Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, με την συνυπογραφή 11 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναδεικνύοντας την ανάγκη άμεσης τροποποίησης του πλαισίου μετεκπαίδευσης των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας που υπηρετούν επί θητεία, καθώς και την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης κρίσιμων τμημάτων υψηλής εξειδίκευσης στα δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειας.
«Το Ε.Σ.Υ. βρίσκεται τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπο με σοβαρές ελλείψεις εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, ιδιαίτερα σε τομείς αιχμής όπως η επεμβατική καρδιολογία και τα αιμοδυναμικά εργαστήρια. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στα νοσοκομεία της περιφέρειας, όπου πολλές οργανικές θέσεις παραμένουν κενές και η λειτουργία κρίσιμων τμημάτων στηρίζεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες ελάχιστων ιατρών.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν νέοι ιατροί του Ε.Σ.Υ. που επιθυμούν να αποκτήσουν τις απαραίτητες εξειδικεύσεις προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες αυτές και να συνεχίσουν να προσφέρουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, συναντούν σημαντικά διοικητικά και γραφειοκρατικά εμπόδια λόγω της υπηρεσιακής τους ιδιότητας ως ιατρών «επί θητεία».
Η σημερινή εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου δημιουργεί ένα οξύ παράδοξο: ενώ το Ε.Σ.Υ. αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη εξειδικευμένων γιατρών, την ίδια στιγμή αποτρέπει ή δυσχεραίνει την εκπαίδευση εκείνων που είναι πρόθυμοι να αποκτήσουν τις αναγκαίες δεξιότητες για να καλύψουν τα κενά», ανέφερε ο βουλευτής.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, ενδεικτική είναι η περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο», όπου το Αιμοδυναμικό Τμήμα λειτουργεί τα τελευταία τρία χρόνια με μόλις έναν ειδικό ιατρό και δύο βοηθούς ιατρούς, γεγονός που αναδεικνύει τις διαχρονικές ελλείψεις και την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της δομής.
Ιατρός του νοσοκομείου, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στη λειτουργία του τμήματος και έχει λάβει θετικές εισηγήσεις τόσο από το νοσοκομείο όσο και από το κέντρο μετεκπαίδευσης, κινδυνεύει να στερηθεί τη δυνατότητα εξειδίκευσης αποκλειστικά λόγω της ιδιότητάς του ως ιατρού επί θητεία.
«Τέτοιες περιπτώσεις αποδεικνύουν την ανάγκη αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας και των διοικητικών πρακτικών, ώστε να δίνεται η δυνατότητα μετεκπαίδευσης σε ιατρούς επί θητεία όταν υπάρχει τεκμηριωμένη υπηρεσιακή ανάγκη, έχουν διατυπωθεί θετικές εισηγήσεις από τα αρμόδια όργανα και φορείς και η εκπαίδευση συνδέεται άμεσα με τη στελέχωση κρίσιμων τμημάτων του Ε.Σ.Υ», σημείωσε ο βουλευτής.
Με την ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλούν τον υπουργό Υγείας να απαντήσει:
- Ποιο είναι το ακριβές νομικό και κανονιστικό πλαίσιο που εφαρμόζεται σήμερα για τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών και μετεκπαίδευσης σε ιατρούς Ε.Σ.Υ. επί θητεία.
- Εάν υπάρχει πάγια ερμηνεία ή κατεύθυνση του ΚΕ.Σ.Υ. που οδηγεί σε απορρίψεις αιτημάτων μετεκπαίδευσης ιατρών επί θητεία πριν από τη μονιμοποίησή τους.
- Εάν προτίθεται το υπουργείο να προχωρήσει σε νομοθετική τροποποίηση ή ερμηνευτική παρέμβαση ώστε να επιτρέπεται η μετεκπαίδευση ιατρών επί θητεία όταν συντρέχουν τεκμηριωμένες υπηρεσιακές ανάγκες και θετικές εισηγήσεις των αρμόδιων φορέων.
- Ποια μέτρα σχεδιάζει να λάβει για την ενίσχυση και στελέχωση των αιμοδυναμικών τμημάτων των νοσοκομείων της περιφέρειας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Βόλου.
Αναλυτικά η ερώτηση
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον υπουργό Υγείας
Θέμα: «Ανάγκη τροποποίησης του πλαισίου μετεκπαίδευσης ιατρών Ε.Σ.Υ. επί θητεία για την κάλυψη κρίσιμων αναγκών στελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας»
«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρές ελλείψεις εξειδικευμένων ιατρών, ιδιαίτερα σε κρίσιμες μονάδες και τμήματα υψηλής εξειδίκευσης, όπως τα αιμοδυναμικά εργαστήρια και οι μονάδες επεμβατικής καρδιολογίας.
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο οξυμένη στα νοσοκομεία της περιφέρειας, όπου πολλές οργανικές θέσεις παραμένουν κενές και η λειτουργία σημαντικών τμημάτων στηρίζεται σε ελάχιστο προσωπικό. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ιατροί του Ε.Σ.Υ. που επιθυμούν να αποκτήσουν τις απαραίτητες εξειδικεύσεις και να στελεχώσουν τα τμήματα αυτά, παραμένοντας στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ωστόσο, συχνά έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρά διοικητικά και γραφειοκρατικά εμπόδια, κυρίως λόγω της υπηρεσιακής τους κατάστασης ως ιατρών «επί θητεία».
