Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.2°C25.2°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
24 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.0°C
1 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C22.2°C
4 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.8°C22.8°C
1 BF 58%
Σωκράτης Φάμελλος / Ύπουλη διαδικασία παραβίασης του Συντάγματος για να κρυφτεί ο Μητσοτάκης - Τι φοβούνται;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωκράτης Φάμελλος / Ύπουλη διαδικασία παραβίασης του Συντάγματος για να κρυφτεί ο Μητσοτάκης - Τι φοβούνται;

Ο Σωκράτης Φάμελλος

«Μετά την βαθιά κρίση εμπιστοσύνης που υπάρχει στην κοινωνία απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και τη δικαιοσύνη αποκαλύφθηκε ένα ακόμα πραξικόπημα κατά της αλήθεια και κατά του δικαίου που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του στο Kontra Channel, με τον ίδιο να κάνει λόγο για μια «ύπουλη διαδικασία παραβίασης του Συντάγματος για να κρυφτεί ο ίδιος» ο Κ. Μητσοτάκης.

«Ποτέ δεν είπαμε εμείς ότι πρέπει να μην ελεγχθεί ο κ. Τριαντόπουλος» ξεκαθάρισε ο Σωκράτης Φάμελλος, υπογραμμίζοντας ότι «γατί ο Μητσοτάκης τώρα αυτό ζητάει». «Ενώ δεσμεύτηκαν για Προκαταρκτική και δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν μόλις είδαν τα σκούρα τα μαζεύουν και ακυρώνουν μια ελεγκτική διαδικασία. Γιατί φοβούνται τη αλήθεια. Πρώτον φοβάται ο κ. Μητσοτάκης ο ίδιος να έρθει και να καταθέσει» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας ότι όταν τον ρώτησε στη Βουλή «προσπάθησε να το αποφύγει».

«Θα μπορούσε να εκτεθεί και ούτε αυτό αντέχει, να μην ψηφίσουν οι βουλευτές του να έρθει. Να μην έρθει δηλαδή ο ίδιος, ο κ. Σκέρτσος, ο κ. Γεραπετρίτης. Και δεν ξέρω αν έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών του. Γιατί είναι πολύ απρόθυμοι να έρθουν οι βουλευτές του στην Προκαταρκτική» συμπλήρωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Και τόνισε ότι «δεύτερον δεν θέλουν να έρθουν πολύτιμοι μάρτυρες, συγγενείς θυμάτων, πραγματογνώμονες που έχουν βρει συνταρακτικά στοιχεία για το μπάζωμα» και πως «τρίτον δεν θέλει να διευρυνθεί το κατηγορητήριο». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι δεν έχει χάσει τις ελπίδες του για την Προκαταρκτική, προσθέτοντας πως «θεωρώ ότι η πίεση των πολιτών μπορεί να καταφέρει ένα πολιτικό χτύπημα στον κ. Μητσοτάκη που να ταράξει το πολιτικό σύστημα, γιατί βρισκόμαστε σε μια περίοδο «κρίσης του πολιτικού συστήματος».

«Δεν θα απέχουμε από καμία διαδικασία της Βουλής όσο μπορεί να βρει έστω έναν κόκο αλήθειας, αλλά δεν θα την νομιμοποιήσουμε» ξεκαθάρισε ο Σωκράτης Φάμελλος ερωτώμενος αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα απέχει από την διαδικασία, ενώ προειδοποίησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υπάρχει το θέμα της προσβολής μνήμης νεκρού καθώς και της υπόθαλψης εγκληματία.

«Αν δεν γίνει Προκαταρκτική μπορεί να πετύχει η ΝΔ να αποκρυφθούν αδικήματα» επισήμανε, με τον ίδιο να εξηγεί ότι «αν πάνε σε μια fast track διαδικασία τότε μπορεί η πλειοψηφία να στείλει στο δικαστικό συμβούλιο και στο ειδικό δικαστήριο μια περιορισμένη δικογραφία, χωρίς μάρτυρες, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία».

«Το ερώτημα είναι πολύ απλό» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διερωτώμενος «γιατί μπλέκουν με αυτά τα δικανικά κόλπα και δεν έρχονται στη Βουλή; Τι έχουν να φοβηθούν;».  «Ο Μητσοτάκης κρύβεται μαζί με κ. Γεραπετρίτη και τον κ. Σκέρτσο. Απαγορεύει στους βουλευτές να επιτελέσουν αυτό που ορίζει το Σύνταγμα. Κρύβει μάρτυρες, δικογραφίες, πραγματογνώμονες.Τον προκαλώ. Θα καταθέσουμε λίστα μαρτύρων. Θα τολμήσει να τους καλέσει;» υπογράμμισε.

«Το λέω ξεκάθαρα θέλει να μην έρθει ο ίδιος, να κρύψουμε μάρτυρες, δικογραφίες και να μην διευρυνθεί το κατηγορητήριο. Να παραμείνει περιορισμένο και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Κληθείς να σχολιάσει για το επιχείρημα της κυβέρνησης για αναθεώρηση του άρθρου 86 υπογράμμισε: «Δηλαδή τι μας λέει; Επειδή σκοπεύουμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα για το οποίο δεν έχει μιλήσει ακόμα κανείς καθαρά, να το παραβιάσουμε και γιατί; Για να μην ελεγχθεί ο κ. Τριαντόπουλος και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνησή του για το μπάζωμα που κατέστρεψε πειστήρια εγκλήματος που συνδέεται με απώλεια 57 ζωών. Προσέξτε πόσο υποκριτικό είναι».

«Είναι μια ύπουλη διαδικασία παραβίασης του Συντάγματος για να κρυφτεί ο ίδιος» υπογράμμισε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι: «Καταγγέλλω τον κ. Μητσοτάκη για ένα ένα ακραίο επεισόδιο συγκάλυψης. Είναι ένα πραξικόπημα δημοκρατικό, γιατί δεν εφαρμόζεται το Σύνταγμα»


«Η κοινωνία δεν πιστεύει πλέον ότι με αυτόν τον πρωθυπουργό θα υπάρχει δικαιοσύνη και δυστυχώς αυτό θα επεκταθεί και σε άλλα πεδία, όχι μόνο στα Τέμπη» υπογράμμισε ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Ο κ. Μητσοτάκης επειδή είναι σε δύσκολη θέση βάζει διλήμματα και λέει “Μητσοτάκης ή χάος”. Δυστυχώς το χάος το δημιουργείο ο ίδιος» επισήμανε, ενώ σημείωσε ακόμα ότι «οι πολίτες ζητούν μια προοδευτική συνεργασία».

«Έχουμε μια πολύ σοβαρή στάση στη Βουλή και πολλά ζητήματα αποδόμησης και του πρόσφατου ανασχηματισμού ο ΣΥΡΙΖΑ τα έβαλε και δημόσια και πετυχημένα, αλλά υπάρχει μεγάλη πολιτική ρευστότητα αυτή τη στιγμή (...) Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την επάρκεια και είναι το μόνο κόμμα που στην συζήτηση δυσπιστίας δεν καταθέσαμε μόνο αντίδρασή, αλλά πρόγραμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόταση για την επόμενη μέρα» τόνισε, ενώ επισήμανε την πρόταση να υπάρξει άμεσα «ένα πολιτικό τραπέζι συζήτησης των δυνάμεων που συμφωνούν  (...). Να ξεκινήσουμε συζήτηση για προοδευτική συνεργασία».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Σ. Φάμελλος: Γεια σας κ. Παναγιωτόπουλε, ευχαριστώ για την πρόσκληση και καλησπέρα στους τηλεθεατές σας.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Εγώ ευχαριστώ που την αποδεχτήκατε. Κύριε Φάμελλε, υπάρχει μια ένταση, υπάρχει το θέμα των Τεμπών, νομίζω είναι το κυρίαρχο, είναι όλη αυτή η συζήτηση με την επιστολή Τριαντόπουλου, η προανακριτική. Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι υποκρίνεστε, ότι εσείς λέγατε να πάμε κατευθείαν στον φυσικό δικαστή και λέει: «να ορίστε, ο κ. Τριαντόπουλος ζητάει να πάει στον φυσικό δικαστή».

Σ. Φάμελλος: Οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι ποτέ δεν είπαμε εμείς πως πρέπει ο κ. Τριαντόπουλος να μην ελεγχθεί, γιατί ο κ. Μητσοτάκης τώρα αυτό ζητάει. Δυστυχώς, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί και τη βαθιά κρίση εμπιστοσύνης που υπάρχει στην κοινωνία απέναντι στον κ. Μητσοτάκη αλλά και στη Δικαιοσύνη, αποκαλύφθηκε ακόμα ένα πραξικόπημα κατά της αλήθειας και κατά του Δικαίου, το οποίο επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν προκαταρκτική επιτροπή, ενώ δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στην προκαταρκτική επιτροπή, μόλις είδαν τα σκούρα τα μαζεύουν και ακυρώνουν μία ελεγκτική διαδικασία.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Για ποιο λόγο γίνεται αυτό;

Σ. Φάμελλος: Γιατί φοβούνται. Φοβούνται την αλήθεια. Είναι συγκεκριμένα πράγματα αυτά που φοβάται ο κ. Μητσοτάκης: Πρώτο και καλύτερο είναι ότι ο ίδιος φοβάται να έρθει να καταθέσει. Εγώ προσωπικά τον ρώτησα στη Βουλή αν θα έρθει, προσπάθησε να το αποφύγει, έκανε και ένα μειδίαμα εκείνη την ώρα. Δεν είπε αν θα έρθει, ρώτησε αν θα τον καλέσουμε.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Έχοντας την πλειοψηφία στην επιτροπή δε θα μπορούσε να το μπλοκάρει αυτό;

Σ. Φάμελλος: Ναι. Θα μπορούσε να εκτεθεί και ούτε αυτό αντέχει: να ψηφίσουν οι βουλευτές αρνητικά στο να έρθει. Να μην έρθει δηλαδή ο ίδιος, ο κ. Σκέρτσος και ο κ. Γεραπετρίτης. Ούτε αυτό δεν αντέχει. Και δεν ξέρω αν έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών, γιατί οι βουλευτές του είναι πολύ απρόθυμοι να έρθουν στην επιτροπή, για να μην αναφερθώ στα δημοσιεύματα που λένε ότι αλλάζουν και παραιτούνται. Άρα δεν θέλει να έρθει ο ίδιος, ούτε ο κ. Σκέρτσος και ο κ. Γεραπετρίτης.

Δεύτερον, δεν θέλουν να έρθουν πολύτιμοι μάρτυρες, συγγενείς των θυμάτων, πραγματογνώμονες που έχουν βρει στοιχεία συνταρακτικά για το μπάζωμα και έχουν βγει στη δημοσιότητα. Υπάρχουν κι άλλα.

Τρίτον, δεν θέλει να διευρυνθεί το κατηγορητήριο, γιατί αν γίνει προκαταρκτική, που εγώ δεν έχω χάσει τις ελπίδες μου, θεωρώ ότι η δική μας συζήτηση εδώ, η πίεση των πολιτών μπορεί να καταφέρει ένα πολιτικό χτύπημα στον κ. Μητσοτάκη, που να ταράξει το πολιτικό σύστημα, γιατί εδώ βρισκόμαστε σε μια περίοδο κρίσης του πολιτικού συστήματος και ζητάμε να μην προβεί σε αυτή την ενέργεια.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Εσείς θα απέχετε αύριο από την διαδικασία;

Σ. Φάμελλος: Δεν θα απέχουμε από καμία διαδικασία της Βουλής, όσο μπορεί να βρει έστω και ένα κόκκο αλήθειας, ποτέ, αλλά δεν θα τη νομιμοποιήσουμε. Τον προειδοποιούμε όμως, και τον προειδοποιώ και εδώ από την εκπομπή σας, υπάρχει το θέμα της προσβολής μνήμης νεκρού, αδίκημα για το οποίο προφανώς πρέπει να ελεγχθεί ο κ. Τριαντόπουλος. Αν δεν γίνει η προκαταρκτική, δεν θα πάει στο δικαστικό συμβούλιο αυτό το αδίκημα. Υπάρχει το θέμα της υπόθαλψης εγκληματία. Τι θα γίνει με αυτό; Κρύφτηκαν στοιχεία. Για ποιον κρύφτηκαν στοιχεία; Ούτε γι' αυτό θα ελεγχθεί.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Αυτά είναι κατηγορίες έξω από την παράβαση καθήκοντος του υπουργού. Άρα αυτές είναι άλλες κατηγορίες...

Σ. Φάμελλος: Αν δεν γίνει η προκαταρκτική μπορεί να πετύχει η Νέα Δημοκρατία να αποκρυφθούν αδικήματα.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Δηλαδή για να το αποκωδικοποιήσουμε λίγο, λέτε ότι μέσα από τη διαδικασία της προκαταρκτικής μπορεί να προκύψουν αυτές οι κατηγορίες που δεν αφορούν στο καθήκον του υπουργού, άρα να παραπέμψει η προανακριτική απευθείας στο φυσικό δικαστή για τέτοια θέματα;

Σ. Φάμελλος: Αυτή τη στιγμή, αν πάνε σε μία διαδικασία fast track, bypass, πέστε το όπως θέλετε, χωρίς δηλαδή εξέταση μαρτύρων, τότε μπορεί, υποθέτω, η πλειοψηφία να στείλει στο δικαστικό συμβούλιο, και μετά στο Ειδικό Δικαστήριο, μία περιορισμένη δικογραφία, χωρίς μάρτυρες, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Μπορεί να το κάνει αυτό; Γιατί ο κ. Αλιβιζάτος έχει μια άλλη άποψη, και θέλω τη δική σας θέση, που λέει ότι το δικαστικό συμβούλιο θα ορίσει ανακριτή, ο οποίος έχει ελεύθερα τα χέρια του να κάνει ανακρίσεις, να καλέσει μάρτυρες, να αναβαθμίσει το κατηγορητήριο, αν το εξετάσει μπορεί να βρει και άλλους και να τους παραπέμψει…

Σ. Φάμελλος: Επειδή θα προσπαθήσουν να μπερδέψουν και εσάς και εμάς και τον κόσμο, εμάς δεν μπορούν να μας μπερδέψουν όμως, το ερώτημα είναι πάρα πολύ απλό: Γιατί μπλέκουν με αυτά τα δικανικά κόλπα και δεν έρχονται στη Βουλή; Τι έχουν να φοβηθούν; Διότι εγώ δεν υποτιμώ ότι μπορεί η Δικαιοσύνη, στην ειδική μορφή που προβλέπεται, γιατί δεν είναι ο τακτικός δικαστής, είναι ειδικό δικαστήριο, σε κάθε περίπτωση δεν την υποτιμώ, μπορεί να βρει πράγματα. Τι φοβούνται τη Βουλή; Γιατί προσπαθούν να αποφύγουν τη Βουλή; Εγώ δεν λέω να μην πάει μετά στη Δικαιοσύνη, προφανώς στη Δικαιοσύνη θα πάει. Στη Βουλή γιατί δεν έρχεται; Και σας λέω ξεκάθαρα, για να μην έρθει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ως μάρτυρας. Πέστε μου εσείς ποιο Ειδικό Δικαστήριο θα καλέσει τον κ. Μητσοτάκη; Γιατί να παραβούμε το Σύνταγμα;

Ν. Παναγιωτόπουλος: Εδώ υπάρχει ένα επιχείρημα που λέει ότι εμπιστεύεστε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας ή το δικαστικό σώμα ανώτατων δικαστών που θα μπορέσουν να κάνουν την ίδια δουλειά και να εξετάσουν μάρτυρες;

Σ. Φάμελλος: Είμαι ξεκάθαρος. Εμπιστεύομαι τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους υπόλοιπους βουλευτές.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Λένε ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία.

Σ. Φάμελλος: Ναι αλλά μπορούν να καλέσουν μάρτυρες, μπορούν να κάνουν ερώτηση; Μας το απαγορεύει ο κ. Μητσοτάκης. Κρύβεται ο ίδιος, μαζί με τον κ. Γεραπετρίτη και τον κ. Σκέρτσο. Απαγορεύει στους βουλευτές να επιτελέσουν αυτό που το Σύνταγμα ορίζει, κρύβει μάρτυρες, μας αποτρέπει, κρύβει δικογραφίες, πραγματογνώμονες. Εμείς έχουμε σχέδιο και τον προκαλώ: Αύριο θα καταθέσουμε λίστα μαρτύρων, θα τολμήσει να τους καλέσει;

Ν. Παναγιωτόπουλος: Θα την καταθέσετε αύριο;

Σ. Φάμελλος: Γιατί, μας απαγορεύει κανείς; Θα δούμε τι θα γίνει αύριο. Εμείς είμαστε έτοιμοι να καλέσουμε μάρτυρες και να ζητήσουμε και δικογραφίες. Αλλά σας το λέω ξεκάθαρα: Θέλει να μην έρθει ο ίδιος, να κρύψουμε μάρτυρες, να κρύψουμε δικογραφίες και να μην διευρυνθεί το κατηγορητήριο. Να παραμείνει περιορισμένο, και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Το τελευταίο επιχείρημα της κυβέρνησης είναι: αφού όλοι συμφωνούμε να κάνουμε αναθεώρηση του άρθρου 86, δηλαδή να πηγαίνει κατευθείαν στον φυσικό δικαστή, γιατί τώρα εσείς πάτε σε μια διαδικασία τέτοιου τύπου;

Σ. Φάμελλος: Δηλαδή τώρα τι μας λέει; Επειδή σκοπεύουμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα, για το οποίο κανείς δεν έχει μιλήσει ακόμα καθαρά, να το παραβιάσουμε τώρα. Και γιατί να το παραβιάσουμε; Για να μην ελεγχθεί ο κ. Τριαντόπουλος και ο ίδιος. Δηλαδή προσέξτε τώρα πόσο ύπουλο είναι αυτό: για να μην ελεγχθεί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνησή του, για το μπάζωμα που κατέστρεψε πειστήρια εγκλήματος που συνδέονται με την απώλεια 57 ζωών, μας ζητάει να παραβιάσουμε το Σύνταγμα και να μην πάμε στην τακτική δικαιοσύνη, να χρησιμοποιήσουμε ένα τμήμα του Συντάγματος. Προσέξτε τώρα πόσο υποκριτικό είναι: Επιθυμεί να πάρει μόνο το κομμάτι του Ειδικού Δικαστηρίου χωρίς την προανακριτική διαδικασία που ασκεί η Βουλή, άρα μισή διαδικασία.

Ξεκάθαρα είναι μια ύπουλη πρόταση, παραβίαση του Συντάγματος. Έχουν βγει κορυφαίοι συνταγματολόγοι και το λένε, δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ύπουλη διαδικασία, παραβίαση του Συντάγματος για να κρυφτεί ο ίδιος. Γιατί; Γιατί εμείς ρωτάμε ποιος είναι ο εντολέας του μπαζώματος. Αυτό δεν πρέπει να βρει η Προκαταρκτική Επιτροπή; Δεν μας επιτρέπει. Ενώ έλεγε ότι θα έρθουν, ενώ οι βουλευτές του ψήφισαν να κάνουμε προκαταρκτική, το κρύψανε στην Ολομέλεια, αυτό το τρικ που βγάλανε τώρα το κρύψανε.

Εγώ θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Καταγγέλλω τον κ. Μητσοτάκη για ένα ακραίο επεισόδιο συγκάλυψης, είναι ένα πραξικόπημα δημοκρατικό, γιατί δεν εφαρμόζεται το Σύνταγμα, για να συγκαλύψει.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Έχετε δίκιο γιατί στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή δεν είπε...

Σ. Φάμελλος: Δεν είπε τίποτε, τσιμουδιά. Όταν συζητήσαμε στην προ ημερησίας διάταξης, δεν απαντούσε στο ερώτημά μου. Γιατί εγώ του το έθεσα και μάλιστα ήταν κάτι που είπαμε δημόσια. Εμείς πρώτα τον ρωτήσαμε, θα έρθετε; Θα έρθει ο κ. Σκέρτσος και ο κ. Γεραπετρίτης;

Δηλαδή προσέξτε τώρα: Αποκαλύφθηκε ότι υπήρχαν e-mail του κ. Τριαντόπουλου που ερχόντουσαν μετά από συζητήσεις που συμμετείχαν όλοι αυτοί οι υπουργοί για να τους ενημερώσουν για την παράνομη πράξη και την πληρωμή της, και τώρα δεν μπορούν να έρθουν να καταθέσουν. Φανταστείτε πόσο ακραίο και εξοργιστικό είναι αυτό, κυριολεκτικά είναι εξοργιστικό.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Η κυβέρνηση, βλέπουμε το κλίμα και από τις έρευνες ποιοτικά, έχει απέναντί της ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, δεν υπάρχει αυτή η παντοδυναμία Μητσοτάκη που υπήρξε στο παρελθόν, που το έλεγαν και κουνούσαν και το δάχτυλο πολλές φορές…

Σ. Φάμελλος: Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν πιστεύει και δεν εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό και δεν πιστεύει πλέον η κοινωνία ότι με αυτόν τον πρωθυπουργό θα υπάρχει Δικαιοσύνη. Και δυστυχώς αυτό θα επεκταθεί και σε άλλα πεδία, όχι μόνο στα Τέμπη. Διότι αν κατανοήσει η κοινωνία, που το πιστεύει πια, ότι στα Τέμπη δεν υπάρχει απόδοση Δικαίου και αποκάλυψη της αλήθειας, τότε πέστε μου, σας παρακαλώ, σε ένα οικονομικό σκάνδαλο γιατί να τον πιστέψει; Σε ένα πρόβλημα παιδείας γιατί να το πιστέψει;

Ν. Παναγιωτόπουλος: Για μένα το χειρότερο ποσοστό πέρα από τη συγκάλυψη, επειδή βλέπω εδώ την Alco, όταν ρωτά αν νιώθετε ότι θα είστε ασφαλείς ταξιδεύοντας με τρένο και το 67% λέει όχι και κυβερνάει 6 χρόνια και είναι και δύο χρόνια μετά το δυστύχημα, σημαίνει ότι έχει αποτύχει παταγωδώς σε αυτόν τον τομέα.

Σ. Φάμελλος: Θα πω κάτι ακραίο, αλλά επιτρέψτε μου γιατί χθες είχα συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών. Δυστυχώς ακόμα και στον στρατό τα στελέχη μας δεν είναι ασφαλή, γιατί αποκαλύφθηκε πρόσφατα τι έγινε στη Λιβύη, το οποίο τραγικά συνδέεται με επιλογές της κυβέρνησης και της ηγεσίας και αυτό έχει πάει πολύ χαμηλά, υπάρχει θέμα ασφάλειας σε αρκετούς τομείς της ζωής μας.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Υπάρχει αβεβαιότητα και ανασφάλεια και το βλέπουμε και στο περιβάλλον και σε όλες τις ερωτήσεις και αυτό που λέτε ότι μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, υπάρχει αυτό ως ενδεχόμενο...

Σ. Φάμελλος: Εδώ έφτασε να παρακολουθεί τον αρχηγό του στρατού και το μισό υπουργικό συμβούλιο. Πώς να αισθανόμαστε ασφαλείς; Γιατί εσείς και εγώ τώρα σε αυτά τα κινητά μπορεί να είμαστε σίγουροι πια τι συμβαίνει εδώ;

Ν. Παναγιωτόπουλος: Υπάρχει και η άλλη εικόνα, ότι δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη αλλά και η αντιπολίτευση είναι πολυκερματισμένη και τα δικά σας ποσοστά δεν είναι καλά και βάζει το θέμα της σταθερότητας η κυβέρνηση, αν και βέβαια οι πολίτες έχουν απαντήσει σε αυτό, ότι αποσταθεροποιεί η κυβέρνηση. Αλλά το θέμα είναι, ποια είναι η εναλλακτική;

Σ. Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης, επειδή είναι σε δύσκολη θέση, βάζει διλήμματα και λέει: Μητσοτάκης ή χάος. Βέβαια, εμείς βλέπουμε ότι όλο και χειρότερα ο κ. Μητσοτάκης μάς πάει, άρα το χάος το δημιουργεί ο ίδιος.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Γιατί όμως δεν κερδίζετε εσείς; Αυτό λέμε…

Σ. Φάμελλος: Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο και κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια εδώ και τρεις μήνες. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ νωρίς να βγουν αποτελέσματα. Έχουμε καταφέρει να σταθεροποιήσουμε και την εικόνα μας και έχουμε και μια πολύ σοβαρή στάση στη Βουλή. Οφείλω να πω ότι αρκετά ζητήματα αποδόμησης του πρόσφατου ανασχηματισμού ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα έβαλε και δημόσια και πετυχημένα.

Αλλά υπάρχει μια μεγάλη πολιτική ρευστότητα, το καταλαβαίνουμε. Οι πολίτες εκφράζουν σε πρώτη φάση την αντίδρασή τους και την αγωνία τους. Θα αναζητήσουν όμως λύση, γιατί όταν πας στην κάλπη δεν ψηφίζεις μόνο για να αντιδράσεις, ψηφίζεις για πρόγραμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λοιπόν έχει την επάρκεια και είναι και το μόνο κόμμα που στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας δεν κατέθεσε μόνο την αντίδρασή του, κατέθεσε πρόγραμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πρόταση για την επόμενη μέρα, και για να είναι δημοκρατική και δίκαιη η Ελλάδα, αλλά και για να έχει δουλειές.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Είστε κόμμα που κυβερνήσατε όμως. Δεν είστε ένα κόμμα το οποίο θα αξιολογηθεί στην πορεία. Έχετε κυβερνήσει.

Σ. Φάμελλος: Είμαστε ένα κόμμα που κυβερνήσαμε και κριθήκαμε και οι πολίτες έρχονται σήμερα και λένε -δυστυχώς- ότι ζούσαν καλύτερα το ‘19 από ό,τι σήμερα.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Γιατί δεν αποτυπώνεται αυτό;

Σ. Φάμελλος: Θα αποτυπωθεί και εκλογικά. Δεν είναι ακόμα εκλογική κάλπη. Χρήσιμα τα συμπεράσματα, αλλά δεν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, γιατί όπως είπα στην κάλπη ψηφίζουμε για κυβέρνηση.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Έχουμε τις ενδείξεις. Εδώ βλέπουμε ας πούμε το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου να έχει ένα πάρα πολύ υψηλό ποσοστό. Αυτό πώς το σχολιάζετε;

Σ. Φάμελλος: Αποτυπώνει διαμαρτυρία, αλλά όχι πρόταση κυβερνητική. Αυτό είναι το ντεζαβαντάζ. Έχω ερωτηθεί ξανά, αλλά η κ. Κωνσταντοπούλου δεν παίρνει θέση για πολιτικές επιλογές προγράμματος. Εδώ δεν παίρνει θέση για το αν υπάρχει Αριστερά ή Δεξιά, το οποίο είναι κρίσιμο γιατί πρέπει να πεις αν είσαι με τους εργαζόμενους ή με τα καρτέλ, γιατί τώρα τα καρτέλ κάνουν κουμάντο. Μιλάω για τα καρτέλ και όχι για το κεφάλαιο γιατί και αυτό πληρώνει υψηλό κόστος ρεύματος.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Άρα και εδώ, σε αυτή τη συζήτηση που κάνουμε για την κυβερνητική πρόταση και τη λύση, είναι αυτόνομη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Είναι να κάτσετε να τα βρείτε; Γιατί βλέπουμε και κάτι άλλο που είναι σημαντικό: Είδα σε μία δημοσκόπηση για πρώτη φορά ότι ο συνασπισμός ή η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας έρχεται δεύτερη ως επιλογή και λέει είτε να είναι το ΠΑΣΟΚ με κάποια άλλα κόμματα της Αριστεράς ή μια τρίτη επιλογή που λέει τα κόμματα της Αριστεράς. Άρα εδώ, αυτόνομη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Σ. Φάμελλος: Αν ήθελα να σας απαντήσω με τις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσα να σας πω ότι οι πολίτες δεν καταγράφουν αυτή τη στιγμή υψηλή πρόθεση ψήφου, αλλά καταγράφουν ισχυρή πρόταση. Πράγματι, αυτές οι δύο επιλογές των αριστερών - προοδευτικών κομμάτων είναι δύο προτάσεις οι οποίες έχουν ποσοστό της τάξης του 45%, αν δεν κάνω λάθος. Οι πολίτες λοιπόν ζητούν μια προοδευτική συνεργασία.

Εμείς πήραμε μια πρωτοβουλία και έχουμε καταθέσει μια πρόταση την οποία πρέπει να σας πω δεν την κάναμε τώρα. Στην περίπτωση της κ. Κατσέλη ως υποψήφια Πρόεδρο Δημοκρατίας, το κάναμε. Πριν βγει το όνομα προτείναμε συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων. Στην περίπτωση της δυσπιστίας επίσης το κάναμε έναν μήνα πριν κατατεθεί και το είχαμε προτείνει, απλά τότε δεν είχε έρθει ακόμα ο κ. Ανδρουλάκης. Κάναμε και πρόσφατα μια πρόταση, και είχα την ευκαιρία να την παρουσιάσω εγώ δημόσια τη Δευτέρα. Προτείναμε να υπάρχει άμεσα ένα πολιτικό τραπέζι συζήτησης των δυνάμεων που συμφωνούν, όχι να περιμένουμε πάλι, όπως περιμέναμε τον κ. Ανδρουλάκη ένα μήνα. Τώρα όσοι συμφωνούν να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για μια προοδευτική συνεργασία.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Εκλογική συνεργασία θα είναι αυτή;

Σ. Φάμελλος: Αν δεν ξεκινήσει σήμερα να γίνει επί προγράμματος, δεν μπορεί να γίνει ποτέ. Δεν συμφωνώ με κάποια προεκλογική συμφωνία, η οποία θα γίνει μόνο και μόνο για κάποια προεκλογικά στοιχεία.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Το μπόνους όμως; Γιατί είναι ο εκλογικός νόμος που πιέζει.

Σ. Φάμελλος: Σας είπα, δεν συμφωνώ με κάποια προεκλογική συνεργασία τελευταίας στιγμής, γιατί και ο πολίτης θα πει "αφού έχετε διάθεση γιατί δεν το συζητάτε τώρα;".

Ν. Παναγιωτόπουλος: Εσείς μιλάτε για σχήμα εκλογικό;

Σ. Φάμελλος: Εγώ μιλάω για ένα σχήμα που σήμερα θα ξεκινήσει να λέει στον πολίτη πώς θα έχει φθηνότερο ρεύμα, πώς θα έχει καλύτερο σχολείο, καλύτερο νοσοκομείο και επίσης να έχει συνεργασία και στη Βουλή. Να υποβάλουμε μαζί κάποιες προτάσεις, όπως υποβάλαμε τη δυσπιστία. Γιατί να μην υποβάλουμε κι άλλες προτάσεις μαζί; Δηλαδή η συνεργασία θέλει προετοιμασία, δεν είναι σωστό να γίνει την τελευταία στιγμή. Γιατί; Γιατί μέχρι τότε ο κ. Μητσοτάκης θα μας απειλεί με το χάος. Να μην του δώσουμε, λοιπόν, κανένα δικαίωμα να μας απειλεί με κάτι το οποίο εμείς δεν φοβόμαστε, γιατί η δικιά του πολιτική είναι το πρόβλημα.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Ποια είναι τα κόμματα που θα κάτσετε στο τραπέζι; Ποιες είναι οι προσκλήσεις;

Σ. Φάμελλος: Κοιτάξτε, ο κ. Ανδρουλάκης έχει αργήσει πάρα πολύ να απαντήσει σε αυτές τις προσκλήσεις και διατυπώνει μια πρόταση αυτοδυναμίας. Δεν μπορεί να το καταφέρει όμως. Σε κάθε περίπτωση δεν ανοίγει μια προγραμματική συζήτηση και φαίνεται πως είναι μια πρόταση κομματικού εγωισμού που διαχειρίζεται μέχρι στιγμής. Δεν θα κλείσουμε την πόρτα. Εδώ είμαστε.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Θα τον περιμένετε;

