«Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνει ο καταλύτης ώστε να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να προκύψει μία κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων». Αυτό υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Real.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι το κόμμα είναι σε μία φάση ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης, σε μία πορεία προς το συνέδριό του τον Ιούνιο με στόχο «να γίνουμε ένα σοβαρό δυναμικό κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς».
Ερωτηθείς για τον Αλέξη Τσίπρα και τις ενδεχόμενες μελλοντικές του κινήσεις, ο Σωκράτης Φάμελλος ξεκαθάρισε: «Φυσικά και ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής έχει ρόλο στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος όλων είναι η αναγέννηση και επανεκκίνηση του κόμματος. Σε αυτόν έχουμε συμφωνήσει όλοι και ο Αλέξης Τσίπρας. Θέλουμε να γίνουμε μεγαλύτερη όχι μικρότερη ομάδα».
Σε ερώτηση για το αν θα προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας σε πολιτική κίνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε: «Με το αν, δεν γίνεται πολιτική και δεν αντιμετωπίζονται και τα προβλήματα της κοινωνίας. Προτιμώ να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα».
Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε και στην καταδίκη του Στέφανου Κασσελάκη από το δικαστήριο για παραβίαση του νόμου περί «πόθεν έσχες». «Δεν έχει πολιτική σημασία. Είναι ένα πικρό μάθημα για το παρελθόν απλά και μόνο, που συνδέεται με παραβίαση του πόθεν έσχες του πρώην προέδρου» είπε.
Σε ό,τι αφορά το γενικότερο θέμα της εκλογής Κασσελάκη και των συνεπειών που είχε η περιπέτεια του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκ. Φάμελλος ανέφερε ότι πρόκειται για μία μεγάλη και σοβαρή συζήτηση. «Θα συζητήσουμε γιατί δημιουργήθηκε το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς το συνέδριο του κόμματος. Η περίοδος Κασσελάκη πολλαπλασίασε την συρρίκνωση και απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργήθηκε έλλειμμα αξιοπιστίας. Οφείλεται, η εκλογή του, σε σοβαρά ελλείμματα που είχε το κόμμα στο παρελθόν» τόνισε.
«Η ελληνική κοινωνία θέλει μια πρόταση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων»
Για το θέμα των συνεργασιών των προοδευτικών κομμάτων και αν θα επιμείνει στην συμπόρευση με τη Νέα Αριστερά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν σαφής. «Η ελληνική κοινωνία και με τις δημοσκοπήσεις δηλώνει ότι θέλει μία πρόταση συνεργασίας των προοδευτικών κομμάτων και κυρίως ότι θα την επέλεγε στις εκλογές. Για να γίνει κάτι τέτοιο έχουμε πει ότι είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις συμπόρευσης, και όχι μόνο στην Βουλή αλλά και εκτός. Αλλά έχουμε καταθέσει και 10 προτάσεις για τα κύρια προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας (πχ. την αντιμετώπιση των καρτέλ) που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης. Κάποια κομμάτια πολιτικών ηγεσιών δεν το θέλουν και θα κριθούν γι' αυτό από τους πολίτες, όπως η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η πρότασή μας όμως δεν απευθύνεται μόνο στις πολιτικές ηγεσίες. Είναι μία πρόταση κοινωνικά αναγκαία και θα δούμε πόσοι και ποιοι θα ακολουθήσουν» σημείωσε.
Σε ερώτηση για το αν είναι σε συνεννόηση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Σωκ. Φάμελλος ανέφερε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και συζήτηση με την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας για το θέμα της προανακριτικής το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Εμείς θα κάνουμε πολύ καλή ανάγνωση της δικογραφίας. Θα υπάρξει από μέρους μας πρόταση για το κατηγορητήριο χωρίς κανέναν συμψηφισμό. Το σύστημα ασφάλειας στα τρένα κατεδαφίστηκε μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 2019. Υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα ασφάλειας και προσωπικής ευθύνης. Εμείς δεν περιοριζόμαστε στο θέμα του κ. Καραμανλή, υπάρχει θέμα απιστίας για το μπάζωμα και θέμα διερεύνησης ευθυνών και για άλλα κυβερνητικά στελέχη» υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέμεινε στο σκάνδαλο της Ομάδας Αλήθειας. «Παρά τις απειλές μηνύσεων, δεν ανέχομαι και δεν θα υποχωρήσω όσο στην χώρα υπάρχουν παραβιάσεις του νόμου για την χρηματοδότηση των κομμάτων προκειμένου να κάνει πλιάτσικο στην δημόσια περιουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχουμε τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη. Μπορεί και το κάνει ο κ. Μητσοτάκης γιατί φιμώνει και περιορίζει την δημοκρατία» υπογράμμισε.
