Live τώρα    
7°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
7 °C
5.4°C7.4°C
5 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
5 °C
3.2°C5.6°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
9 °C
7.1°C10.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.7°C13.8°C
1 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
3 °C
3.1°C3.1°C
2 BF 93%
Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ / Προτεραιότητα η ανασυγκρότηση και η ισχυροποίηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ / Προτεραιότητα η ανασυγκρότηση και η ισχυροποίηση

Το κτίριο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ανασυγκρότηση, διεύρυνση, ισχυροποίηση είναι οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για το επόμενο διάστημα μετά τη ναρκοθέτηση των συνεργασιών από τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παραμένει σταθερός στη στρατηγική για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και αγωνίζεται για τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Αυτό ήταν και το κεντρικό μήνυμα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι «το μέτωπό του είναι απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη, τη ΝΔ και τις δεξιές, αντιλαϊκές πολιτικές. Αγωνίζεται για τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, απέναντι στη στάση που τήρησαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά παρά το δημόσιο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για κοινή υποψηφιότητα για την προεδρία της δημοκρατίας. Επέρριψε σημαντικές ευθύνες στα δύο κόμματα του προοδευτικού χώρου επειδή δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για κοινό μέτωπο απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι ετεροπροσδιορίστηκε από τις αποφάσεις του Κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. για κατέληξε σε μια στενά κομματική υποψηφιότητα. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «πολιτικά ακατανόητη και αδικαιολόγητη» ότι η Νέα Αριστερά άλλαξε τη στάση της στην 4η ψηφοφορία. Πρόσθεσε ότι «δείχνει έλλειψη πολιτικής αξιοπιστίας, τροφοδοτεί την απογοήτευση και δεν συμβάλλει στη σύμπλευση των προοδευτικών δυνάμεων, ακόμα και σε κρίσιμα θεσμικά θέματα απέναντι στις επιλογές του Κ. Μητσοτάκη».

Ειδικότερα ο Σωκράτης Φάμελλος στην εισήγησή του εξήγησε ότι η υποψηφιότητα του Κ. Τασούλα ήταν κομματική και προτάθηκε από μια «απονομιμοποιημένη κυβέρνηση». «Ο κ. Τασούλας ήταν Πρόεδρος της Βουλής, όταν η Εξεταστική Επιτροπή δεν κάλεσε κρίσιμους μάρτυρες, ενώ πίσω από ασάφειες του Κανονισμού δεν ανακοινώθηκαν κρίσιμα στοιχεία της δικογραφίας» υποστήριξε.

Επιστροφή Τεμπονέρα, Τζουμάκα στην Πολιτική Γραμματεία

Στην Πολιτική Γραμματεία αποφασίστηκε η διεύρυνση του οργάνου με την επιστροφή του Διονύση Τεμπονέρα και του Στέφανου Τζουμάκα. 

Ο Σ. Φάμελλος έκανε κάλεσμα για «ολόπλευρη διεύρυνση για την Επιτροπή Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» που θα οργανώσει το επόμενο Συνέδριο και για μαζική συμμετοχή στη διαμαρτυρία για τα Τέμπη στις κινητοποιήσεις της 28ης Φλεβάρη..

Οι Νομαρχιακές Επιτροπές προετοιμάζονται για να υποδεχθούν τα στελέχη που επιστρέφουν στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και συγκροτούνται Δίκτυα κατ’ εφαρμογή των συλλογικών αποφάσεων.

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τη μεγάλη πολιτική εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που συνεχίζεται με περιοδείες σε όλους τους νομούς από τον πρόεδρο, τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος και σηματοδοτούν την επιστροφή του κόμματος στην κοινωνία.

Τιμωρία όσων ευθύνονται για το έγκλημα των Τεμπών και τη συγκάλυψη – Επέκταση κατηγορητηρίου

Ειδικότερα για το έγκλημα των Τεμπών ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζητά από την πρώτη στιγμή «να έρθουν όλα στο φως, να αποδοθεί δικαιοσύνη, να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι και οι υπεύθυνοι, τόσο για το εθνικό έγκλημα των Τεμπών, όσο και για το έγκλημα της συγκάλυψης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιμένει στην άμεση κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας, απέναντι στην απονομιμοποιημένη κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη τον οποίο θεωρεί «ενορχηστρωτή της συγκάλυψης». Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι παρά την πρόταση για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάνω από δυο εβδομάδες, ο πρωθυπουργός κρύβεται. «Η κοινωνία έχει εκφράσει τη δυσπιστία της στην κυβέρνηση και αυτό πρέπει να εκφραστεί και στη Βουλή" τόνισε στην ομιλία το ο Σ. Φάμελλος.

Παράλληλα θυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει στηρίξει όλα τα αιτήματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης για τα Τέμπη και καλεί τα κόμματα να υπογράψουν άμεσα την πρόταση δυσπιστίας ώστε να μην κερδίσει χρόνο ο Κ. Μητσοτάκης για αλλαγή ατζέντας.

Προσθέτουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στηρίζει την «πρώτη προανακριτική για το μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος». Τονίζουν όμως ότι θα πρέπει «να εξετάσει όλη τη δικογραφία και όλα τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων» για να αποδοθούν οι ευθύνες «σε όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται». Επίσης “αυτονόητη” θεωρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τη στήριξη του κόμματος και σε άλλες προανακριτικές που θα χρειαστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες προετοιμάζεται η νομική ομάδα του κόμματος που θα συμμετέχει στην Προανακριτική ενώ στο πλαίσιο της θα πρέπει όπως εκτιμήθηκε στην Π.Γ. να καταθέσει ως μάρτυρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος στην εισήγηση του μίλησε για επέκταση του κατηγορητηρίου και με άλλα αδικήματα εφόσον προκύπτουν, όπως υπόθαλψη εγκληματία, προσβολή μνήμης νεκρού και απιστία αφού για το μπάζωμα χρησιμοποιήθηκαν πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην Πολιτική Γραμματεία τέλος, σύμφωνα με κομματικές πηγές, συζητήθηκε η δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει το Κόκκινο και η Αυγή. Υπάρχουν συζητήσεις σε εξέλιξη ώστε να βρεθεί βιώσιμη λύση. Όταν αυτό θα συμβεί -κάτι που θεωρείται ότι θα γίνει σύντομα- θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Πηγές της Κουμουνδούρου διαβεβαιώνουν ότι η καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους αποτελεί προτεραιότητα.

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Μετά τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια για το έγκλημα των Τεμπών,  και το πάνδημο αίτημα για Δικαιοσύνη και αλήθεια, η κυβέρνηση  βρίσκεται σε προφανή δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση και είναι απονομιμοποιημένη στη συνείδηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Ο Κ. Μητσοτάκης, όσο κι αν προσπάθησε, μέσω της συνέντευξής του, να υποδυθεί τον ανήξερο και απληροφόρητο, όσο και αν αναζητά εξιλαστήρια θύματα, ή σχεδιάζει αλλαγή ατζέντας με ανασχηματισμούς και επικοινωνιακά τεχνάσματα, δεν θα τα καταφέρει να αποφύγει τις ευθύνες του.

Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι αυτός είναι ο ενορχηστρωτής της συγκάλυψης.  Και για αυτό, παρά την πρόταση για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και πάνω από δυο εβδομάδες, κρύβεται και δεν τολμά να παρουσιαστεί στη Βουλή. Με τη στάση του αυτή, προσβάλλει, τόσο το λαό, όσο και την εθνική αντιπροσωπεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από την πρώτη στιγμή, απαιτεί να έρθουν όλα στο φως, να αποδοθεί δικαιοσύνη, να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι και οι  υπεύθυνοι, τόσο για το εθνικό έγκλημα των Τεμπών, όσο και για το έγκλημα της συγκάλυψης. Και θα συνεχίσει να το κάνει, με όλες του τις δυνάμεις, μέσα κι έξω από τη βουλή και την ευρωβουλή, όπου από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για την εγκατάλειψη των σιδηροδρόμων και των υποδομών, καθώς και των συστημάτων ασφαλείας, που μπορούσαν να αποτρέψουν το δυστύχημα.

Εμείς σταθερά επιμένουμε στην αναγκαιότητα άμεσης κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας, απέναντι στην απονομιμοποιημένη κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη. Γιατί, όσα παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, στηρίζουν απολύτως αυτή την πρόταση. Και καλούμε όλα τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα της Βουλής, και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ, να τη συνυπογράψουν μαζί μας και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Δεν πρέπει να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση, και στον επικοινωνιακό μηχανισμό της, να αλλάξει την ατζέντα. 

Επισημαίνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε αυτά τα 2 χρόνια έχει δεχτεί όλα τα αιτήματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης για τα Τέμπη, αντίθετα με την έως τώρα στάση άλλων προοδευτικών κομμάτων.

Ταυτόχρονα, με αίσθημα ευθύνης, στηρίζουμε την πρώτη προανακριτική για το μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος, η οποία οφείλει να λάβει υπόψη της και να εξετάσει όλη τη δικογραφία και όλα τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων. Γιατί οι ευθύνες θα πρέπει  να αναζητηθούν και να αποδοθούν καθαρά, αποφασιστικά και ολοκληρωμένα, για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Αναφορικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι δεν σέβεται τον θεσμό, με την μονοκομματική υποψηφιότητα του εν ενεργεία βουλευτή κ. Τασούλα που στηρίχθηκε μόνο στις ψήφους της ΝΔ, Μια επιλογή που έρχεται σε αντίθεση με το αίτημα της κοινωνίας για δικαιοσύνη και διαφάνεια για το έγκλημα των Τεμπών, αλλά και για εκείνο της συγκάλυψης που ξεκινά από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέδειξε στην πράξη, ότι επιδιώκει τη συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων. Όμως, άλλες προοδευτικές δυνάμεις δεν ανταποκρίθηκαν στην πλειοψηφική κοινωνική απαίτηση, για ένα κοινό μέτωπο απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη και τις δεξιές πολιτικές της κυβέρνησης. Και για αυτό, έχουν  σημαντικές ευθύνες.   

Παρά το δημόσιο και ανοιχτό κάλεσμα του Σωκράτη Φάμελλου και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για κοινή υποψηφιότητα για την προεδρία της δημοκρατίας όλων των προοδευτικών κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να ετεροπροσδιοριστεί από τις αποφάσεις του Κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, και, τελικά,  να υποστηρίξει μια στενά κομματική υποψηφιότητα, χωρίς δυνατότητα ευρύτερης υποστήριξης, αντί της Λούκας Κατσέλη. Μια εξαιρετική προοδευτική πολιτικό και ακαδημαϊκό, η οποία προέρχεται από τον χώρο του, με ευρύτερη απήχηση στην κοινωνία που  μπορούσε να ενώσει, ενώ μπορούσε και να αποτελέσει θεσμική εγγύηση για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιλογή της ΝΕΑΡ να αλλάξει τη στάση της στην τέταρτη ψηφοφορία είναι πολιτικά ακατανόητη και αδικαιολόγητη, δείχνει έλλειψη πολιτικής αξιοπιστίας, τροφοδοτεί την απογοήτευση και δεν συμβάλλει στη σύμπλευση των προοδευτικών δυνάμεων, ακόμα και σε κρίσιμα θεσμικά θέματα απέναντι στις επιλογές του Κ. Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μια σταθερή στρατηγική για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Το μέτωπό του είναι απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη, τη ΝΔ και τις δεξιές, αντιλαϊκές πολιτικές. Αγωνίζεται για τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Πρώτη προτεραιότητα είναι η ανασυγκρότηση και ισχυροποίηση του, η διεύρυνση του, ώστε να είναι το ισχυρό κόμμα της κυβερνώσας αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης που έχει ανάγκη ο τόπος  και μπορεί να εγγυηθεί την προοδευτική προοπτική.

Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και η μεγάλη πολιτική εξόρμηση του κόμματος σε όλους τους νομούς της χώρας από τον πρόεδρο, τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος, με περιοδείες και εκδηλώσεις, στέλνει θετικά μηνύματα και αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εδώ, και επιστρέφει δυναμικά, δίπλα στην κοινωνία.

Ο κόσμος, σε όλη τη χώρα, ακούει με ενδιαφέρον τις συγκεκριμένες, κοινωνικά δίκαιες  προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ενημερώνεται για τις πρωτοβουλίες που παίρνει για όλα τα μεγάλα ζητήματα. Για την ακρίβεια, για το στεγαστικό, για το ιδιωτικό χρέος, για τα καρτέλ στην ενέργεια και στις τράπεζες, για την πρωτογενή παραγωγή και την ανάταξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Στο δρόμο προς τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και το Συνέδριο του Κόμματος, προχωρά η συγκρότηση της διευρυμένης επιτροπής για το Συνέδριο, τόσο κεντρικά όσο και σε επίπεδο νομών, καθώς και η συγκρότηση των Δικτύων, στο πλαίσιο των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL