Η προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων στον τομέα της έρευνας αποτελεί σαφή προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι θεμελιώδες για την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, απαντά στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκου Παππά σχετικά με τη μαζική διαρροή επιστημονικού δυναμικού από τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια προς τρίτες χώρες, η αρμόδια Επίτροπος Zaharieva.
Παράλληλα, από την Κομισιόν επισημαίνεται, όπως είχε αναδείξει ο Νίκος Παππάς στις ακροάσεις των Επιτρόπων, πως το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις ερευνητικές σταδιοδρομίες και η αναθεωρημένη Ευρωπαϊκή Χάρτα του Ερευνητή έχουν ως στόχο να στηρίξουν ελκυστικές συνθήκες εργασίας και επαγγελματικής εξέλιξης στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα της ΕΕ, για όλους τους κλάδους των επιστημών, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρωπιστικών, συμβάλλοντας στην ισορροπημένη κινητικότητα εντός της Ένωσης αλλά και στην ανάσχεση του brain drain.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι, πέρα από τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το «Horizon Europe» και οι δράσεις Marie Skłodowska-Curie, απαιτούνται επιπλέον μέτρα για τη σταθεροποίηση του επιστημονικού δυναμικού. Ανάμεσα σε αυτά, προαναγγέλλεται για το 2026 νομοθετική πρόταση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ΕΧΕ), η οποία θα περιλαμβάνει ενισχυμένα μέτρα για τη σταδιοδρομία και την κινητικότητα των ερευνητών, όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει με παρεμβάσεις του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς σχολίασε: «Αν είσαι νέος επιστήμονας σήμερα στην Ευρώπη -και ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα- το πιθανότερο είναι ότι σκέφτεσαι να φύγεις και το καταλαβαίνω απόλυτα. Χαμηλοί μισθοί, έλλειψη προοπτικής, διαρκής ανασφάλεια. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας και μέλλοντος. Η δική μας ερώτηση έφερε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Επιτροπή. Αυτό δεν αρκεί – αλλά είναι ένα βήμα. Επόμενος στόχος μας: να μετατρέψουμε αυτές τις δεσμεύσεις σε πράξη»