Ο Σωκ. Φάμελλος αναφέρθηκε στα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ και έθεσε σειρά ερωτημάτων προς την κυβέρνηση. «Εμείς καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και στην Αρχή Καταπολέμησης μαύρου χρήματος. Λέμε ότι οι αποκαλύψεις που έχουν κάνει οι δημοσιογράφοι πρέπει να διερευνηθούν. Τι λέει η δημοσιογραφική έρευνα; Ότι υπάρχουν ενδείξεις για παράνομη χρηματοδότηση κόμματος. Η Ομάδα Αλήθειας είναι μηχανισμός προπαγάνδας, το έχουν παραδεχθεί κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Γεωργιάδης και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά δεν μιλάμε γι' αυτό. Εάν στελέχη της ΝΔ πληρώνονταν από ιδιωτικές εταιρείες είναι παράνομη χρηματοδότηση. Ρωτάμε λοιπόν: Υπάρχουν στελέχη που συνεργάζονταν με την Ομάδα Αλήθειας; Από πού πληρώνονταν; Από τη ΝΔ ή από ιδιωτικές εταιρείες; Και τα δύο είναι παράνομα. Μίλησα για παράβαση του νόμου περί χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων. Υπάρχει ροή δημοσίου χρήματος σε ιδιωτικές εταιρείες; Αφού πήγα στον εισαγγελέα, ενημερώθηκα ότι προαναγγέλθηκε μήνυση και αγωγή εναντίον μου. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει πριν μιλήσω να παίρνω την άδεια του. Εμένα και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μας φιμώσει κανείς» τόνισε με έμφαση.
Αναλυτικά η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:
Ρ. Μπιζόγλη: Έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον κ. Σωκράτη Φάμελλο και τον ευχαριστούμε. Καλημέρα σας κ. πρόεδρε.
Σ. Φάμελλος: Καλημέρα κ. Μπιζόγλη, κ. Ρογκάκο.
Ν. Ρογκάκος: Γεια σας κ. πρόεδρε.
Ρ. Μπιζόγλη: Να ξεκινήσουμε με την καταδίκη του κ. Κασσελάκη σε ποινή φυλάκισης με αναστολή και πρόστιμο. Αμέσως μόλις έγινε γνωστή, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν δικαιωμένα, αλλά και το κόμμα με μια ανακοίνωση έκανε λόγο για μια μικρή φωτεινή στιγμή. Ωστόσο, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε ότι δεν ήξερε τίποτα για τη διαδικασία και το νόμο. Και ο κ. Καπνισάκης, ο τότε διευθυντής του και τωρινός διευθυντής του γραφείου του, είπε ότι δεν βρήκε ούτε στυλό μέσα στα γραφεία. Αλήθεια, κανείς δεν ενημέρωσε τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το τι προβλέπει η νομοθεσία; Όσοι ήταν δίπλα του δεν του είπαν τίποτα;
Σ. Φάμελλος: Νομίζω ότι δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, που όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας και ποιες είναι οι διαδικασίες, πολύ δε περισσότερο όταν έχουμε κάποιο σοβαρό ρόλο. Είμαστε υποχρεωμένοι να ξέρουμε. Είναι η πρώτη υποχρέωση. Το ελάχιστο που απαιτείται να κάνουμε, να γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας.
Το μόνο που έχω να σχολιάσω, γιατί δεν είναι ένα θέμα που έχει πλέον καμία πολιτική σημασία, είναι ότι πρόκειται για ένα πικρό μάθημα από το παρελθόν. Αυτό γράψαμε. Είναι μια πικρή δικαίωση και είναι απλά και μόνο μία απόφαση που συνδέεται με παραβίαση του νόμου περί Πόθεν Έσχες, προσωπικά από τον ίδιο τον προηγούμενο πρόεδρο.
Ν. Ρογκάκος: Ναι, αλλά ήταν και μία επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. πρόεδρε θα μου επιτρέψετε, που σας πλήγωσε πολύ στο κόμμα και που δημοσκοπικά βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ποσοστά πάρα πολύ χαμηλά. Δηλαδή, θέλω να πω ότι από τη μία λέμε για τον κ. Κασσελάκη, από την άλλη πλευρά όμως, κ. πρόεδρε, εσείς ήσασταν εκείνοι η οποίοι επιλέξατε τον κ. Κασσελάκη και τώρα βλέπουμε τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, που νομίζω ότι δεν σας ευχαριστούν και εσάς.
Σ. Φάμελλος: Αυτό είναι μία πολύ μεγάλη και σοβαρή συζήτηση, την οποία θα την κάνουμε και στο Συνέδριο. Μάλιστα αύριο έχουμε την Κεντρική Επιτροπή που θα εγκρίνει τις θέσεις για το Συνέδριο, όπου υπάρχει ένα ειδικό κεφάλαιο, στο οποίο θέλουμε να συζητήσουμε γιατί δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ποιες ήταν οι αιτίες. Γιατί η περίοδος αυτή είναι ένα αποτέλεσμα ελλειμμάτων και πολλαπλασίασε και τη συρρίκνωση και την απαξίωση.
Έχετε απόλυτο δίκιο ότι σήμερα τίθεται ένα ερώτημα αξιοπιστίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η δική μου εκλογή σε αυτό στοχεύει πρώτα απ’ όλα. Γιατί υπήρξε έλλειμμα αξιοπιστίας. Όμως, το ότι δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση και η εκλογή του προηγούμενου προέδρου, οφείλεται σε σοβαρά ελλείμματα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο παρελθόν. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να λύσουμε τώρα.
Ρ. Μπιζόγλη: Κύριε πρόεδρε, τον Ιούνιο που έχετε το Συνέδριο, τον Ιούνιο έχει Συνέδριο και η Νέα Αριστερά. Η πρότασή σας για κοινό μέτωπο φαίνεται ότι σκοντάφτει ακόμα και στην Πατησίων, καθώς υπάρχουν στελέχη της, δηλαδή σάρκα από τη σάρκα σας που δηλώνουν «όχι» στη συμπόρευση. Εσείς θα επιμείνετε στα περί συμπόρευσης; Ενώ εσείς κουβεντιάζετε, για παράδειγμα, όπως έλεγε ο Νίκος νωρίτερα, η κ. Κωνσταντοπούλου ας πούμε αλωνίζει.
Σ. Φάμελλος: Κυρία Μπιζόγλη να το βάλουμε στην ακριβή του διάσταση.
Ρ. Μπιζόγλη: Μάλιστα.
Σ. Φάμελλος: Η ελληνική κοινωνία, και με δημοσκοπήσεις, δηλώνει ότι θέλει μία πρόταση συνεργασίας. Αν υπήρχε μία πρόταση συνεργασίας, μία προοδευτική, συνεργατική πρόταση, θα την επέλεγε και σε σχέση με τον κ. Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα δηλώνει ότι δεν πάει άλλο με τον κ. Μητσοτάκη. Για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό, εμείς έχουμε πει ότι είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις συνεργασίας. Έχουμε προτείνει και κοινοβουλευτική συμπόρευση, σαφέστατα.
Αλλά όχι μόνο αυτό. Έχουμε προτείνει και δέκα προτάσεις συγκεκριμένες, να τις διεκδικήσουμε όλοι και όλες μαζί. Και εσείς, που συνομιλώ τώρα μαζί σας, αλλά και οι πολίτες που μας ακούνε. Παράδειγμα, να σπάσουμε το καρτέλ των τραπεζών. Να μειώσουμε το ΦΠΑ στα τρόφιμα. Να μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα. Και άλλα πολλά, που δεν θέλω να τα πω αναλυτικά, αλλά νομίζω ότι αυτή είναι η ουσία της πολιτικής, γιατί «δεν βγαίνει» η καθημερινότητα.
Οι πολίτες το θέλουν. Είναι γεγονός ότι κάποια κομμάτια πολιτικών ηγεσιών δεν έχουν την ίδια αντίληψη. Να τους κρίνουν οι πολίτες. Εμείς και ιδιαίτερα τώρα, μιας και μιλάτε με μένα…
Ν. Ρογκάκος: Προφανώς αναφέρεστε κ. πρόεδρε στο ΠΑΣΟΚ. Πείτε το, στο ΠΑΣΟΚ αναφέρεστε…
Ρ. Μπιζόγλη: Όχι, και τη Νέα Αριστερά. Γιατί, στελέχη…
Σ. Φάμελλος: Όχι, η κ. Μπιζόγλη το διορθώνει ορθώς. Αναφέρομαι και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στην πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς.
Ν. Ρογκάκος: Συμφωνώ, αλλά πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να σας ενδιαφέρει, κ. πρόεδρε.
Σ. Φάμελλος: Κύριε Ρογκάκο, με ενδιαφέρουν πρώτα απ’ όλα οι πολίτες και η χώρα.
Ν. Ρογκάκος: Καλά, αυτό είναι σίγουρο, αυτό είναι σίγουρο.
Σ. Φάμελλος: Αυτό, ταυτόχρονα, σημαίνει ότι η πρόταση αυτή δεν απευθύνεται μόνο σε πολιτικές ηγεσίες. Γιατί όλοι κρίνονται από την κοινωνία και εγώ και όλοι εμείς.
Εκτιμώ και πιστεύω ότι αυτή η πρόταση κοινωνικά είναι αναγκαία και θα είναι αποδεκτή. Το ποιοι θα ακολουθήσουν και το πως θα ακολουθήσουν είναι ένα θέμα που μας ενδιαφέρει, αλλά το σημαντικότερο είναι κάθε μέρα να βρίσκουμε κοινούς δρόμους για πράγματα που αλλάζουν την καθημερινότητα.
Ρ. Μπιζόγλη: Εσείς κ. πρόεδρε, μιλήσατε με την κ. Κωνσταντοπούλου, σας πήρε τηλέφωνο; Τι σας είπε; Γιατί ξέρουμε ότι έχει μιλήσει με όλους τους προέδρους των κομμάτων, τουλάχιστον της Κεντροαριστεράς..
Σ. Φάμελλος: Θα κάνουμε μια συζήτηση, αν δεν κάνω λάθος το Σαββατοκύριακο, για να υπάρξουν κάποιες συναντήσεις για το θέμα της προανακριτικής ή της δικογραφίας των Τεμπών, για να είμαι ακριβής, που ακόμα βέβαια είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάγνωσης, γιατί μιλάμε για μια τεράστια δικογραφία…
Ρ. Μπιζόγλη: Άρα θα συναντηθείτε το Σαββατοκύριακο; Αυτό λέτε;
Σ. Φάμελλος: Όχι, λέω ότι με είχε πάρει τηλέφωνο.
Ρ. Μπιζόγλη: Α, σας είχε πάρει.
Σ. Φάμελλος: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περιεχόμενο για προγραμματισμό συνάντησης, να το ξεκαθαρίσω αυτό, για πάρα πολλούς λόγους, και γιατί εμείς έχουμε την Κεντρική Επιτροπή, αλλά και για λόγους, όπως σας είπα, προόδου της ανάγνωσης της δικογραφίας.
Μπορώ να σας πω εκ των προτέρων, όμως, για να μην υπάρχει καμία παρανόηση, ότι εμείς θα κάνουμε, όπως κάνουμε πάντα, πολύ καλή ανάγνωση της δικογραφίας. Εκτιμώ ότι δεν υπάρχουν καλύτεροι μελετητές όλων όσων έχουν έρθει για τα Τέμπη μέχρι τώρα. Εδώ και δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το πιο συνεπές κόμμα και για την παρουσία των συγγενών στο Ευρωκοινοβούλιο και για την πρώτη συζήτηση για προανακριτικές, εξεταστικές. Εμείς αναδείξαμε στην προκαταρκτική του Τριαντόπουλου το μπάζωμα της αλήθειας και βάλαμε το θέμα της αποχώρησης. Πρώτο κόμμα. Αλλά δεν διεκδικούμε καμία άλλη πρωτοπορία πέρα από το να είμαστε συνεπείς.
Θα διαβάσουμε πολύ καλά και θα υπάρχει εκ μέρους μας πρόταση εκτεταμένης αναζήτησης κατηγορητηρίου και χρονικά και σε επίπεδο προσώπων, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας περιόδου, χωρίς κανένα συμψηφισμό. Διότι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και δεν θα επιτρέψουμε να σβηστεί, ότι το σύστημα ασφάλειας στα τρένα κατεδαφίστηκε μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη. Κατεδαφίστηκε, όμως, κυριολεκτικά.
