Ο Σωκράτης Φάμελλος, υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ , υπέβαλε πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθώς και προς το Υπουργείο Πολιτισμού, για την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «18/9» σε μαθητές σχολείων σε όλη τη χώρα.
Η παράσταση της Δώρας Χρυσικού είναι εμπνευσμένη από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και, σύμφωνα με τον Φάμελλο, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τη νεολαία να συμμετάσχει σε έναν διάλογο σχετικά με τις αξίες της δημοκρατίας και της κοινωνίας.
Στην επιστολή του, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι η συγκεκριμένη παράσταση δεν είναι απλώς μια δραματική υπενθύμιση των γεγονότων της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, αλλά και ένα μέσο κοινωνικής αφύπνισης, μέσω του οποίου προωθούνται οι διαχρονικές αξίες της ζωής, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Το θέατρο, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει την ικανότητα να ενισχύσει την κριτική σκέψη και την ευαισθησία των μαθητών απέναντι σε κοινωνικά ζητήματα, προσφέροντάς τους ένα ισχυρό παιδαγωγικό εργαλείο για την κατανόηση της σημασίας του ενεργού πολίτη.
Η παράσταση, όπως ανέφερε, είναι ένα μέσο για να μεταδοθεί το μήνυμα ότι ο φασισμός δεν έχει θέση στη δημοκρατία. Η τέχνη, υποστήριξε ο Φάμελλος, είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη για τη διατήρηση των δημοκρατικών αξιών και η παράσταση «18/9» προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να ενισχυθεί ο διάλογος με τη νέα γενιά.
Η πρόταση του Φάμελλου αναμένει τώρα την ανταπόκριση από το Υπουργείο, με σκοπό την προώθηση της παράστασης στα σχολεία της χώρας, προκειμένου να συνεισφέρει στην παιδεία και στην καλλιέργεια συνείδησης γύρω από τα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και αντιφασισμού.
Είχα την τιμή να παρακολουθήσω τον συγκλονιστικό μονόλογο της Δώρας Χρυσικού «18/9».
— Socratis Famellos (@SFamellos) October 20, 2024
Μία παράσταση για τη ζωή και τη δημοκρατία, που επιβεβαιώνει την αξία της τέχνης και του θεάτρου.
Μια παράσταση που επιβάλλεται να πάει σε όλα τα σχολεία της χώρας.
Η βία και ο φασισμός δεν… pic.twitter.com/iyrwafv3pn
Αναλυτικά η επιστολή
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Το θέατρο, ως κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτελεί ένα ισχυρό παιδαγωγικό εργαλείο, ικανό να διεισδύσει στις συνειδήσεις των νέων, να καλλιεργήσει κριτική σκέψη και να προάγει την ευαισθητοποίηση απέναντι στα κοινωνικά ζητήματα. Η παράσταση αυτή δεν είναι απλώς μια υπενθύμιση του τραγικού γεγονότος, αλλά αποτελεί τη φωνή της συνείδησής μας για την αξία της ζωής, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας αλλά και τη σημασία του ρόλου του ενεργού πολίτη.
Θα ήθελα, λοιπόν, να σας προτείνω, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη της δημιουργού, να αναλάβετε την πρωτοβουλία να παρουσιαστεί αυτό το έργο σε μαθητές σχολείων σε όλη τη χώρα. Θεωρώ ότι αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά μας, τους μαθητές μας, να συμμετάσχουν σε έναν πολιτιστικό και παιδευτικό διάλογο για τις αξίες που πρέπει να διέπουν τη δημοκρατία και την κοινωνία μας.
Οφείλουμε ως κοινωνία να δηλώνουμε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι ο φασισμός δεν έχει θέση στη δημοκρατία μας. Η τέχνη αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο διαλόγου με τη νέα γενιά και το έργο «18/9» αποτελεί μοναδική ευκαιρία για αυτόν τον σκοπό .
Αναμένω με ενδιαφέρον την ανταπόκρισή σας για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας.