Live τώρα    
Επίκαιρη επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ / Γ. Βρούτσης: Διαρθρωτική η ανεργία των νέων, προϋπήρχε της κρίσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίκαιρη επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ / Γ. Βρούτσης: Διαρθρωτική η ανεργία των νέων, προϋπήρχε της κρίσης

«Διαρθρωτικό» χαρακτήρισε το πρόβλημα της ανεργίας των νέων ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, υποστηρίζοντας ότι προϋπήρχε της κρίσης. Κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής επίκαιρης επερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Βρούτσης επέρριψε την ευθύνη για την τεράστια αύξηση της ανεργίας στην «αναβλητικότητα» των κοινωνικών εταίρων να προχωρήσουν σε «μεταρρυθμίσεις» της αγοράς εργασίας, όπως τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών ή τις αλλαγές στην διαιτησία. Ο υπουργός Εργασίας καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «δαιμονοποίηση» μορφών εργασίας, όπως η ευελιξία, κι αναρωτήθηκε: «Ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ζούγκλα;».

Παράλληλα ο Γ. Βρούτσης ισχυρίστηκε ότι, αν εφαρμοστούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα επίπεδα του 2012, θα επιφέρουν ένα «χρηματοδοτικό σοκ» ύψους τουλάχιστον 2,1 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις και θα οδηγήσουν σε 100.000 - 200.000 άμεσες απολύσεις. Ακόμα υπολόγισε «πρόχειρα» σε 6 δισ. ευρώ το ύψος τους κόστους απόδοσης επιδόματος ανεργίας 451 ευρώ για δύο χρόνια και σε άλλα 5 δισ. ευρώ το κόστος επαναφοράς συντάξεων και δώρων, σχολιάζοντας ότι «αυτές οι προτάσεις είναι ανεφάρμοστες σε έναν κόσμο που αλλάζει».

Τέλος, σχετικά με το πακέτο δράσης κατά της ανεργίας των νέων ύψους 1,5 δισ. ευρώ που απευθύνεται σε 440.000 νέους εργαζόμενους, ο υπουργός Εργασίας έθεσε το δημαγωγικό ερώτημα: «Θέλετε να το επιστρέψουμε; προτιμάτε οι νέοι να μείνουν άνεργοι ή να έχουν μια θέση εργασίας, έστω και προσωρινή;».

Ο υπουργός Εργασίας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής, είχαν αντιπαράθεση σχετικά με τη ρήτρα απόλυσης στο προγράμμα αυτό της κυβέρνησης. Ο Π. Κουρουμπλής ζητούσε επίμονα από τον υπουργό να δηλώσει αν υπάρχει ρήτρα που αποτρέπει τον επιχειρηματία από το να απολύσει τον νέο εργαζόμενο μετά τη λήξη του προγράμματος, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως η Σουηδία.

Ο Γ. Βρούτσης επέμεινε να απαντά για τη ρήτρα «ανακύκλωσης», δηλαδή την αδυναμία του επιχειρηματία να μπει στο πρόγραμμα έχοντας απολύσει εργαζόμενους για να μπορεί να προσλάβει τον φθηνό νέο. Τελικά ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε ότι «δεν μπορείς να υποχρεώσεις μια επιχείρηση να κρατήσει έναν εργαζόμενο» και επισήμανε τα κίνητρα χρηματοδότησης του μη μισθολογικού κόστους που υπάρχουν ώστε ο εργοδότης να διατηρήσει στην επιχείρησή του τον νέο εργαζόμενο.

«Τα ζητήματα της εργασίας δεν είναι θέματα φιλανθρωπίας, αλλά θέματα πολιτικών επιλογών» πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε: «Από το αποτέλεσμα κρίνονται οι πολιτικές, τι να τις κάνω τις καλές προθέσεις όταν το πρόγραμμα οδηγεί στην καταστροφή;». Ο Π. Κουρουμπλής σχολίασε ακόμα ότι «η εμπειρία από την εφαρμογή των προγραμμάτων ευέλικτης εργασίας είναι ότι ιδιωτικοποιήσαμε τα κέρδη και κρατικοποιήσαμε τις ζημιές». Παράλληλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε της πρότασης του κόμματός του για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ σημειώνοντας ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις στην άνοδο του ΑΕΠ.

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Συνθήκες σκλαβιάς για τους νέους εργαζόμενους

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Μπάρκας, τόνισε ότι «μπορούμε να μιλήσουμε πλέον για τη δημιουργία μιας κατάστασης 'εξαίρεσης' για τη νεολαία, μιας κήρυξης πολέμου στη νεολαία από τις δυνάμεις του πλούτου» σχολιάζοντας τα μικρότερα κατώτατα ορίων μισθών για τους νέους, τον μικρότερο μισθό σε προγράμματα ανέργων, αλλά και την έκθεση του ΚΕΠΕ για κατάργηση για ένα χρόνο από την πρόσληψή τους του κατώτατου μισθού στους νέους εργαζόμενους.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης, τόνισε ότι «τα θαύματα που εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός δεν κρατούν πάνω από τρεις ημέρες» προσθέτοντας ότι «δημιουργήσατε ψεύτικες ελπίδες στους νέους, από αυτές τις 440.000 θέσεις που εξαγγείλατε οι 240.000 ούτε ένσημο δεν θα δουν». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μητρόπουλος, τόνισε ότι «η κυβέρνηση βγήκε να διαλαλήσει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τον νέο πανεθνικό θεσμό της γενικευμένης εργασιακής ειλωτείας των Ελλήνων νέων» και θυμήθηκε τη ρήση του Αντ. Γκράμσι για τις προσπάθειες του κεφαλαίου να «ξεμουδιάζει» τους ανέργους.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Καραγιαννίδης, μίλησε για «slave story» που έχει στόχο «οι νέοι να πιστέψουν ότι δεν μπορούν να δουλέψουν κανονικά», ενώ αναφέρθηκε στις πελατειακές σχέσεις που διαμορφώνονται γύρω από τα κατά τόπους ΚΕΚ. «Θέσεις προσωρινής εκμετάλλευσης των νέων ανέργων, γιατί εργασία δεν είναι» χαρακτήρισε τις 440.000 θέσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Χαραλαμπίδου, σημειώνοντας ότι «τα κόμματα του μνημονιακού τόξου έκαναν τα προγράμματα μέθοδο απόκρυψης των ποσοστών ανεργίας».

«Με τις πολιτικές σας καταστρέψατε την έννοια της αλληλεγγύης γενεών» τόνισε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Μπόλαρη, συμπληρώνοντας ότι «αυτή είναι η πρώτη νέα γενιά που δεν έχει να πάρει κάτι από την προηγούμενη». Για «σύγκρουση δύο κόσμων» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μεϊκόπουλος, σημειώνοντας ότι η πολιτική της συγκυβέρνησης στην αγορά εργασίας «είναι στρατηγικός στόχος για να αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική ισχύ των εργαζομένων».

Π. Κουκουλόπουλος: Η κρίση έφερε τα Μνημόνια και όχι τα Μνημόνια την κρίση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουκουλόπουλος, σχολίασε ότι το φαινόμενο της «φυγής μυαλών» δεν ξεκίνησε τώρα στην Ελλάδα κι ότι αυτό «είναι μία από τις πολλαπλές αποδείξεις ότι η κρίση έφερε τα Μνημόνια και όχι τα Μνημόνια την κρίση». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ., Β. Καπερνάρος, αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση έχει την πολιτική τόλμη να πει στους δανειστές «εμείς στα μικρά μαγαζιά ρίχνουμε τη φορολόγηση στο 10%, γιατί θέλουμε να απασχολήσουμε νέους».

Ο χρυσαυγίτης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Αρτ. Ματθαιόπουλος, δεν παρέλειψε να στοχοποιήσει τους μετανάστες για την ανεργία των νέων ισχυριζόμενος ότι «πρέπει πρώτα να φύγουμε από το Μνημόνιο και δεύτερον να λύσουμε το θέμα της λαθρομετανάστευσης, πάρα πολλοί Έλληνες είναι άνεργοι γιατί έρχονται παράνομοι ξένοι και παίρνουν τις δουλειές». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ., Β. Οικονόμου, σχολίασε ότι η ανεργία μετά το Μνημόνιο αποτελεί μια νέα κατάσταση κι ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να την αντιμετωπίσει «με τα κλασικά εργαλεία των προηγούμενων δεκαετιών».

Ο Χρ. Κατσώτης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, παρατήρησε: «Κύριοι της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, θεωρείτε την ανεργία ως πρόβλημα διαχείρισης του συστήματος, διότι θέλετε 'να βγάλετε λάδι' τον καπιταλισμό που τη 'γεννά' και την αναπαράγει». Ο Οδ. Βουδούρης από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές μίλησε για τις «μεταρρυθμίσεις» της αγοράς εργασίας υπογραμμίζοντας ότι «αυτά δεν είναι μεταρρυθμίσεις, είναι απορρυθμίσεις, δεν δαιμονοποιούμε εμείς τη λέξη 'μεταρρύθμιση', εσείς την απαξιώνετε».

Μ. Γλέζος: Από γκρεμιστές και κτίστες, να γίνουμε εκκαθαριστές των ερειπίων που έχετε δημιουργήσει

Την αντίδραση του Μ. Γλέζου προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία των νέων είναι «αμπελοφιλοσοφίες». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «από τη θέση της ανευθυνότητας και του αμπελοφιλοσόφου», απευθύνθηκε στην «υπεύθυνη» κυβέρνηση και ανέλυσε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Μ. Γλέζος υπογράμμισε ότι δεν θα βρεθούν δουλειές από έργα αυτοκινητοδρόμων και «επιδεικτικά θεάματα», αλλά με ανάπτυξη βαριάς βιομηχανίας, αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στόχευση στην πρωτογενή παραγωγή.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί δουλειά στους άνεργους γιατί «το χρήμα δεν παράγει αξίες, μόνο ο εργαζόμενος παράγει αξίες» παρατηρώντας ότι «εσείς στηριχτήκατε στα δάνεια που έφεραν καταστροφή». Ο Μ. Γλέζος σχολίασε ακόμα ότι «πρέπει να αλλάξουμε το σύνθημά μας κι από γκρεμιστές και κτίστες να γίνουμε εκκαθαριστές των ερειπίων που έχετε δημιουργήσει για να κτίσουμε αυτό που πρέπει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0