Ν. Ρογκάκος: Θεωρείτε, κ. πρόεδρε, ότι εδώ ενδεχομένως προκύψουν και κακουργηματικού τύπου θέματα;
Σ. Φάμελλος: Από αυτά που διαβάζω, από έγκριτους νομικούς, υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις, αλλά θα μου επιτρέψετε να μην πω τίποτα, γιατί έχω και την ευθύνη της θέσης και του κόμματος που εκπροσωπώ. Θα το πούμε ως κοινοβουλευτική ομάδα μόλις έχουμε όλη την ανάγνωση. Το διαβάζω όμως κ. Ρογκάκο, δεν είμαι έξω από την κοινωνία. Και εσείς υποθέτω. Υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα ασφάλειας και σοβαρότατα προβλήματα πολιτικής ευθύνης πολιτικών προσώπων.
Εδώ οφείλω να σας πω ότι εμείς κάνουμε και άλλη διερεύνηση. Δεν αφορά η διερεύνηση μόνο τον κ. Καραμανλή. Πρέπει να δούμε και τις αρμοδιότητες όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Διότι, δεν υπάρχει και το θέμα της απιστίας στη χρηματοδότηση του μπαζώματος; Ή δεν υπάρχουν άλλα στελέχη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που είχαν ευθύνη το σιδηρόδρομο;
Εμείς ψάχνουμε κανονικά, όπως πρέπει. Εμείς θα είμαστε η φωνή της Αλήθειας για τη Δικαιοσύνη. Δεν θα κρύψουμε τίποτα. Αυτό να είναι ξεκάθαρο.
Ν. Ρογκάκος: Τώρα επειδή είπατε για τη φωνή της αλήθειας, να πάμε λίγο στην «Ομάδα
της Αλήθειας». Εδώ είχαμε αλληλομηνύσεις. Αλληλομηνυθήκατε….
Σ. Φάμελλος: Όχι, καμία σχέση…
Ρ. Μπιζόγλη: Και μιλήσατε και για πολιτική δίωξη εναντίον σας από τους ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας. Για ποιο λόγο;
Σ. Φάμελλος: Δεν έχουμε αλληλομηνυθεί με κανέναν. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Και δεν είμαστε και το ίδιο. Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Να σας πω τι κάναμε εμείς. Εμείς καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και στον πρόεδρο της Αρχής, αυτή που λέμε για το «μαύρο» χρήμα. Είναι για τα έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες. Τι λέμε σε αυτές τις αναφορές και στην αίτηση που έκανα στην αρμόδια αρχή; Ότι οι αποκαλύψεις που έχουν κάνει συνάδελφοί σας δημοσιογράφοι πρέπει να διερευνηθούν.
Ρ. Μπιζόγλη: Ναι.
Σ. Φάμελλος: Ε, δεν πιστεύω να μη θέλουν οι δημοσιογράφοι να διερευνηθούν οι αποκαλύψεις τους. Δεν πιστεύω ότι είπα κάτι περίεργο. Και να σας πω γιατί; Γιατί έπρεπε ήδη η Δικαιοσύνη αυτεπαγγέλτως να τα έχει ψάξει.
Τι λένε, λοιπόν, οι αποκαλύψεις αυτές; Λένε ότι υπάρχουν ενδείξεις, γιατί θέλω να είμαι πολύ ακριβής, για παράνομη χρηματοδότηση κόμματος. Εγώ δεν είπα τίποτα γι’ αυτά που γράφει η «Ομάδα Αλήθειας» στον εισαγγελέα. Αυτά τα λέω στη δημοσιότητα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να πω ότι είναι μηχανισμός προπαγάνδας του κ. Μητσοτάκη. Το λέει και ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Μαρινάκης και ο κ. Μητσοτάκης. Το έχουν παραδεχτεί. Δεν μιλάμε γι’ αυτό. Δεν μιλάμε για την προπαγάνδα που κάνει. Μιλάμε για το ότι, αν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, του προπαγανδιστικού μηχανισμού, πληρώνονται από ιδιωτικές εταιρείες, είναι παράνομη χρηματοδότηση.
Ρ. Μπιζόγλη: Ναι, για τη ροή του χρήματος μιλήσατε και όχι για τα δημοσιεύματα.
Σ. Φάμελλος: Εδώ λοιπόν τώρα προκύπτει το εξής: Ναι ή όχι; Υπουργοί της κυβέρνησης ήταν εργαζόμενοι στην Blue Skies και στην «Ομάδα Αλήθειας»; Από πού πληρώνονταν όταν ήταν εκπρόσωποι Τύπου και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας; Από τη Νέα Δημοκρατία ή από εταιρείες του ιδιωτικού τομέα; Και με τι χρήματα πληρώνονταν; Με χρήματα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα; Που είναι παράνομα και τα δύο, γιατί είναι παράνομη χρηματοδότηση κόμματος και ταυτόχρονα δημιουργεί εξαρτήσεις και αμφισβητεί και προσβάλλει το δημόσιο όφελος.
Ν. Ρογκάκος: Αυτό λέτε εσείς κ. πρόεδρε.
Σ. Φάμελλος: Εγώ ζήτησα αυτό να ελεγχθεί, κ. Ρογκάκο.
Ρ. Μπιζόγλη: Και γιατί μιλήσατε για πολιτική δίωξη εναντίον σας;
Σ. Φάμελλος: Εκ των υστέρων, αφού πήγα στον Εισαγγελέα και στον Πρόεδρο της Αρχής, ενημερώθηκα ότι προαναγγέλθηκε μήνυση και αγωγή εναντίον μου, για αναρτήσεις μου για την «Ομάδα Αλήθειας». Και λέω τώρα, ένας πολιτικός αρχηγός που πηγαίνει στον εισαγγελέα, εισπράττει μήνυση; Δηλαδή δεν έχει ούτε καν αυτό το δικαίωμα; Να σας πω τι πιστεύω; Τι θέλει ο κ. Μητσοτάκης; Μάλλον θέλει πριν να μιλάω στη Βουλή, πριν μιλήσω αύριο στην Κεντρική Επιτροπή, να παίρνω την άδειά του. Ε, δεν θα παίρνω την άδειά του.
Ρ. Μπιζόγλη: Άκουσα τον κ. Μαρινάκη, κ. πρόεδρε, να λέει ότι αφού ο κ. Φάμελλος είναι σίγουρος για τα επιχειρήματά του, γιατί δεν πάει στη Δικαιοσύνη για να δικαιωθεί πανηγυρικά;
Σ. Φάμελλος: Γιατί εγώ στη Δικαιοσύνη πήγα ήδη, πείτε του κ. Μαρινάκη και ζήτησα να μάθω αν υπάρχει παράνομη χρηματοδότηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν απαντάει σε αυτό. Εγώ μίλησα για παράνομη χρηματοδότηση κόμματος και παράβαση του νόμου.
Ρωτάω ξεκάθαρα και να ρωτήσετε και εσείς, στην επόμενη ενημέρωση συντακτών, τον κ. Μαρινάκη: παραβιάζει η Νέα Δημοκρατία τον νόμο περί χρηματοδότησης; Πληρώνονται στελέχη της από ιδιωτικές εταιρείες; Υπάρχει ροή δημόσιου χρήματος προς εταιρείες διαφημιστικές για να πληρώνονται στελέχη της; Υπάρχουν εργαζόμενοι της Νέας Δημοκρατίας σε άλλες εταιρείες; Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της δημοκρατίας στη χώρα μας.
Επίσης, ρωτήστε τον, τελικά γιατί παραμένουν υπουργοί, μέχρι και αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, ενώ είναι παρακολουθούμενοι; Τι γίνεται τελικά σε αυτή τη χώρα; Τι γίνεται με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών; Τι γίνεται με τις απειλές κατά εισαγγελέων και προέδρων ανεξάρτητων αρχών;
Ν. Ρογκάκος: Βάζετε πολλά…
Σ. Φάμελλος: Τώρα έχουμε και απειλές κατά προέδρων κομμάτων;
Ν. Ρογκάκος: Μάλιστα, το θεωρείτε απειλή, δηλαδή, κ. πρόεδρε.
Σ. Φάμελλος: Κοιτάξτε, η Δημοκρατία είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό και από τη δική μου πολιτική καρέκλα και από τις καρέκλες των τριακοσίων. Η Δημοκρατία είναι πολύ σημαντική. Και επειδή σήμερα είναι μία ημέρα πολύ σημαντική, γιατί είναι τα 80 χρόνια από τη νίκη των λαών της Ευρώπης για να έχουμε Δημοκρατία στις χώρες της Ευρώπης, μιλάω για την αντιφασιστική νίκη, νομίζω ότι αξίζει να σας πω ότι πάνω από μένα, πάνω και από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι η Δημοκρατία.
Δεν θα μας φιμώσει κανείς, αλλά αυτό είναι το λιγότερο κ. Ρογκάκο και κ. Μπιζόγλη. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θα ανεχτώ και δεν θα υποχωρήσω, όσο στη χώρα μου υπάρχουν πολλαπλές παραβιάσεις του Συντάγματος, για να κάνει πλιάτσικο στη δημόσια και ιδιωτική περιουσία ο κ. Μητσοτάκης και οι κολλητοί του. Για να χρυσοαμοίβονται γαλάζια παιδιά και για να είμαστε, δυστυχώς, στις τελευταίες θέσεις της φτώχειας και τις πρώτες της ακρίβειας.
Βλέπω τα νούμερα που έχουμε για τα όρια της φτώχειας της χώρας μας, γιατί ετοιμάζουμε αυτή τη στιγμή την εισήγηση για αύριο. Είναι οι χαμηλότεροι μισθοί στην ευρωζώνη, στην πατρίδα μας. Ε, αυτό ο κ. Μητσοτάκης το κάνει γιατί ταυτόχρονα φιμώνει τη δημοκρατία μας και την περιορίζει.
Δεν με απασχολούν οι αναγγελίες μηνύσεων, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ξέρω ότι πίσω από την «Ομάδα Αλήθειας», το έχει πει, είναι η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης. Δεν με απασχολεί αυτό. Το ερώτημα στον εισαγγελέα και για όλους εσάς, γιατί οι δημοσιογράφοι, οι συνάδελφοί σας, το αποκάλυψαν, είναι: παραβιάζει, ναι ή όχι, η Νέα Δημοκρατία τον νόμο για χρηματοδότηση κομμάτων; Έχουμε κρυφή, μαύρη χρηματοδότηση με δημόσιο και ιδιωτικό χρήμα; Είναι το χρήμα του ελληνικού λαού.
Ρ. Μπιζόγλη: Θέσατε την ερώτηση...
Σ. Φάμελλος: Ο κ. Μαρινάκης ας απαντήσει στο επίδικο, το συγκεκριμένο. Γιατί κάνουν πλιάτσικο στον κόπο, στο μόχθο του ελληνικού λαού και ταυτόχρονα αμφισβητούν λειτουργίες της Δημοκρατίας;
Ρ. Μπιζόγλη: Κύριε πρόεδρε, θέλω να μου πείτε τώρα, επειδή είστε ένας άνθρωπος που δεν μασάει τα λόγια του, εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, ποιο στόχο έχει στις εκλογές; Να είναι δεύτερο κόμμα; Έχετε κάποιο άλλο στόχο; Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος;
Σ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ένα Συνέδριο μπροστά του, γιατί το πρώτο βήμα είναι να γίνουμε ένα σοβαρό, δυναμικό κόμμα της Αριστεράς και της Ευρώπης. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος και πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα, γιατί περάσαμε δύσκολα. Ξεκινήσαμε έτσι τη συνέντευξη.
Ο δεύτερος στόχος είναι να ζει ο Έλληνας και η Ελληνίδα καλύτερα και να έχουμε μια πιο ισχυρή πατρίδα. Και αυτό δεν το κάνει ο κ. Μητσοτάκης Για να γίνει αυτό, νομίζω ότι όλοι το καταλαβαίνουμε, χρειάζεται αλλαγή κυβέρνησης. Άρα, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, αυτός είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να αλλάξει η κυβέρνηση, να πέσει ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά όχι μόνο αυτό. Να έχουμε μια προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Για να γίνει κάτι τέτοιο υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις. Πάντως, σε όλες αυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο. Σαν καταλύτης; Σαν πυρήνας; Σαν πρώτος, μεγαλύτερος; Δεν έχει καμία σημασία, πάντως σίγουρα έχει πάρει την πρωτοβουλία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι πρώτος στην πρωτοβουλία αυτής της λύσης.
Εμείς αυτό θέλουμε να διεκδικήσουμε. Να διεκδικήσουμε να υπάρχει λύση για τον Έλληνα και την Ελληνίδα. Δεν είναι αυτοσκοπός ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτοσκοπός είναι να ζει καλύτερα ο Έλληνας και η Ελληνίδα και να υπάρχει μια πιο ισχυρή πατρίδα. Αυτός είναι ο σκοπός της δικής μου συμμετοχής στην πολιτική.
Ν. Ρογκάκος: Σε αυτόν τον στόχο, κ. πρόεδρε, θέση έχει ο κ. Τσίπρας; Δηλαδή, θέλω να πω, ότι υπάρχουν σενάρια…
Σ. Φάμελλος: Πως είναι δυνατόν ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης στην οποία ήμουν υπουργός… είναι δυνατόν ο Αλέξης Τσίπρας να μην έχει θέση σε αυτή την πορεία;
Ν. Ρογκάκος: Κύριε πρόεδρε καταλαβαίνετε τι εννοώ. Δηλαδή εδώ ακούμε σενάρια για επιστροφή του κ. Τσίπρα, ενδεχομένως για να γίνει ένας νέος σχηματισμός, ένα νέο κόμμα. Τι λέτε εσείς;
Σ. Φάμελλος: Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε κάνει μία επιλογή και την έχουμε κάνει όλοι μαζί. Η επιλογή αυτή είναι και η αναγέννηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αυτό που λέμε επανεκκίνηση, αλλά και το να δώσουμε αυτόν τον στόχο που σας είπα προηγουμένως, να έχουμε αυτή την προοπτική στη χώρα μας, την οποία έχουμε συμφωνήσει όλοι και όλες. Γι’ αυτό δουλεύουμε. Αυτός είναι ο κοινός μας στόχος. Τον έχουμε συμφωνήσει όλοι και όλες και προσωπικά, βέβαια, σαφέστατα το έχω συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα. Ακόμα και τις πρώτες μέρες που ανέλαβα την ευθύνη αυτή.
Έχουμε μια ομάδα που θέλει να γίνει μεγαλύτερη. Δεν έχουμε ανησυχίες και ερωτήματα για να γίνουμε μικρότερη ομάδα. Όχι, εμείς θέλουμε η κοινωνία μας να είναι μια μεγάλη ομάδα, νικηφόρα. Θέλουμε αυτή τη θετική ανάγνωση της πολιτικής -και αξιόπιστη, επιτρέψτε μου να πω- να μπορέσουμε να τη μεταδώσουμε στην κοινωνία, γιατί το μεγάλο πρόβλημα σήμερα είναι η αναξιοπιστία της πολιτικής. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να αλλάξουμε το υπόδειγμα της πολιτικής και εγώ προσωπικά αυτό στοχεύω, γιατί ούτε καριέρα στην πολιτική είχα κάνει, ούτε είναι αυτό το ζητούμενο στη ζωή μου.
Ν. Ρογκάκος: Δεν μου απαντήσατε για τον κ. Τσίπρα, αλλά την επόμενη φορά…
Σ. Φάμελλος: Αφού είμαστε μαζί, στο ίδιο σχέδιο, τι άλλο θέλετε να σας απαντήσω δηλαδή;
Ν. Ρογκάκος: Λέω, αν αναλάβει πρωτοβουλίες άλλες θα είστε μαζί;
Σ. Φάμελλος: Ξέρετε να γίνεται ποτέ η πολιτική με το «αν»; Να σας πω κάτι κ. Ρογκάκο; Με το «αν» δεν αυξάνει ο μισθός του πολίτη. Με το «αν» δεν πέφτει ο λογαριασμός της ΔΕΗ, ούτε των καυσίμων. Ούτε με το «αν» γίνεται πιο ισχυρή η ελληνική Πολιτεία. Προτιμώ στην πολιτική και το προτιμάμε όλοι, όχι μόνο εγώ, να κάνουμε συγκεκριμένα καθημερινά βήματα.
Αύριο έχουμε Κεντρική Επιτροπή. Την επόμενη εβδομάδα θα πάρουμε πρωτοβουλίες στη Βουλή, να αναδείξουμε όλα τα θέματα και των συνεργασιών, να προχωρήσουμε. Πάμε σε ένα Συνέδριο, το οποίο θα φέρει έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κυριολεκτικά, και σε επίπεδο πολιτικών στελεχών και σε επίπεδο διεύρυνσης. Σημασία έχει να προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία.
Ρ. Μπιζόγλη: Κύριε πρόεδρε σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Να είστε καλά, καλή συνέχεια, καλή δύναμη. Να είστε καλά.