Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει απεμπολήσει κυριαρχικά δικαιώματα έναντι της Τουρκίας, εξέφρασε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη και ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, διεθνολόγος Χρήστος Ροζάκης μιλώντας στο συνέδριο του κύκλου ιδεών «Η Ελλάδα Μετά VIII».
Ειδικότερα, με αφορμή την αναβολή πόντισης του καλωδίου του ΑΔΜΗΕ σε Κάσο και Κρήτη ο πρώην ΥΦΥΠΕΞ απαντώντας στην ερώτηση εάν «απεμπολήσαμε κάποιο δικαίωμα, ενημερώνοντας την Άγκυρα», δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σίγουρα, με την έννοια ότι το θέμα της πόντισης του καλωδίου, αλλά και οτιδήποτε προϋποθέτει αυτή, πρέπει να περάσουν μέσα από τη δική της άδεια (σ.σ. της Άγκυρας). Τη δική της συναίνεση. Πράγμα που σημαίνει ότι νόμιμες ενέργειες της Ελλάδας υπόκεινται στον έλεγχο της Τουρκίας, με οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται…».
Νωρίτερα, ο Χρήστος Ροζάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία «πιστεύει ότι πρέπει να ελέγχει οτιδήποτε γίνεται στο Αιγαίο, με την έννοια ότι πρέπει να περνά, οτιδήποτε κάνουμε, ακόμα και νόμιμα, δηλαδή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να περνά από τη δική της βούληση και αποδοχή».
Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ φέρνοντας ως παράδειγμα την πόντιση καλωδίων σημείωσε ότι «παρά το γεγονός της νομιμότητας αυτής της ενέργειας από τη δική μας πλευρά, βλέπετε ότι υπάρχουν ενστάσεις σοβαρές από την πλευρά της Τουρκίας. Με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αναβάλλεται οποιαδήποτε εξέλιξη».
Όσον αφορά στο εάν είναι «ήρεμα» τα νερά στο Αιγαίο, ο Χρ. Ροζάκης σημείωσε μεν ότι «τα νερά είναι ήρεμα» καθώς δεν έχουμε ναυτικές δυνάμεις, ούτε την αεροπορία να παρεμβαίνουν καθημερινά, ωστόσο «το ζήτημα είναι ότι για κάθε ενέργεια που κάνουμε στο Αιγαίο πρέπει να παίρνουμε την άδεια της Τουρκίας. Πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία ελέγχει σήμερα πολύ περισσότερο και από τη θάλασσα που δικαιούται, θεωρητικά».
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Ροζάκης απαντώντας στην ερώτηση εάν η Ελλάδα ορθώς ενημέρωσε την Άγκυρα για τις έρευνες στην περιοχή, σημείωσε: «Μα δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Από τη στιγμή που κατέβασε τα πολεμικά της πλοία (στην περίπτωση της Κάσου και της Κρήτης) έπρεπε να την ενημερώσουμε. Αλλά βλέπετε ότι και η ενημέρωση δεν έφτασε. Ίσως επειδή έγινε υστερογενώς».