Στο παρά πέντε της σημερινής κρίσιμης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, που ενδέχεται να κρίνει και το μέλλον της τρικομματικής κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης επέστρεψαν το "μπαλάκι" που τους πέταξε ο Αντ. Σαμαράς για το ποιος θα έχει την ευθύνη πρόωρων εκλογών, εφόσον "ναυαγήσουν" οι ενδοκυβερνητικές συζητήσεις.
Οι δύο αρχηγοί, που έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι δεν επιθυμούν εκλογές, εμφανίζονταν χτες "έτοιμοι για όλα", αφού πλέον δεν περιορίζουν την κόντρα με τον Αντ. Σαμαρά μόνο στο πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά το επεκτείνουν στο θέμα της κυβερνητικής λειτουργίας και της "διαφοράς απόψεων" μαζί του. Σημαντική παράμετρος που έχει οδηγήσει σε σκλήρυνση της στάσης των δύο αρχηγών απέναντι στον εταίρο τους, τον πρωθυπουργό, είναι οι εξαιρετικά ισχυρές πιέσεις που δέχονται από το εσωτερικό των κομμάτων τους για σύγκρουση με τον Αντ. Σαμαρά.
Υπ' αυτά τα δεδομένα, αλλά και της δημόσιας στάσης που έχουν κρατήσει οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., με αποκορύφωμα τις χθεσινές τοποθετήσεις των κομμάτων τους, εκτιμάται πως θα είναι δύσκολο να διαφοροποιηθούν από τη στάση που έχουν υιοθετήσει. Άλλωστε, στελέχη των δύο κομμάτων -και ειδικότερα από το ΠΑΣΟΚ- εκτιμούν πως ένας νέος συμβιβασμός από την πλευρά των δύο μπορεί ακόμα και να επιφέρει το "τελικό χτύπημα" για αυτά. Σε κάθε περίπτωση, η στάση που θα κρατήσουν οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης απέναντι στην πίεση που θα τους ασκήσει ο Αντ. Σαμαράς, με αιχμή το "διακύβευμα" της εκταμίευσης της δόσης και τον κίνδυνο "πολιτικής αποσταθεροποίησης", μένει να φανεί και να συναποφασιστεί με τα επίσημα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., που αναμένεται να συνεδριάσουν την Τρίτη. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι και στην Ιπποκράτους δεν απέκλειαν ότι θα μπορούσε να... δοθεί λύση από την απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται να ανακοινωθεί το αργότερο το πρωτί της Τρίτης.
Τι θα ζητήσουν από τον Σαμαρά
Στη σημερινή σύσκεψη οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης αναμένεται να απορρίψουν εκ νέου την πρόταση Σαμαρά για "μεταβατική περίοδο" και θα ζητήσουν επιστροφή της ΕΡΤ στην κατάσταση που ίσχυε πριν το κλείσιμό της, παράλληλά με θεσμική συζήτηση για την "αναδιάρθρωσή" της. Θα ζητήσουν, δηλαδή, κατάργηση της επίμαχης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της ΚΥΑ. Επιπλέον, θα θέσουν ζήτημα λειτουργίας και "ισότιμης" συμμετοχής στην κυβέρνηση, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα το συνδυάσει με το πάγιο αίτημά του για ανασχηματισμό. Ως προς το ευρύτερο θέμα της συνύπαρξης των τριών στην κυβέρνηση, που θα θέσουν οι δύο αρχηγοί, ενδεικτική είναι η αναφορά που έκανε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Ευ. Βενιζέλος σε χτεσινή σύσκεψη με συνεργάτες του ότι "το θέμα δεν είναι η ΕΡΤ, είναι η στάση του Αντ. Σαμαρά", ότι "κλιμακώνεται η αλαζονεία του" και "η λειτουργία της κυβέρνησης". Ο ίδιος τον κατηγορούσε ότι ουσιαστικά δεν έχει προχωρήσει σε καμία "μεταρρύθμιση", σε αντίθεση με τη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.
Έντονη αντίδραση για την "προεκλογική" ομιλία στο Ναύπλιο
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν ούτως ή άλλως απορρίψει από την Παρασκευή την πρόταση Σαμαρά για συμβιβαστική λύση, ωστόσο η χτεσινή "προεκλογική" του ομιλία στο Ναύπλιο ήρθε να οξύνει ακόμα περισσότερο τα πνεύματα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. να εμφανίζονται έκτοτε με ακόμα πιο άκαμπτη στάση αναφορικά με την ΕΡΤ. Απέναντι στις "απειλές" του πρωθυπουργού για το "ποιος" θα χρεωθεί τις εκλογές, "ποιος θα χρεωθεί το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων" και το "μπλοκάρισμα της εκταμίευσης της δόσης", η Ιπποκράτους και η Αγ. Κωνσταντίνου αντέδρασαν με ανακοινώσεις σε σκληρό ύφος, αφενός κατηγορώντας τον Αντ. Σαμαρά για "τσαπατσούλικες μεταρρυθμίσεις", με αφορμή τη διαχείριση του θέματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, και αφετέρου επανέλαβαν τη θέση τους ότι εκείνος "αναλαμβάνει τις ευθύνες του" για ό,τι προκύψει.
Τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΔΗΜ.ΑΡ. εκτιμούσαν ότι η κατάσταση οδηγείται σε εκογές "εάν" δεν κάνει κάποιο βήμα πίσω ο Αντ. Σαμαράς. Παράλληλα, όμως, με αφορμή τη χτεσινή παρουσία του στο Ναύπλιο, υποστήριζαν ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξωθήσει τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης σε κάποια οπισθοχώρηση και εάν αυτό δεν επιτευχθεί, να αποδώσει σε εκείνους την ευθύνη για ό,τι επακολουθήσει. Μάλιστα, πέρα από το θέμα της "ευθύνης για ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές" ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. έσπευσαν να απαντήσουν και στο... προεκλογικό διακύβευμα που φαίνεται ότι έθεσε ο Αντ. Σαμαράς, αναφορικά με την "αποφασιστικότητα για μεταρρυθμίσεις". Σε αυτό το πλαίσιο, αφού επανέλαβαν ότι είναι υπέρ των "μεταρρυθμίσεων" στη δημόσια διοίκηση -κάτι που άλλωστε έχουν συμφωνήσει και έχουν συνυπογράψει-, στηλίτευσαν τον τρόπο που ενήργησε για την ΕΡΤ, μιλώντας για "αυταρχισμό".
ΠΑΣΟΚ: "Στον Σαμαρά η πρωταρχική ευθύνη για την κυβερνητική σταθερότητα"
Την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η χτεσινή ομιλία του Αντ. Σαμαρά, με την Ιπποκράτους να αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι "μία κομματική εκδήλωση, στην οποία δόθηκε πρώιμος προεκλογικός τόνος, δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος προκειμένου να απευθυνθεί ο κ. Σαμαράς στους κυβερνητικούς του εταίρους". Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει στη Ν.Δ. και προσωπικά στον Αντ. Σαμαρά την "πρωταρχική ευθύνη για τη λειτουργία της κυβέρνησης και την κυβερνητική σταθερότητα".
Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι "δεν δέχεται μαθήματα και υποδείξεις υπευθυνότητας και μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας", αφήνοντας αιχμές για την "αντιμνημονιακή" περίοδο της Ν.Δ. και του Αντ. Σαμαρά. "Ο κ. Σαμαράς στο Ναύπλιο έκανε πως δεν κατάλαβε ποια είναι τα θέματα", συμπλήρωνε η Ιπποκράτους θέτοντας δύο βασικά ζητήματα. "Το πρώτο θέμα είναι η φυσιογνωμία και η λειτουργία της κυβέρνησης που την ήθελε μονοκομματική, αλλά αυτή είναι τρικομματική" και "μπορεί να λειτουργήσει μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της προγραμματικής συμφωνίας και της θεσμικής ισοτιμίας", αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. Κατηγορώντας ευθέως τον πρωθυπουργό, το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι το δεύτερο ζήτημα είναι "η αντίληψη για τις μεταρρυθμίσεις", οι οποίες ότι "δεν είναι οι αποσπασματικές κινήσεις εντυπωσιασμού, κατά παράβαση των βασικών αρχών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας", ούτε "οι τσαπατσουλιές". Καλώντας τον Αντ. Σαμαρά "να μιλήσει με ειλικρίνεια", η Ιπποκράτους τον κατηγόρησε ότι "επί ένα χρόνο δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα στον τομέα της δημόσιας διοίκησης σε σχέση με τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων" και ότι "η σχετική γραπτή συμφωνία των τριών αρχηγών δεν εφαρμόστηκε και ξαφνικά επέπεσαν στη δημόσια τηλεόραση, που χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση, αλλά με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, γνωστό, συγκεκριμένο, εγκεκριμένο από τη Βουλή" και "όχι στα τυφλά".
Την ενόχληση του Φρ. Ολάντ μετέφερε η Ιπποκράτους
Εντείνοντας την πίεση προς τον Αντ. Σαμαρά, η Ιπποκράτους μετέφερε το αρνητικό κλίμα που εξέλαβε ο Ευ. Βενιζέλος κατά τις επαφές που είχε στο Παρίσι, απέναντι στην απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να κλείσει την ΕΡΤ με τον τρόπο που το έκανε. Αυτό "θορύβησε το σύνολο των συνομιλητών του κ. Βενιζέλου στο Παρίσι, αρχής γενομένης από τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φ. Ολάντ, τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζ.Μ. Αϊρό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου M. Σουλτς, τον Πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Χ. Σομπόντα, αλλά και τους ομόλογούς του σοσιαλιστές ηγέτες από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία", έλεγαν.
ΔΗΜ.ΑΡ.: "Όχι" σε εκλογές - Όποιος οδηγήσει εκεί θα έχει την ευθύνη
Εξίσου ενοχλημένη εμφανίστηκε η Αγ. Κωνσταντίνου, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της για την ομιλία Σαμαρά ότι "η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές" και πως "όποιος επιχειρήσει να την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές αυτός θα έχει και την απόλυτη ευθύνη αυτής της επιλογής". "Κανένας δεν δικαιούται σε μια κρίσιμη περίοδο, που η χώρα και οι πολίτες καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες εξόδου από την κρίση, να προτάσσει κομματικούς σχεδιασμούς", συμπλήρωνε η ΔΗΜ.ΑΡ.
Επιπλέον, χαρακτήριζαν "απαράδεκτη" την "αντιμετώπιση της «αναδιοργάνωσης» της ΕΡΤ, "όπως μονομερώς επέλεξε ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία", ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι αντίπαλη στη λύση που επέλεξε ο Αντ. Σαμαράς, "η οποία δεν συνιστά μεταρρύθμιση, αλλά προσβολή αυτής της έννοιας, αφού τη συνδέει με τον αυταρχισμό" και πως "αντιμετωπίζουμε το ζήτημα αυτό ως ζήτημα δημοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι "μόνη λύση" είναι η ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ με κανονικό πρόγραμμα και η προώθηση της "αναγκαίας αναδιοργάνωσης", του "εξορθολογισμού" και της "θεσμικής αναμόρφωσής" της. Πάντως, και η ΔΗΜ.ΑΡ. επεκτείνει το ζήτημα, αναφέροντας ότι το θέμα των τριβών σχετίζεται "και με συνολικότερα ζητήματα, τα οποία έχουν αναδειχθεί ως ζητήματα διαφορετικών απόψεων, αλλά και αντιθέσεων που πρέπει να αντιμετωπίζονται", καλώντας τον Αντ. Σαμαρά "να αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση είναι τρικομματική". "Αν στην πράξη και στον λόγο -όπως με τη σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) εμπρηστική ομιλία του κ. Σαμαρά- παραμερίζονται οι κυβερνητικοί εταίροι, τότε η κυβερνητική συνοχή απειλείται", καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜ.ΑΡ.