Live τώρα    
7°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
7 °C
5.4°C7.4°C
5 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
5 °C
3.2°C5.6°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
9 °C
7.1°C10.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.7°C13.8°C
1 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
3 °C
3.1°C3.1°C
2 BF 93%
Παρίσι / Εκκωφαντική απουσία της Ελλάδας από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για την Ουκρανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρίσι / Εκκωφαντική απουσία της Ελλάδας από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για την Ουκρανία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Απομονωμένη από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις βρίσκεται για άλλη μία φορά η Ελλάδα καθώς η χώρα μας δεν συμμετέχει στη σύνοδο στο Παρίσι, όπου το παρών δίνουν Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Δανία και οι ηγεσίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο τερματισμό τους, καθώς και άλλα ζητήματα καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης και τις παγκόσμιες ισορροπίες δυνάμεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε πρωτοβουλία, προσκαλώντας μια επιλεγμένη ομάδα ηγετών στο Παρίσι. Παρίστανται ο Γερμανός Όλαφ Σολτς, ο Βρετανός Κιρ Στάρμερ, η Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ, ο Ολλανδός Ντικ Σούφ και η Δανή Μέτε Φρεντέρικσεν.

Στην άτυπη σύνοδο κορυφής συμμετέχει επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.

Η συνάντηση επρόκειτο να ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Αμηχανία και δικαιολογίες στο Μαξίμου

Ο Παύλος Μαρινάκης όταν ρωτήθηκε σχετικά με την απουσία της Ελλάδας από τη σύνοδο στο Παρίσι, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι «ήταν θέμα προγραμματισμού». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «είναι παρών σε όλες τις κορυφαίες συσκέψεις και συνόδους, δεν νομίζω ότι τίθεται τέτοιο θέμα. Δεν ανησυχούμε γι’ αυτή τη συνάντηση. Είναι μία συνάντηση μεταξύ υπουργών Εξωτερικών δύο άλλων κρατών. Οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι βαθιά στρατηγικές και στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ και θεωρούμε ότι θα είναι σε ακόμα καλύτερο επίπεδο στο άμεσο μέλλον».

Σωκράτης Φάμελλος: Η Ελλάδα αποκλείεται από το τραπέζι των συζητήσεων για σοβαρά γεωπολιτικά ζητήματα

«Η μη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο για την Ουκρανία που θα λάβει χώρα σήμερα στο Παρίσι, με τη συμμετοχή της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Δανίας και των ηγεσιών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αποτελεί ακόμη μία περίτρανη απόδειξη ότι η πολιτική του "δεδομένου συμμάχου" των ΗΠΑ που ακολούθησε η κυβέρνηση και στο Ουκρανικό, απομονώνει τη χώρα και την καθιστά από «ρυθμιστή των γεωπολιτικών εξελίξεων», όπως επαίρεται συχνά ο κ. Μητσοτάκης, σε απλό παρατηρητή τους» τονίζει ο Σωκράτης Φάμελλος και προσθέτει:

«Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις μας, η κυβέρνηση συνέχισε την αδιαφανή εμπλοκή της χώρας στο Ουκρανικό, αποστέλλοντας βαρύ οπλισμό χωρίς την επιβεβλημένη θεσμική ενημέρωση της Βουλής για το κατά πόσο επηρεάζονται οι αμυντικές δυνατότητες των ελληνικών νησιών, αντί να πρωταγωνιστήσει στις προσπάθειες για ειρήνη.

Αποτέλεσμα είναι να μένει η Ελλάδα εκτός των διεργασιών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία».

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, «είναι η δεύτερη φορά κατά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, όπου η χώρα αποκλείεται από το τραπέζι των συζητήσεων για σοβαρά γεωπολιτικά ζητήματα, τα οποία μας επηρεάζουν άμεσα.

Αλήθεια, πότε θα απολογηθεί στον ελληνικό λαό ο κ. Μητσοτάκης, για την τυχοδιωκτική πολιτική που ακολούθησε στην προσπάθειά του να υποδυθεί τον Ευρωπαίο ηγέτη μεγάλου βεληνεκούς;

Από τη μονόπλευρη στήριξη του Ισραήλ στο Παλαιστινιακό, μέχρι την πολιτική του «νατοϊκού επιλοχία» στο Ουκρανικό και τη διαρκή υποχωρητικότητα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, η επικίνδυνη και χωρίς στρατηγική πολιτική του απομονώνει τη χώρα και βλάπτει σημαντικά τα εθνικά συμφέροντα σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία, όπου τα συμφέροντα ΕΕ - ΗΠΑ αποκλίνουν σημαντικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL