«Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει τη συγγραφή της Μαύρης Βίβλου του αυταρχισμού» παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονής, καταγγέλλοντας κατά την διάρκεια της συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης την αστυνομική καταστολή κατά των φοιτητών της ΑΡ.ΕΝ. στη διάρκεια διαμαρτυρίας για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι έξω από το πολιτικό γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη. Ο Στ. Κοντονής τόνισε ότι η καταστολή μιας ειρηνικής διαδήλωσης αποτελεί «φαλκίδευση κατά τον πλέον άθλιο τρόπο του συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν» και σημείωσε ότι «δικαίως διαμαρτυρήθηκαν» οι φοιτητές για τις «ανάλγητες δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας που ήθελε να δικαιολογήσει δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας».
Η Ζ. Κωνσταντοπούλου διαμαρτυρήθηκε για την απαγόρευση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν επαφή με τους προσαχθέντες και πρόσθεσε ότι «για πολλοστή φορά καταγράφεται αστυνομική βία με πολιτικά χαρακτηριστικά εναντίον μελών του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνοντας ότι «είναι συνένοχος όποιος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει». Η βουλευτίνα του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη ενοχλήθηκε από τις αναφορές σε «συνενοχή» και ζήτησε «σεμνότητα και προσοχή στη διατύπωση κατηγοριών», σχολιάζοντας ότι δεν είχε γνώση των περιστατικών.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βγάζει πορίσματα και μιλά για δολοφονίες πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη, ενώ υποστήριξε ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι αστυνομικοί συνέλαβαν κάποιον χωρίς να γίνει κάτι». Ο Στ. Κοντονής υπογράμμισε ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να έχουν άποψη αν μία ανθρωποκτονία τελείται εξ αμελείας ή από ενδεχόμενο δόλο, ενώ η Ζ. Κωνσταντοπούλου υπενθύμισε ότι η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είχε υποβάλει την παραίτησή της μετά τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου «χωρίς να περιμένει πόρισμα».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μ. Βορίδης αμφισβήτησε την αξιοπιστία των όσων μεταφέρθηκαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε ότι «έχει πλάκα η συζήτηση γιατί κάποιοι δημοσιογράφοι μιλούν για στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στον ρεαλισμό», ενώ αναρωτήθηκε «σε ποια δικονομία επιτρέπεται επικοινωνία των βουλευτών με συλληφθέντες;». Μάλιστα, άφησε υπονοούμενα για πιθανή προσπάθεια να καταληφθεί το υπουργείο από τους φοιτητές, ώστε να δικαιολογήσει την αστυνομική επέμβαση, προφανώς μη γνωρίζοντας ότι η διαμαρτυρία δεν έγινε στο υπουργείο.
Κ.Π.