Live τώρα    
Συμβούλιο της Επικρατείας: / Το ΣΕΠΕ να επιβάλλει αναλογικά πρόστιμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμβούλιο της Επικρατείας: / Το ΣΕΠΕ να επιβάλλει αναλογικά πρόστιμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Και αδιάβαστος, και χωρίς στοιχεία εμφανίσθηκε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, καθώς δεν γνώριζε ούτε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαιτούν από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) να επιβάλλει αναλογικά πρόστιμα για την ανασφάλιστη εργασία! Πρόκειται για δύο αποφάσεις που έφερε χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ο Αλέξης Μητρόπουλος, τις οποίες ο υπουργός παραδέχθηκε ότι "δεν τις γνωρίζω". Έτσι, βασιζόμενος στο μέγεθος της άγνοιας, επέμεινε στο "κεφαλικό" πρόστιμο των 10.550 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο, χωρίς να συνυπολογίζει ούτε το μέγεθος της επιχείρησης ούτε πόσους εργαζόμενους αφορά.

Ο Αλ. Μητρόπουλος ενημέρωσε την επιτροπή ότι έχουν εκδοθεί δύο αποφάσεις του ΣτΕ (959/2009, 4185/2005) που ακυρώνουν επιβληθέντα πρόστιμα επειδή αντιβαίνουν στην έννοια της αναλογικότητας ύστερα από προσφυγές μεγαλοεργοδοτών. Πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ότι, σύμφωνα με το ΣτΕ, ένα μέτρο που προβλέπεται από άσκηση νόμου ως κύρωση για παράβαση αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας, όταν δυσμενείς συνέπειες του μέτρου τελούν σε προφανή δυσαναλογία ή υπερακοντίζουν τον επιδιωκόμενο σκοπό. "Τι θέλουμε εμείς; Να ισχύσουν σκληρά μέτρα, αλλά να μη βρουν παραθυράκι από τη δυσαναλογία, από εργοδότη σε εργοδότη και ωφεληθούν μεγαλοεργοδότες".

Δ. Στρατούλης: Μεγάλα πρόστιμα στους μεγάλους

Ο Γ. Βρούτσης έκανε λόγο για "θολή στάση του ΣΥΡΙΖΑ". "Δεν ακούσατε που είπαμε ότι πρέπει να είναι η πιο αυστηρή τιμωρία σε οποίους κάνουν αυτό το οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα;", αντέδρασε ο Δημήτρης Στρατούλης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε για δεύτερη μέρα να δοθούν στοιχεία για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν και τα πόσα εισπράχθηκαν, ενώ (όπως και όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης) επεσήμανε πως το πρόβλημα είναι ότι όσο το ΣΕΠΕ είναι υποστελεχωμένο, δεν θα μπορεί να κάνει ελέγχους.

Αντί απαντήσεων, ο Γ. Βρούτσης είπε ότι τον Σεπτέμβριο, πρώτο μήνα της εφαρμογής του υψηλού προστίμου, η απασχόληση εκτοξεύθηκε κατά 63.000 εργαζόμενους και ότι "απεικονίζεται αύξηση στα έσοδα του ΙΚΑ. Για την κυβέρνηση η ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία είναι οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα. Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ με προβληματίζει" επέμεινε ο υπουργός.

"Τα πρόστιμα πρέπει να είναι σκληρά και αυστηρά σε όσους διενεργούν το μεγάλο κοινωνικό έγκλημα της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας. Δεν μιλώ για μειώσεις προστίμων, αλλά για επιβολή του με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην κλείνουν οι μικροί και να είναι χάδι για τους μεγάλους. Βάλαμε το θέμα για προβληματισμό", τόνισε ο Δ. Στρατούλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0