023, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διάβασε σωστά το μήνυμα των πολιτών που του έδωσαν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης: "ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είχε πάντα συντεταγμένο, πειστικό πολιτικό λόγο και πολλές φορές έδινε θολό στίγμα με θέσεις ισορροπίας στον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή. Ρόλο αρνητικό έπαιξαν και ορισμένες λανθασμένες ή αντιφατικές δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών και το άστοχο ύφος κάποιων δηλώσεών τους, καθώς και η προεκλογική αρνητική καμπάνια. και 
2. ενότητα: Διετία κρίσης και εσωστρέφειας 2023/2024 - Η τραυματική περίοδος Κασσελάκη, με την φράση: "Στην συνέχεια όμως με τη διαλυτική πολιτική και συμπεριφορά της ηγεσίας". 

Το επαναλαμβανόμενο λάθος σύντροφοι/σες, παύει να είναι λάθος. Είναι επιλογή
Προτείνω η εν λόγω παράγραφος να αντικατασταθεί ως εξής: "Να εκφράζει ελεύθερα εντός του Κόμματος την προσωπική του άποψη, ενώ δημόσια, να εκφράζει τη συλλογική απόφαση και σε περιπτώσεις που διαφωνεί με αυτή"
  

2. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ – ΕΜΦΥΛΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ Άρθρο 35 – Ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων, παρ.2, αναφέρεται: Σε όλα τα όργανα και επιτροπές του Κόμματος, αποφασιστικού, γνωμοδοτικού και εκτελεστικού χαρακτήρα, αιρετά ή με άλλο τρόπο οριζόμενα, υπάρχει ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων πενήντα πενήντα (50/50), υπολογιζόμενη επί των μελών κάθε σώματος. Στην περίπτωση που δεν καλύπτεται η ισάριθμη αντιπροσώπευση φύλου, οι επιπλέον θέσεις παραμένουν κενές. 

Σύντροφοι/συντρόφισσες,

θεωρώ ότι το Τμήμα φεμινιστικής πολιτικής, αν η πρόταση αυτή προέρχεται από το Τμήμα, δεν θέτει το θέμα της ισάριθμης αντιπροσώπευσης των φύλων σε σωστή βάση. Μάλλον δεν έχουμε καταλάβει την οδυνηρή θέση που βρίσκεται το Κόμμα από άποψη στελεχιακού δυναμικού. Υπάρχουν οργανώσεις στις οποίες η συμμετοχή των γυναικών είναι πολύ μικρή και αντίστοιχα οργανώσεις με μεγάλη συμμετοχή γυναικών. 

•    Είμαι υπέρ της ισάριθμης αντιπροσώπευσης των φύλων πενήντα πενήντα (50/50),  ίσως μια από τις καλύτερες προτάσεις που υπάρχουν στο καταστατικό μας και ίσως παρόμοια πρόταση να μην  υπάρχει σε άλλα καταστατικά αριστερών κομμάτων, αλλά όπου αριθμητικά αυτό είναι εφικτό. 


•    Θεωρώ ότι η θέση της γυναίκας και του άνδρα στο κόμμα και την κοινωνία δεν κρίνεται από την εκλογή ή όχι στα όργανα του κόμματος ή αν αναγράφεται πρώτα το Συντρόφισσα και μετά το Σύντροφος.  


•    Το κόμμα έχει ανάγκη μεγάλης συμμετοχής συνέδρων στο επικείμενο συνέδριο και δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφαιρούμε τη δυνατότητα εκπροσώπησης ή να αλλοιώνουμε την σύνθεση του. Δεν είναι δυνατόν σύντροφος ή συντρόφισσα (αν και η λέξη σύντροφος, αρσενικό ή θηλυκό είναι ουσιαστικό διγενές και μονοκατάληκτο) να μένει εκτός συνεδρίου επειδή κάποιος/α με λιγότερες ψήφους προκρίνεται ως σύνεδρος λόγω ποσόστωσης ή επειδή δεν καλύπτεται η ισάριθμη αντιπροσώπευση φύλου, οι επιπλέον θέσεις να παραμένουν κενές.


•    Θεωρώ ότι αλλοιώνεται η δυναμικότητα του άρθρου από την παράγραφο που ζητά: Σε περίπτωση που δεν καλύπτεται η ισάριθμη αντιπροσώπευση φύλου, οι επιπλέον θέσεις να παραμένουν κενές. Εδώ σύντροφοι/σες δεν πρόκειται μόνο περί λάθους αλλά περί ιδεοληψίας και θεωρώ ότι δεν είναι καιρός για ιδεοληψίες τις οποίες πρέπει να αφήσουμε πίσω αν θέλουμε ένα κόμμα ισχυρό. 


•    Δεν μπορούν και δεν πρέπει να μένουν κενές οι θέσεις συνέδρων εάν δεν καλύπτεται η ισάριθμη αντιπροσώπευση φύλου.

Προτείνω η εν λόγω παράγραφος να αντικατασταθεί ως εξής: Σε όλα τα όργανα και επιτροπές του Κόμματος, αποφασιστικού, γνωμοδοτικού και εκτελεστικού χαρακτήρα, αιρετά ή με άλλο τρόπο οριζόμενα, υπάρχει ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων πενήντα πενήντα (50/50), υπολογιζόμενη επί των μελών κάθε σώματος. Στην περίπτωση που δεν καλύπτεται η ισάριθμη αντιπροσώπευση φύλου, οι επιπλέον θέσεις καλύπτονται από το άλλο φύλο.

Επίσης σύντροφοι/σες, δεν αντιλαμβάνομαι την τελευταία παράγραφο του Άρθρου 35-0 – Ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων Η ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων δεν αφορά στη σταυροδοσία κατά την εκλογή των οργάνων, η οποία κατά τη γνώμη μου αναιρεί την παρ.2 του ίδιου άρθρου.

Γιώργος Αντύπας 
τ. Δ/ντης ΕΣΥ
πρ. Υποδιοικητής 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου
Μέλος της ΚΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0