Το ισχύον νομικό πλαίσιο προβλέπει ότι οι ιατροί Ε.Σ.Υ. μπορούν να λάβουν εκπαιδευτική άδεια ή άδεια μετεκπαίδευσης κατόπιν γνωμοδότησης των αρμόδιων οργάνων και έγκρισης του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, το πλαίσιο αυτό, ρυθμίζεται από τις διατάξεις περί αδειών ιατρών Ε.Σ.Υ. και συμπληρώνεται από τον Ν. 4999/2022 για την ιατρική εκπαίδευση και τη λειτουργία του Ε.Σ.Υ., ενώ για τους ιατρούς επί θητεία εφαρμόζεται αυστηρή ερμηνεία των υπηρεσιακών προϋποθέσεων χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών και μετεκπαίδευσης. Στην πράξη αυτό έχει ως αποτέλεσμα αιτήματα ιατρών επί θητεία να απορρίπτονται ή να αποθαρρύνονται πριν ακόμη εξεταστούν ουσιαστικά, με βασικό επιχείρημα ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μονιμοποίησής τους. Έτσι όμως δημιουργείται ένα προφανές παράδοξο: το ίδιο το Ε.Σ.Υ., ενώ αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις εξειδικευμένων ιατρών, εμποδίζει την εκπαίδευση ιατρών που επιθυμούν να καλύψουν ακριβώς αυτές τις ανάγκες.
Το πρόβλημα αυτό αναδεικνύεται χαρακτηριστικά και στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου «Αχιλλοπούλειο», όπου το Αιμοδυναμικό Τμήμα εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί με έναν μόλις ειδικό ιατρό και 2 ιατρούς ως βοηθούς. Ιατρός του νοσοκομείου, ο οποίος ήδη συμμετέχει ενεργά στη λειτουργία του τμήματος και έχει λάβει θετικές εισηγήσεις τόσο από το νοσοκομείο του όσο και από το κέντρο μετεκπαίδευσης, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αρνητικής γνωμοδότησης αποκλειστικά λόγω της ιδιότητάς του ως ιατρού επί θητεία.
Είναι προφανές ότι απαιτείται πλέον αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας και των διοικητικών πρακτικών ώστε οι ιατροί επί θητεία να μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα εξειδίκευσης και μετεκπαίδευσης, ειδικά εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
- Υπάρχει τεκμηριωμένη υπηρεσιακή ανάγκη, υπάρχουν θετικές εισηγήσεις των αρμόδιων φορέων.
- Η εκπαίδευση συνδέεται άμεσα με τη στελέχωση κρίσιμων τμημάτων του Ε.Σ.Υ.
Μια τέτοια παρέμβαση όχι μόνο θα ενίσχυε ουσιαστικά τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά θα λειτουργούσε και ως κίνητρο παραμονής νέων ιατρών στο Ε.Σ.Υ., ιδιαίτερα στην περιφέρεια.
Επειδή, το δημόσιο σύστημα υγείας αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις εξειδικευμένων ιατρών,
Επειδή, πολλές οργανικές θέσεις παραμένουν κενές,
Επειδή, η περιφέρεια δυσκολεύεται να στελεχώσει κρίσιμα τμήματα,
Επειδή, υπάρχουν ιατροί που επιθυμούν να εκπαιδευτούν και να καλύψουν αυτές τις ανάγκες,
Επειδή, το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργεί περισσότερο αποτρεπτικά παρά υποστηρικτικά για τους επί θητεία ιατρούς.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
- Ποιο είναι το ακριβές νομικό και κανονιστικό πλαίσιο που εφαρμόζεται σήμερα για τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών και μετεκπαίδευσης σε ιατρούς Ε.Σ.Υ. επί θητεία;
- Υπάρχει πάγια ερμηνεία ή κατεύθυνση του ΚΕ.Σ.Υ. που οδηγεί σε απορρίψεις αιτημάτων μετεκπαίδευσης ιατρών επί θητεία, πριν από τη μονιμοποίησή τους;
- Προτίθεται το υπουργείο να προχωρήσει σε νομοθετική τροποποίηση ή ερμηνευτική παρέμβαση, ώστε να επιτρέπεται η μετεκπαίδευση ιατρών επί θητεία, όταν συντρέχουν τεκμηριωμένες υπηρεσιακές ανάγκες και θετικές εισηγήσεις των αρμόδιων φορέων;
- Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το υπουργείο για την ενίσχυση και στελέχωση των αιμοδυναμικών τμημάτων των νοσοκομείων της περιφέρειας, όπως του Νοσοκομείου Βόλου;».
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Βέττα Καλλιόπη
Γαβρήλος Γεώργιος
Δούρου Ειρήνη
Μαμουλάκης Χάρης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Νικόλαος
Τσαπανίδου Πόπη
Ψυχογιός Γεώργιος