Τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν από εδώ και μπρος -ώσπου να τεθεί και "επίσημα" στις συζητήσεις με την τρόικα- το θέμα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία θα αναζητήσουν σήμερα το πρωί ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος. Δεδομένων των σφοδρών κοινωνικών αντιδράσεων που αναμένεται να προκαλέσει αυτό το "καυτό" ζήτημα, αλλά και υπό το φόβο ενδεχόμενου "πολιτικού ατυχήματος" λόγω των έντονων διαφωνιών που εκφράζονται στις Κ.Ο. της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, οι δύο αρχηγοί αναζητούν "συμβιβαστική φόρμουλα".
Η σημερινή συνάντηση στο Μ. Μαξίμου γίνεται στον απόηχο των διαρροών εκ μέρους συνεργατών του πρωθυπουργού ότι λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος θα το αναλάβει εκείνος προσωπικά, αλλά και της θέσης που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ για επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το 2015, χωρίς να αποκλείει παράλληλα την προοπτική να συζητήσει επί συγκεκριμένης πρότασης και στοιχείων για την άρση της αναστολής της απαγόρευσης. Αφού άνοιξε για τα καλά η συζήτηση και είχαν την ευκαιρία να εκτιμήσουν τις αντιδράσεις, στην κυβέρνηση τώρα προσπαθούν να καθησυχάσουν για το θέμα των πλειστηριασμών, με τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο από την τρόικα προκειμένου η επίσημη συζήτηση επί του θέματος να μετατεθεί χρονικά. Κατά ορισμένες πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς δεν αποκλείεται να δώσει το στίγμα των προθέσεών του μιλώντας στη ΔΕΘ.
Σε κάθε περίπτωση η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών βρίσκεται προ των πυλών, αφού ακόμα και χθες κυβερνητικές πηγές παραδέχονταν ότι εξετάζουν το θέμα, αλλά "αναζητούν τα κριτήρια με τα οποία θα διασφαλίζεται πλήρως η πρώτη κατοικία της συντριπτικής πλειοψηφίας των δανειοληπτών". Κατά τις ίδιες πληροφορίες που προέκυψαν μετά τη σύσκεψη που είχαν οι Γ. Στουρνάρας, Κ. Χατζηδάκης και Δ. Σταμάτης, η κυβέρνηση "διαβεβαιώνει" ότι "δεν πρόκειται να θιγούν οι δανειολήπτες που έχουν πρώτη κατοικία και χαμηλά εισοδήματα", προσθέτοντας πως όμως "δεν μπορεί κάποιος να έχει δύο ή τρία ακίνητα και 300.000 καταθέσεις και να μην επιτρέπεται πλειστηριασμός κατοικίας ή δήμευση καταθέσεων". Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το θέμα αφορά "σε αυτή την φάση" κυρίως επιχειρηματίες και εμπόρους και λιγότερα από 10.000 ακίνητα.
Καθησυχαστικός προσπάθησε να εμφανιστεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δηλώνοντας (Mega) ότι "πρώτη προτεραιότητα παραμένει -δεν το συζητάμε καν αυτό- η προστασία των πιο αδύναμων, η προστασία των ευαίσθητων ομάδων". Ο Σ. Κεδίκογλου πρόσθεσε ότι "από εκεί και πέρα υπάρχει όντως η παράμετρος της ύπαρξης στεγαστικής πίστης" και "το ζήτημα της υποτιμητικής κερδοσκοπίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και απειλεί με κατάρρευση την αγορά ακινήτων".
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας Επικοινωνίας Δ. Καρύδης ανέφερε (ΣΚΑΪ) ότι, λόγω των αντιδράσεων βουλευτών και του Ευ. Βενιζέλου, "ο πρωθυπουργός πιέστηκε να βάλει ένα φρένο στο θέμα των πλειστηριασμών που όλο το προηγούμενο διάστημα έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους πολίτες". Ενδεικτική της θέσης του ΠΑΣΟΚ είναι η αναφορά του ότι: "Εμείς πιστεύουμε ότι ο νόμος πρέπει να παραταθεί, ότι πρέπει να μην υπάρχει άρση της απαγόρευσης. Κανείς δεν μας έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα στοιχεία περί του αντιθέτου".
ΣΥΡΙΖΑ: "Αναδιπλώνονται" για να επανέλθουν δριμύτεροι
"Αδιανόητη" χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε συζήτηση για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, σημειώνοντας παράλληλα ότι "χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στο πλαίσιο μιας νέας "σεισάχθειας", όπως καταγράφονται και στη σχετική πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ". Αναφορικά με την επικοινωνιακή τακτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι "κάτω από την πίεση της λαϊκής κατακραυγής, η κυβέρνηση 'αναδιπλώνεται' διά χειρός Σαμαρά στο ζήτημα των πλειστηριασμών, έτσι ώστε να αγοράσει χρόνο και να επανέλθει στη συνέχεια δριμύτερη". "Προσπαθούν να βρουν τον τρόπο και το χρόνο για να υλοποιήσουν ένα από τα πιο αντιδραστικά τους σχέδια, τη στιγμή που η κοινωνία ασφυκτιά από την εγκληματική μνημονιακή πολιτική", συμπληρώνει.
Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι "την ίδια ώρα που μιλούν για την κατάρρευση των τραπεζών, κλείνουν τα μάτια μπροστά στην πρωτοφανή κοινωνική κατάρρευση, που οδηγεί ολοένα και περισσότερους δανειολήπτες σε αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους".
ΔΗΜ.ΑΡ.: Παράταση έως το 2015
Την πρότασή της για παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών τουλάχιστον έως και το 2015 επανέλαβε η ΔΗΜ.ΑΡ., τονίζοντας ότι "πρέπει να σταματήσει η συζήτηση στη χώρα μας". "Κάθε τι άλλο απειλεί το δικαίωμα του πολίτη στην κατοικία του", αναφέρει η ΔΗΜ.ΑΡ. και προσθέτει πως "η πρώτη κατοικία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση".