Live τώρα    
33°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
30.7°C35.1°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
28.5°C35.1°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
29 °C
28.0°C31.6°C
2 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
28.8°C31.1°C
2 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
34 °C
32.9°C33.9°C
0 BF 29%
Νοτοπούλου για Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών / Καλούμε την κυβέρνηση να χαράξει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νοτοπούλου για Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών / Καλούμε την κυβέρνηση να χαράξει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας

Κατερίνα Νοτοπούλου
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, η Βουλευτής και Τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Νοτοπούλου με δήλωσή της επισημαίνει την ανάγκη για συγκεκριμένες και αποτελεσματικές πολιτικές που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια και την προστασία των παιδιών, τονίζοντας την ευθύνη της Πολιτείας να προχωρήσει σε ουσιαστικές δράσεις.

Σύμφωνα με το Χαμόγελο του Παιδιού, δύο παιδιά εξαφανίζονται κάθε τρεις ημέρες στην Ελλάδα. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι σήμερα, με τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού και τη βία μεταξύ ανηλίκων να κορυφώνονται, καθώς και το 28,1% των παιδιών να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να προστατευτούν τα παιδιά.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου τόνισε ότι τα δικαιώματα και η προστασία του παιδιού είναι αδιαπραγμάτευτα και κάλεσε την κυβέρνηση να χαράξει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας του παιδιού και της οικογένειας, αντί να προχωρά σε επικοινωνιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις όπως έγινε με τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Αναλυτικά η δήλωσή της

«Δύο παιδιά εξαφανίζονται κάθε τρεις ημέρες στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Χαμόγελο του Παιδιού.

Σήμερα, που τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού και η βία ανηλίκων κορυφώνεται, σήμερα που οι έφηβοι βιώνουν μοναξιά και αποξένωση, σήμερα που το 28,1% των παιδιών στη χώρα μας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σήμερα περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να προστατεύσουμε το παιδί.

Να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ προστασίας και το αίσθημα ασφάλειας.

Κανένα παιδί δεν πρέπει να βιώνει φόβο και ανασφάλεια που μπορεί να το οδηγήσει να απομακρυνθεί από το οικογενειακό ή το οικείο περιβάλλον του. Ένα παιδί που βρίσκεται μακριά από τους οικείους του είναι πάντα ένα παιδί σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για τις εξαφανίσεις παιδιών, το βασικό προφίλ του εξαφανισμένου παιδιού στην Ελλάδα σήμερα, είναι κορίτσι εφηβικής ηλικίας και  ελληνικής καταγωγής.

Εξαιρετικά σημαντικές οι υπηρεσίες, οι πρωτοβουλίες και οι καλές πρακτικές του εξωτερικού στην αντιμετώπιση εξαφανίσεων ανηλίκων, ακόμη πιο σημαντικές όμως είναι οι πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία για την πρόληψη του φαινομένου.

Η ενημέρωση και η στήριξη του παιδιού και της οικογένειας είναι εξαιρετικά κρίσιμα.

Διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση με τη μόνιμη παρουσία ψυχολόγων στα σχολεία από την προνηπιακή ακόμη ηλικία.

Επαρκώς στελεχωμένες δομές με εξειδικευμένο προσωπικό για τη στήριξη της οικογένειας και του παιδιού με παιδοψυχολόγους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς.

Στήριξη, αποκατάσταση και ένταξη του παιδιού στην κοινωνία και στο οικείο περιβάλλον του σε περιπτώσεις κακοποίησης, σωματικής ή σεξουαλικής ή ψυχολογικής.

Δίχτυ προστασίας της σωματικής και ψυχικής υγείας του κάθε παιδιού και ουσιαστική αντιμετώπιση των φαινομένων bullying και βίαιων επεισοδίων μεταξύ ανηλίκων.

Παιδαγωγική και κοινωνική στήριξη των παιδιών με αυξημένες ανάγκες, προαγωγή της αλληλεγγύης και συμπερίληψης.

Τα δικαιώματα και η προστασία του παιδιού είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα.

Κανένα παιδί να μη νιώθει μοναξιά και φόβο που μπορεί να το οδηγήσει μακριά από το οικείο περιβάλλον του.

Καλούμε την κυβέρνηση να χαράξει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας του παιδιού και της οικογένειας αντί να αρκείται σε επικοινωνιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις όπως έκανε με τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας υποβαθμίζοντας πλήρως την προστασία του παιδιού».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL