Live τώρα    
Αγώνας μέχρι να πέσει η κυβέρνηση / Αλ. Τσίπρας: Θα υπηρετήσουμε την αξιοπρέπεια και τη ζωή του λαού με κάθε τρόπο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγώνας μέχρι να πέσει η κυβέρνηση / Αλ. Τσίπρας: Θα υπηρετήσουμε την αξιοπρέπεια και τη ζωή του λαού με κάθε τρόπο

Την ικανοποίησή του από την παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις κινητοποιήσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το περασμένο Σάββατο, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας τη μαζική παρουσία των μελών του στη διαδήλωση, η οποία ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις από πλευράς μαζικότητας, εν γένει. Ο Αλ. Τσίπρας, τόνισαν, πήγε στη Θεσσαλονίκη για να σταθεί στο πλάι του αγωνιζόμενου λαού κι όχι εν κρυπτώ, όπως ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος αρκέστηκε σε μια ομιλία γεμάτη ψέματα που παραπέμπουν στη γνωστή και μη εξαιρετέα "μονταζιέρα", όπως επισημάνθηκε, μπροστά σε εκπροσώπους τοπικών αρχών, αποφεύγοντας να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Στον αντίποδα τoυ ιδιότυπου... "κρυφτού" που επέλεξε ο Αντ. Σαμαράς, ο Αλ. Τσίπρας, αμέσως μετά τη διαδήλωση στη ΔΕΘ, παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΤ3, στηρίζοντας έμπρακτα για μία ακόμα φορά τον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο μήνα, μετά το πραξικοπηματικό κλείσιμό της από την κυβέρνηση, τον περασμένο Ιούνιο. Λίγες μέρες προτού επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, τη φορά αυτή για να θέσει τους βασικούς προγραμματικούς άξονες που συνθέτουν την κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", υπογράμμισε πως, σε περίπτωση κατά την οποία οι δανειστές εξωθήσουν την κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μονομερείς ενέργειες, δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε αυτές, προκειμένου να υπερασπιστεί τη ζωή και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Ψεύτης και κρυπτόμενος ο Σαμαράς

"Ο κ. Σαμαράς πήγε κρυπτόμενος, με τη ψυχολογία του κλέφτη στη ΔΕΘ για λίγες ώρες και έφυγε ως ψεύτης, αποκρύπτοντας την πραγματική κατάσταση", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας (Alpha 989) την παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο. Κύκλοι του κόμματος επισημαίνουν πως αυτά που είπε ο κ. Σαμαράς ως προς την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,1 δισ. ευρώ για το πρώτο επτάμηνο αντιβαίνουν καταρχήν την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έκανε λόγο για 2,6 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα, στο οποίο περιλαμβάνονταν η επιστροφή 1,5 δισ. ευρώ τοκοχρεωλυσίων από τις Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες (που επίσης πάνε κατευθείαν για εξόφληση τοκοχρεωλυσίων). Από 'κει και πέρα, υπογραμμίζεται πως το 1,1 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα συνιστά «μαγική εικόνα», που προκύπτει από περικοπές των προϋπολογισμένων για το επτάμηνο δαπανών του Προγράμματος Δημοσίου Επενδύσεων κατά 1,3 δισ. ευρώ, από μη επιστροφή φόρων ύψους περίπου 660 εκατ. ευρώ, από την λήψη όλων σχεδόν των ετήσιων εσόδων του ΠΔΕ το πρώτο επτάμηνο και από την περικοπή των προϋπολογισμένων δαπανών.

Σ' ο,τι αφορά τις υποσχέσεις του κ. Σαμαρά για την ανακούφιση των συνταξιούχων το 2014, κύκλοι της Κουμουνδούρου σημειώνουν πως, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, οι συνταξιούχοι θα υποστούν περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις τους το 2014, ύψους 420 εκατ. ευρώ και θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος από τις περικοπές στις δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη, ύψους 620 εκατομμυρίων.

Σχολιάζοντας, τον χαρακτηρισμό Κασσάνδρες» που απέδωσε ο κ. Σαμαράς σε όσους μιλούν για τρίτο Μνημόνιο και νέα μέτρα, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισαν πως οι κ.κ. Ντέισελμπλουμ και Ντράγκι, πριν ελάχιστες μέρες, ήταν αυτοί που έθεσαν το θέμα του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας κι έκαναν λόγο για νέο δάνειο και νέα μέτρα.

Το χρέος έχει αυξηθεί!

Για το δημόσιο χρέος, ο κ. Σαμαράς, επισημαίνουν, παρουσίασε ως επίτευγμα το γεγονός ότι αυτό ανέρχεται σήμερα στα 321 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το 2010, όταν η τότε κυβέρνηση υπέγραψε το 1ο Μνημόνιο, αυτό ήταν 310 δισ.! Δηλαδή, μετά από τρεισήμισι χρόνια καταστροφικής λιτότητας, μετά τα αλλεπάλληλα κουρέματα, το δημόσιο χρέος αφενός έχει αυξηθεί κατά 11 δισ. ευρώ, αφετέρου παραμένει μη βιώσιμο κι εντούτοις ο Σαμαράς πανηγυρίζει! Ούτε λέξη για την ανεργία που καλπάζει, τόνισαν, ούτε λέξη για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων που παραπέμπει πλέον σε σκλαβοπάζαρο.

Αλ. Τσίπρας: Δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες

"Οι μονομερείς ενέργειες σε σχέση με την εξυπηρέτηση του χρέους δεν αποτελούν επιθυμία μας, αλλά αν μας εξωθήσουν σε αυτές, δεν θα διστάσουμε, προκειμένου να υπερασπιστούμε τη ζωή και την αξιοπρέπεια του λαού μας, την ίδια την κυριαρχία της χώρας μας", υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας για το ενδεχόμενο να μην δεχτούν οι δανειστές πάγωμα των τόκων. Συμπλήρωσε δε πως "κανείς δεν μπορεί να μας 'αποβάλει' από τη ζώνη του ευρώ και στην περίπτωση που αναφέρετε θα διεξαχθεί μια αληθινά σκληρή διαπραγμάτευση ώστε να βρεθεί μια αληθινά βιώσιμη λύση για όλους". Τέλος, υπογράμμισε πως ο ανένδοτος που έχει κηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά "είναι ένας αγώνας για την υπεράσπιση της κοινωνίας και θα τελειώσει μόνο όταν τελειώσει η σημερινή κυβέρνηση και το επαίσχυντο Μνημόνιο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0