Τέλη Σεπτέμβρη -αρχές Οκτώβρη και με θερμοκρασίες γύρω στους 24 βαθμούς, η Κορινθία καίγεται. Πάνω από 50.000 στρέμματα καμένα, δύο νεκροί και βέβαια μεγάλες καταστροφές, ειδικότερα στην πρωτογενή παραγωγή, ενώ το οικολογικό αποτύπωμα, όπως συνήθως είναι ιδιαίτερα αρνητικό!
Ο πρωθυπουργός όμως, κ. Μητσοτάκης, στην εμφάνισή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα, πέραν των συλλυπητηρίων για τα θύματα. Ανέφερε όμως «μια φωτιά η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμα μία φορά ότι αυτά τα οποία γνωρίζαμε σχετικά με τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, μάλλον πρέπει να αναθεωρηθούν».
Στις τρέχουσες κλιματικές συνθήκες λοιπόν και με τους κινδύνους που διατρέχει ο δασικός μας πλούτος, έρχεται προς συζήτηση στη δημόσια σφαίρα, η ανάγκη επέκτασης της αντιπυρικής περιόδου. Τα στατιστικά στοιχεία αγροτοδασικών πυρκαγιών άλλωστε και εν προκειμένω η πυρκαγιά στην Κορινθία, αποδεικνύουν αυτή την αναγκαιότητα. Για να θεσμοθετηθεί όμως η επέκταση της αντιπυρικής περιόδου, πρέπει να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις.
Το αίτημα της επέκτασης της αντιπυρικής περιόδου το έχουμε θέσει κοινοβουλευτικά πολλές φορές, αλλά οι απαντήσεις του αρμόδιου υπουργείου ήταν πάντα ασαφείς..
Πρώτα απ΄όλα, η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, που οξύνονται και λόγω της Κλιματικής Αλλαγής, χρειάζεται συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο!! Απαιτείται ενίσχυση του Πυροσβεστικού σώματος με προσωπικό, που σήμερα έχει περί τις 3600 κενές οργανικές θέσεις, ενώ οι εποχικοί πυροσβέστες εμπαίζονται από την κυβέρνηση, σχετικά με την μονιμοποίησή τους και αντιμετωπίζονται ως πυροσβέστες δεύτερης κατηγορίας. Οι δε Δασικές Υπηρεσίες, είναι πλήρως αποδυναμωμένες από προσωπικό και μέσα!
Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι η πολιτική της κυβέρνησης εστιάζει κύρια στην Καταστολή και όχι στην Πρόληψη, ακολουθώντας νεοφιλελεύθερες οδηγίες και δόγματα, αναγάγοντας την πολιτική εκκενώσεων ως κυρίαρχη. Παρόλο που ο ακριβής όρος είναι «οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού», στην πραγματικότητα γίνεται πρόχειρα και χωρίς σχεδιασμό. Υποτιμά τις προειδοποιήσεις των επιστημονικών φορέων και ιδρυμάτων για τις εξελίξεις και συνθήκες που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή, που χρειάζονται σχέδιο, ετοιμότητα και πολιτικές πρόληψης και προσαρμογής. Εστιάζει και διαφημίζει το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ(ύψους 2,1 δις), που αφορά εξοπλισμούς στο Π. Σ., πρόγραμμα το οποίο προχωρεί αργά και με ευχολόγια… Η δε, αξιοποίηση των πόρων για την Πολιτική Προστασίας, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεν ξεπερνά το 2%!
Παράλληλα, η χώρα μας στερείται ενός σύγχρονου, επικαιροποιημένου σχεδίου Πολιτικής Προστασίας. Ο πολυδιαφημισμένος νόμος 4662/2020 (νόμος Χαρδαλιά), ουσιαστικά δεν λειτουργεί, καθώς δεν έχουν εκδοθεί κανονιστικές πράξεις, ενώ το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που ουσιαστικά αποτελεί ένα επικοινωνιακό εφεύρημα της Κυβέρνησης, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021, είναι ακόμη εδώ και τρία χρόνια, ένα Υπουργείο χωρίς Οργανόγραμμα και σαφές νομοθετικό πλαίσιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόσφατα επικαιροποιημένο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία, με τη δημιουργία Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και με ενισχυμένο το ρόλο του επιστημονικού κόσμου.
Ένα όμως είναι γεγονός, η κυβέρνηση βρίσκεται σε αμηχανία, ανίκανη, ή και απρόθυμη να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα. Περιορίζεται σε περιγραφές της κατάστασης, με εξαγγελλίες για το Μέλλον, υπερτιμώντας τη χρήση του 112, ενώ πάντα αναφέρεται στον ηρωισμό των πυροσβεστών! Αλλά οι φωτιές δεν «σβήνουν» με μόνο το φιλότιμο των πυροσβεστών!
Πόσο ασφαλείς όμως μπορούμε να αισθανόμαστε ως πολίτες, όταν τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν καεί πάνω από 4,5 εκ. στρέμματα από δασικές πυρκαγιές και ο αρμόδιος, σήμερα, υπουργός κ. Κικίλιας αναφέρει σχετικά με την πυρκαγιά στην Κορινθία, « Δεν περιμέναμε στο τέλος Σεπτεμβρίου ότι θα είχε τόσες πολλές πυρκαγιές»! Φαίνεται ότι η κυβέρνηση ξέχασε να υπογράψει το σχετικό συμβόλαιο…
Η Χαρά Καφαντάρη είναι μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, συντονίστρια τμήματος Περιβάλλοντος, πρώην βουλευτής Δυτικής Αθήνας