Σαφές μήνυμα προς τα στελέχη που συμμετέχουν ενεργά στο εγχείρημα των "58" και λειτουργούν έτσι "εις βάρος του κόμματος", να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους απέναντι στη ΔΗΜ.ΑΡ. και να κάνουν την επιλογή τους, έστειλαν τόσο η πλειοψηφία της Αγ. Κωνσταντίνου όσο και ο άτυπος επικεφαλής της μειοψηφίας, Σπ. Λυκούδης.
Η συμμετοχή των Γρ. Ψαριανού και Ανδ. Παπαδόπουλου στην εκδήλωση των "58" στην Κηφισιά, αλλά και το γεγονός ότι ο πρώην εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. απορρίπτει τη συνεργασία γιατί δεν έχει να προτείνει εναλλακτική, δεν πέρασαν απαρατήρητες ακόμα και στη μειοψηφία. Άλλωστε αυτή έχει αποφασίσει ότι δεν θα αποχωρήσει από το κόμμα και ότι η πίεσή της για επαναπροσδιορισμό των αποφάσεων σχετικά με τις συνεργασίες θα έχει κάποιο χρονικό όριο.
Έτσι ο Σπ. Λυκούδης, που θέλησε να κρατήσει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα το ζήτημα λέγοντας ότι "δεν υπήρξε κάτι μεμπτό" από την ομιλία του Ανδ. Παπαδόπουλου, παραδέχτηκε (ρ/σ Αθήνα 9,84) ότι "αντικειμενικά υπάρχει ζήτημα, κατά πόσο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός μας ή και βουλευτές μπορούν να παίρνουν μέρος, ως ομιλητές, σε μια εκδήλωση ενός φορέα που διαμορφώνει έναν άλλον πολιτικό προσανατολισμό".
Όσον αφορά τα σενάρια περί τοποθέτησης του πρώην εκπροσώπου στη θέση του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των "58" ανέφερε ότι "προφανώς θα ήταν πρόβλημα, αν ένα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ. ήταν επικεφαλής ψηφοδελτίου άλλου πολιτικού σχηματισμού" και "δεν θα μπορούσε να γίνει γενικά αποδεκτό από την ΔΗΜ.ΑΡ.". Πάντως, ο Σπ. Λυκούδης πρόσθεσε πως "ο κ. Παπαδόπουλος μου είπε ότι δεν ισχύει".
Παράλληλα, η πλευρά του Φ. Κουβέλη δεν έκρυψε τη δυσφορία του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. για τη στάση των δύο προαναφερθέντων στελεχών, με τον εκπρόσωπο Τύπου, Χρ. Μαχαίρα, να στέλνει το μήνυμα (Mega) πως "είναι προφανές ότι η εξυπηρέτηση του εκλογικού σχεδιασμού των '58' είναι η εξυπηρέτηση του εκλογικού σχεδιασμού του κ. Βενιζέλου" και ότι συνεπώς "τα στελέχη μας που πηγαίνουν ως ομιλητές θα πρέπει να σκεφτούν ότι συνδράμουν μια αντίπαλη εκλογική σύμπραξη στη Δημοκρατική Αριστερά".
Ο Χρ. Μαχαίρας τόνισε ακόμα ότι "δεν μπορείς να πληγώνεις τη δημόσια εικόνα του κόμματός σου και τις εκλογικές του προοπτικές. Πόσω, μάλλον, αν είσαι μέλος κορυφαίων οργάνων, όπως είναι η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜ.ΑΡ.".
Το ΠΑΣΟΚ τώρα θέλει τον Λοβέρδο
Εν τω μεταξύ το ζήτημα της συνεργασίας ή όχι της ΔΗΜ.ΑΡ. με τον Ανδ. Λοβέρδο αναμένεται να ξεκαθαριστεί σε συνάντηση που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει τις προσεχείς ημέρες με τον Φ. Κουβέλη. Σε κάθε περίπτωση ο ανεξάρτητος βουλευτής έχει ανοίξει για τα καλά δίαυλο επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χθες έσπευσε, μέσω του Β. Κεγκέρογλου, να τον προσκαλέσει να επιστρέψει.
"Ε, βέβαια (είναι καλοδεχούμενος ο κ. Λοβέρδος). Είναι από τα σπλάχνα της παράταξης έχει συμβάλει στην προσπάθεια από το 2010 πάρα πολύ σημαντικά και βέβαια δεν έχει καμία θέση στους λεγόμενους αντιμνημονιακούς. Θα ακυρωνόταν όλη η προσπάθειά του και όλος ο σοβαρός ρόλος που έχει παίξει μέχρι τώρα" δήλωσε (ρ/σ Βήμα) ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Β. Κεγκέρογλου.
Από την άλλη ο γραμματέας της ΔΗΜ.ΑΡ., Θ. Θεοχαρόπουλος, δεν θέλησε να σχολιάσει (ρ/σ Alpha) τις προχθεσινές δηλώσεις του Ανδ. Λοβέρδου ότι βλέπει θετικά την πρόσκληση του Ευ. Βενιζέλου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