Σ. Φάμελλος: Δεν θα τον περιμένουμε. Όχι. Εδώ είμαστε εμείς. Θα ξεκινήσουμε και ο ίδιος θα κρίνει.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Τα υπόλοιπα κόμματα;

Σ. Φάμελλος: Το κόμμα της Νέας Αριστεράς έχει δείξει προγραμματικές στοχεύσεις που μπορούν να ταιριάξουν με τους δικούς μας στόχους, και δεν το υποτιμώ, γιατί ο λόγος για τον οποίο υπήρξε αυτή η διάσπαση εκλείπει τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μπορούμε να βρούμε κοινό βηματισμό. Δεν θα είναι μόνο για να μαζευτούμε λίγοι βουλευτές παραπάνω. Όχι. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, γι' αυτό και τις διατύπωσα στη Βουλή, για να έχουμε και συγκεκριμένη κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως και πολλές δυνάμεις, κοινωνικές αλλά και πολιτικές που δεν είναι στην Βουλή. Η πρόταση λοιπόν θέλω να είναι ανοιχτή.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Αφορά και την κ. Κωνσταντοπούλου;

Σ. Φάμελλος: Σας είπα πως η κ. Κωνσταντοπούλου δεν έχει τοποθετηθεί για προγραμματικά θέματα, άρα θεωρώ περιττή μία συζήτηση την οποία δεν την ανοίγει ούτε η ίδια. Θα μπορούσα να σας πω και πολλές διαφορές, όπως η στάση που είχε στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν μου αρέσει να αναδεικνύω τις διαφορές, προτιμώ να βάζω προκλήσεις στο μέλλον. Δεν έχει προγραμματική ταυτότητα και προγραμματική κατεύθυνση.

Εμείς θέλουμε κάποια πράγματα να τα ξεχωρίζουμε. Θέλουμε ισχυρό δημόσιο σχολείο; Ναι ή όχι; Θέλουμε να έχουμε γιατρούς για όλο τον κόσμο; Γιατί σήμερα αυτό αμφισβητείται. Θέλουμε να έχουμε ασφαλή μέσα μεταφοράς; Να πάμε να δούμε πώς γίνονται. Πώς γίνονται οι καλύτεροι μισθοί; Θέλει συλλογικές συμβάσεις. Θέλει να τοποθετηθείς με ταυτότητα για όλα αυτά.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Τα έχετε κάνει όλα καλά μέχρι σήμερα; Δηλαδή έχετε κάνει αυτοκριτική;

Σ. Φάμελλος: Δεν θα περνάγαμε αυτή την τεράστια κρίση αν τα είχαμε κάνει όλα καλά. Εδώ υπήρξε μια κρίση ταυτότητας για το αν θα υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αν θα έχει και την ταυτότητα των αξιών αλλά και τα ποσοστά του.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Στον τρόπο έκφρασης των στελεχών, για παράδειγμα, η κυβέρνηση αναδεικνύει τις δηλώσεις του κ. Νίκου Παππά, του ευρωβουλευτή… Μένει;

Σ. Φάμελλος: Μια ανάρτηση του Νίκου Παππά, κατέβηκε πολύ γρήγορα από ό,τι ξέρω.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Και κάποιες δηλώσεις για τους μετανάστες και για το λιμενικό.

Σ. Φάμελλος: Δεν συμμερίζομαι τον σχολιασμό της κυβέρνησης. Κι εγώ θέλω να σας πω κάτι ξεκάθαρα και θα μιλήσω πολιτικά. Είναι πολύ προβληματική η τοποθέτηση του κυρίου Βορίδη στο υπουργείο αυτό. Πολύ προβληματική. Γιατί η στάση του είναι αντιμεταναστευτική. Δεν το κρύβει, εξάλλου ο κ. Βορίδης την ταυτότητα του ΛΑΟΣ την κρατάει ακόμη, όπως την κρατάει και ο κ. Γεωργιάδης. Το ερώτημα είναι τι σχέση έχουν αυτοί με την ψεύτικη εκσυγχρονιστική μορφή που θέλει να παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης; Μας κοροϊδεύει ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά δεν είναι ότι μας κοροϊδεύει μόνο, είναι ότι είναι επικίνδυνες οι ακροδεξιές πολιτικές που έχει μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό πρέπει να το πω. Θέλετε να το πω μ' αυτόν τον τρόπο; Καταλαβαίνω το σχολιασμό στις εκφράσεις, αλλά επί της ουσίας λέω το ίδιο.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Το θέμα είναι αν αυτές οι εκφράσεις ή αν αυτός ο λόγος είναι απωθητικός για τους πολίτες. Ανεξάρτητα τι λέει η κυβέρνηση.

