«Η 19η Μαΐου μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα οδυνηρό και ανεξίτηλο συλλογικό τραύμα: τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» τονίζει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή τη συμπλήρωση 106 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων..
Όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος, «ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας του περασμένου αιώνα, που αποτελεί μέρος της ευρύτερης γενοκτονίας των Ελλήνων και γενικά των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μια οργανωμένη επιχείρηση εξόντωσης, διωγμών, προσφυγιάς και βίαιου ξεριζωμού».
«Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων (Ποντίων, Μικρασιατών, Ανατολικοθρακιωτών) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν αφορά μόνο την ιστορική δικαίωση και τη διατήρηση της μνήμης απέναντι στη λήθη και την παραχάραξη. Αποτελεί παράλληλα πράξη ευθύνης, που συνδέεται με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανάγκη πρόληψης αντίστοιχων ειδεχθών εγκλημάτων» πρόσθεσε ο ίδιος.
Και διαμήνυσε ότι «στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στους απογόνους των προσφύγων και σε όλους όσοι κράτησαν άσβεστη τη μνήμη. Συνεχίζουμε στο πλευρό τους τον αγώνα για την καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Δεν ξεχνούμε - Τιμούμε – Διεκδικούμε».
«Για την ιστορική αλήθεια, την ειρήνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» σημείωσε ο πρόεδρος τπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Μάλιστα, ο Σωκράτης Φάμελλος συνόδεψε την ανάρτησή του με το πρωτοσέλιδο της Αυγής στις 19 Μαΐου 1994, «την πρώτη χρονιά που τιμήθηκε επίσημα από την Ελληνική Πολιτεία η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μετά την καθιέρωσή της από τη Βουλή των Ελλήνων στις 24 Φεβρουαρίου 1994».
Η 19η Μαΐου μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα οδυνηρό και ανεξίτηλο συλλογικό τραύμα: τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
— Socratis Famellos (@SFamellos) May 19, 2025
Ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας του περασμένου αιώνα, που αποτελεί μέρος της ευρύτερης γενοκτονίας των Ελλήνων και γενικά των χριστιανικών… pic.twitter.com/tMsQsdW4Ry