Live τώρα    
ΣΥΡΙΖΑ για Novartis / Απόφαση-ταφόπλακα στον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ για Novartis / Απόφαση-ταφόπλακα στον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων

ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ/INTIME

«Ταφόπλακα στον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την απόφαση της οικονομικής εισαγγελέως  για άρση της προστασίας των δύο κομβικών μαρτύρων του σκανδάλου Novartis, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «άνοιξε τον δρόμο για τη σημερινή εξέλιξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το  γραφείο Τύπου κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει  ότι ο θεσμός «εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη, κι όχι μόνο, γιατί προάγει την απονομή δικαιοσύνης, ειδικά σε υποθέσεις δημόσιου συμφέροντος» και ότι ήταν αυτός άλλωστε που «συντέλεσε στην αποκάλυψη του διεθνούς σκανδάλου Novartis»

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει ότι «οι πανηγυρισμοί της ΝΔ και του κυβερνητικού εκπροσώπου αποπροσανατολίζουν από τη μεγάλη εικόνα», αφού όπως τονίζει: «Χάρη στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων (και των μαρτύρων που συνεργάστηκαν με την αμερικανική δικαιοσύνη) η Novartis υποχρεώθηκε σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό δημόσιο ύψους 345 εκατ. δολαρίων. Από αυτά τα 310 εκατ. αφορούσαν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν στράφηκε ποτέ εναντίον της πολυεθνικής».

Το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου υπενθυμίζει παράλληλα ότι «οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis βραβεύτηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2020, με το ετήσιο βραβείο για «Δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση», που απονέμεται προς τιμήν της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου, Daphne Caruana Galizia».

Και σχολιάζει αιχμηρά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν αυτή που «άνοιξε τον δρόμο για τη σημερινή εξέλιξη με τη φετινή τροποποίηση του άρθρου 218 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων όπως άλλωστε υπενθύμισε με δήλωσή του σήμερα ο Π. Μαρινάκης». «Η κυβέρνηση δηλαδή έφτιαξε το πλαίσιο και το περιβάλλον για να παρθεί η απόφαση-ταφόπλακα στο καθεστώς της προστασίας μαρτύρων» καταλήγει τονίζοντας το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομική Εισαγγελία αποφάσισε την άρση του καθεστώτος της δικαστικής προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis, όπως ακριβώς είχαν ζητήσει οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος.

Με απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας, αναστέλλεται κάθε προστασία που υπήρχε υπέρ των συγκεκριμένων προσώπων και έτσι μπορούν να στραφούν εναντίον τους δικαστικά, όλα τα πρόσωπα, πολιτικά και μη, για τα οποία κλήθηκαν να καταθέσουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ταφόπλακα στον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων, που εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη, κι όχι μόνο, γιατί  προάγει την απονομή δικαιοσύνης, ειδικά σε υποθέσεις δημόσιου συμφέροντος. 

Ο θεσμός άλλωστε των προστατευόμενων μαρτύρων, ή μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, ήταν που συντέλεσε στην αποκάλυψη του διεθνούς σκανδάλου Novartis .

Οι πανηγυρισμοί της ΝΔ και του κυβερνητικού εκπροσώπου  αποπροσανατολίζουν από τη μεγάλη εικόνα: 

Χάρη στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων (και των μαρτύρων που συνεργάστηκαν με την αμερικανική δικαιοσύνη) η Novartis υποχρεώθηκε σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό δημόσιο ύψους 345 εκατ. δολαρίων. Από αυτά τα 310 εκατ. αφορούσαν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν στράφηκε ποτέ εναντίον της πολυεθνικής.

Να θυμίσουμε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis βραβεύτηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2020, με το ετήσιο βραβείο για «Δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση», που απονέμεται προς τιμήν της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου, Daphne Caruana Galizia.

Δύο σχόλια ακόμα: 

-Το δρόμο για τη σημερινή εξέλιξη άνοιξε φυσικά η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ με τη φετινή τροποποίηση του άρθρου 218 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων, όπως άλλωστε υπενθύμισε με δήλωσή του σήμερα ο Π. Μαρινάκης.

-Η κυβέρνηση δηλαδή έφτιαξε το πλαίσιο και το περιβάλλον για να παρθεί η απόφαση-ταφόπλακα στο καθεστώς της προστασίας μαρτύρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0