Σ. Φάμελλος: Επί της ουσίας η πολιτική κριτική που κάνω είναι η ίδια. Ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει διορθώσει πάρα πολλά προβλήματα έκφρασης τους τελευταίους τέσσερις μήνες και έχουμε διορθώσει και την εικόνα μας προς τα έξω, την ταυτότητα που βγάζουμε προς τα έξω. Ήταν υποχρέωσή μας. Και εγώ καταλαβαίνω ότι δεν πήγαινε άλλο αυτή η κατάσταση και γι' αυτό κάναμε μια μεγάλη αλλαγή σελίδας.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Και θέλω ένα τελευταίο σχόλιο για όσα συμβαίνουν στην εξωτερική πολιτική. Έχουμε αυτά που συμβαίνουν με τον Ερντογάν, με τη φυλάκιση του Ιμάμογλου, έχουμε τηλεφωνικές επικοινωνίες Ερντογάν με τον Τραμπ, έχουμε την αλλαγή της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών. Θέλω ένα σχόλιο για την Ελλάδα περισσότερο.

Σ. Φάμελλος: Η εξέλιξη με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης είναι επικίνδυνη. Αμφισβητεί βασικές δημοκρατικές λειτουργίες. Έχω κι εγώ προσωπικά ζητήσει από το πρωί, με δημόσια τοποθέτησή μου, τους διεθνείς οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη χώρα μας, να αντιδράσουν.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έχει απαντήσει; Η χώρα μας έχει πει κάτι;

Σ. Φάμελλος: Εγώ δεν έχω διαβάσει κάτι.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Γι' αυτό ρωτάω…

Σ. Φάμελλος: Δεν γίνεται να μην υπάρχει αντίδραση από την Ελλάδα γιατί μας θυμίζει τραγικές στιγμές. Δεύτερον, οι διεθνείς εξελίξεις είναι επικίνδυνες. Οι εξελίξεις με τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες του κ. Τραμπ είναι επικίνδυνες γιατί δείχνει να μη σέβεται κανέναν κανόνα διεθνούς δικαίου, ορίων κρατών, αυτονομίας κυβερνήσεων, και να υπάρχει πλέον ο κανόνας του ισχυρού. Δηλαδή επειδή έχω εγώ δύναμη, κάνω ό,τι μου αρέσει. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε έτσι, γιατί φανταστείτε αυτό να εφαρμοστεί στο Αιγαίο ή να έρθει εδώ να έχει κάποιες περίεργες απόψεις ο οποιοσδήποτε ξένος για τα συμφέροντα της χώρας μας. Να το ξεκαθαρίσουμε: Εμείς λέμε Διεθνές Δίκαιο, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Και στο Κυπριακό το ίδιο λέμε.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Ο κ. Τσάφος πάντως, που είναι μέλος της κυβέρνησης, έχει άλλη άποψη.

Σ. Φάμελλος: Ο κ. Τσάφος έχει μια πολύ περίεργη και λανθασμένη στάση που δεν επιτρέπεται να συνδέεται με μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας μας. Δήλωσε ότι τα έλεγε όλα αυτά, και αναγνώριζε το ψευδοκράτος πρακτικά, επειδή δεν είχε επαγγελματική σχέση με την κυβέρνηση. Ως Έλληνας πολίτης δεν έπρεπε να το λέει, όποια επαγγελματική σχέση κι αν έχει. Πέρα από το ότι το να είσαι σε μια κυβέρνηση δεν είναι επαγγελματική σχέση, είναι και πολιτική τοποθέτηση. Είναι απαράδεκτο για Έλληνα πολίτη να το λέει αυτό. Έχει να κάνει με την ταυτότητά μας και τη θέση μας στην εξωτερική πολιτική.

Όμως θέλω να σας πω ότι εμάς μας ανησυχεί ιδιαίτερα το ότι η κυβέρνηση με τις επιλογές της έχει απομακρύνει την Ελλάδα από τα κέντρα αποφάσεων. Λείπουμε από τις συζητήσεις για το Ουκρανικό, λείπαμε από τις συζητήσεις για τη Λιβύη, είμαστε έξω από μια ουσιαστική συζήτηση για τη Συρία. Η Ελλάδα υποχωρεί. Δεν είναι μόνο όσα ζούμε στην ακρίβεια και στην επιβίωση, δεν είναι μόνο όσα ζούμε στο κράτος δικαίου και στην αλήθεια, που συνδέεται με το έγκλημα των Τεμπών, έχει να κάνει και με τα εθνικά μας συμφέροντα.

Να το πω πολύ απλά: Ναι, να κάνουμε μια συζήτηση για τα εξοπλιστικά. Σαφέστατα. Και για την άμυνα της Ευρώπης. Θα υπερασπιστεί η Ευρώπη τα σύνορα της Ελλάδας; Θα μπορούμε να έχουμε καλώδιο ηλεκτρικής σύνδεσης με την Κύπρο; Γιατί οι πολιτικές του κ. Μητσοτάκη μας οδήγησαν να αμφισβητηθεί ακόμα και αυτό. Άρα είναι υποκρισία να μιλάει για άμυνα και για εξωτερική πολιτική όταν κάνει βήματα προς τα πίσω.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Κύριε Φάμελλε σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Σ. Φάμελλος: Και εγώ ευχαριστώ για τη δύσκολη συζήτηση. Ελπίζω να βοηθάμε με όλα αυτά, γιατί πολλές φορές η κοινωνία μπορεί και να κουραστεί με την ένταση της πολιτικής.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Αλλά πρέπει να τα εξηγούμε…

Σ. Φάμελλος: Εγώ θέλω να πω πολύ απλά ότι η πολιτική είναι για να ζούμε καλύτερα. Πρέπει να συμμετέχουμε για να αλλάζουμε τη ζωή μας και γιατί αυτός ο τόπος αξίζει να ζει καλύτερα. Η πρόοδος αξίζει στη χώρα μας.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL