Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
25.6°C30.8°C
3 BF 30%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
28.0°C28.0°C
3 BF 42%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.8°C28.0°C
4 BF 50%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
26.9°C27.3°C
0 BF 44%
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ / Τροπολογία για την τροποποίηση των ορίων ηλικίας αποστρατείας και συνταξιοδότηση ΕΠΟΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ / Τροπολογία για την τροποποίηση των ορίων ηλικίας αποστρατείας και συνταξιοδότηση ΕΠΟΠ

ΕΠΟΠ - Στρατός
Φωτογραφία αρχείου (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΑ / EUROKINISSI)

Τροπολογία για την τροποποίηση των ορίων ηλικίας αποστρατείας και συνταξιοδότηση των ΕΠΟΠ κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας και Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, και του βουλευτή και Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γεώργιου Γαβρήλου.

Ειδικότερα, κατατέθηκε επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που συζητήθηκε εκτενώς στην αρμόδια Επιτροπή και αναμένεται να έλθει σε συζήτηση στην Ολομέλεια, η εν λόγω Τροπολογία που προβλέπει

1) οι Επαγγελματίες Οπλίτες που αντιμετωπίζουν αυτεπάγγελτη αποστρατεία άνευ κρίσης λόγω κατάληψης των ηλικιακών ορίων ηλικίας, να μπορούν να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις κατόπιν αίτησής τους, η οποία θα υποβάλλεται το αργότερο έξι (6) μήνες πριν την κατάληψη των ανωτέρω ορίων.

2) Το εν λόγω αίτημα να μεταβιβάζεται στην αρμόδια αρχή αμελλητί και να απορρίπτεται μόνο για τεκμηριωμένους ιατρικούς λόγους, ενώ

3) για τους Επαγγελματίες Οπλίτες, που καταλαμβάνουν το 60ο έτος της ηλικίας χωρίς συμπλήρωση σαράντα (40) ετών εργάσιμου βίου, να αναγνωρίζεται κατ’ εξαίρεση πραγματική υπηρεσία πέντε (5) ετών.

Αναμένουμε η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να εγκύψει στο ζήτημα που ταλανίζει τα στελέχη ΕΠΟΠ και να δεχτεί τα μέτρα που προτείνουμε μέσω της αναφερόμενης Τροπολογίας για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της Τροπολογίας:

«ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΟΠ

Αθήνα, 20/05/2024

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις»,

ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση ορίων ηλικίας αποστρατείας και συνταξιοδότηση ΕΠΟΠ»

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Είναι γεγονός ότι το μείζον θέμα των πρόωρων αποστρατειών των Επαγγελματιών Οπλιτών (εφεξής ΕΠΟΠ) λόγω συμπλήρωσης ηλικιακών ορίων συνεχίζει να απασχολεί έως και σήμερα, χωρίς να έχει δοθεί μια λύση από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο.

Ο Ν.2936/2001 βάσει του οποίου προσελήφθησαν, προέβλεπε δυνατότητα τριανταπενταετούς (35) υπηρεσίας, ενώ το ζήτημα του ασφαλιστικού των ΕΠΟΠ περιπλέκεται λόγω της ύπαρξης μεγάλης μερίδας στελεχών, που εισήλθαν στις Ένοπλες Δυνάμεις σε ηλικία έως είκοσι οκτώ (28) ετών, άρα αδυνατούν να κατοχυρώσουν ικανό ασφαλιστικό χρόνο για αξιοπρεπή σύνταξη. Κατά συνέπεια, το δικαίωμά των ΕΠΟΠ για σύνταξη με ισότιμους όρους σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή δικαίωμα συνταγματικώς κατοχυρωμένο, ακυρώνεται στην πράξη.

Όλες οι προκηρύξεις του Θεσμού των ΕΠ.ΟΠ αναφέρουν μέχρι την συμπλήρωση  35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας και ότι το συνταξιοδοτικό καθεστώς του Θεσμού των ΕΠ.ΟΠ διέπεται από τις εκάστοτε ισχύουσες συνταξιοδοτικές διατάξεις για του ομοιόβαθμους τους Μονίμους Υπαξιωματικούς μη Παραγωγικών Σχολών.

Σημειώνεται δε ότι με την αυτεπάγγελτη αποστρατεία στα 50 έτη στον βαθμό του Αρχιλοχία και αντιστοίχων, χάνεται το δικαίωμα για χιλιάδες συναδέλφους που ΚΑΤΕΤΑΓΗΣΑΝ σε μεγάλη ηλικία δηλ. 26,27,28 ετών το δικαίωμα να αναγνωρίσουν την μάχιμη πενταετία καθώς απαιτείται η συμπλήρωση 25ετης πραγματικής παραμονής στην υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή, υφίστανται 25.000 εν ενεργεία ΕΠΟΠ, που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στον «αέρα» και δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι για τη θέση τους στο στράτευμα. Τα υφιστάμενα όρια ηλικίας του ομολογουμένως παρωχημένου Ν.445/1974, θα οδηγήσουν εντός ολίγων μηνών στην αποστρατεία των στελεχών και, κατά συνέπεια, στην οικονομική επισφάλεια των ίδιων και των οικογενειών τους. Επιπροσθέτως, εντός της διετίας 2024-2025 φτάνουν οι πρώτοι ΕΠΟΠ στο επίμαχο όριο ηλικίας των 50 ετών.

Σκοπός της προτεινόμενης ρύθμισης είναι να δοθεί άμεση λύση στο ζήτημα, καθώς οι ΕΠΟΠ δεν είναι δυνατόν να αποστρατεύονται με τη συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου των πενήντα (50) ετών ούτε είναι αποδεκτό να λαμβάνουν σύνταξη δέκα (10) χρόνια μετά

Για το λόγο αυτό, με την προτεινόμενη διάταξη, προβλέπονται οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την ισότιμη αντιμετώπιση των ΕΠΟΠ σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει όλοι οι ΕΠ.ΟΠ να έχουν δικαίωμα στην επιλογή της παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις για να υφίσταται η δυνατότητα συμπλήρωσης πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ούτως ώστε η σύνταξη που θα λαμβάνουν να είναι ανάλογη των αποδοχών ενεργείας και να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπή διαβίωση τους και άρα η διασφάλιση των αντίστοιχων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της ισονομίας.

Με βάση τα παραπάνω, κρίνεται επιβεβλημένη η παρούσα τροπολογία – προσθήκη, δια της οποίας λαμβάνεται μέριμνα για την παραμονή στο στράτευμα και μετά την ηλικία των 50 ετών, για όσους ΕΠΟΠ το επιθυμούν και μέχρι την συμπλήρωση των αναγκαίων συντάξιμων χρόνων υπηρεσίας, θεμελιώνοντας τον σεβασμό στην προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της μέριμνας της πολιτείας προς τους πολίτες και της ίσης μεταχείρισης των στελεχών των ΕΔ.

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Άρθρο 1

1. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες για τους οποίους προβλέπεται αυτεπάγγελτη αποστρατεία άνευ κρίσης λόγω κατάληψης των ηλικιακών ορίων ηλικίας του άρθρου 39 του ΝΔ445/1974(ΦΕΚ Α΄ 160), δύνανται να παραμείνουν στις ΕΔ κατόπιν αιτήσεώς τους η οποία υποβάλλεται το αργότερο έξι (6) μήνες πριν την κατάληψη των ανωτέρω ορίων. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες που θα παραμείνουν στις ΕΔ εξελίσσονται κανονικά σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν.2936/2001 (ΦΕΚ Α΄ 166).

2.Το αίτημα της πρώτης παραγράφου μεταβιβάζεται στην αρμόδια αρχή αμελλητί και δύναται να απορριφθεί μόνο για τεκμηριωμένους ιατρικούς λόγους στο πλαίσιο τωνν.2936/2001 (ΦΕΚ Α΄ 166) και 3850/2010 (ΦΕΚ Α΄ 84) καθώς και του ΠΔ 11/2014 (ΦΕΚ Α΄ 17).

3.Για τους Επαγγελματίες Οπλίτες που καταλαμβάνουν το 60ό έτος της ηλικίας σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 20 του ν.3865/2010 (ΦΕΚ Α΄ 120) και δεν έχουν συμπληρώσει 40 έτη εργάσιμου βίου, παρέχεται κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα αναγνώρισης ως πραγματική υπηρεσία των πέντε (5) ετών του άρθρου 23 ν. 4997/2022(ΦΕΚ Α΄ 219) υπό τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν, επιπλέον της πρόβλεψης της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του ν.3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167).»

Οι Προτείνοντες Βουλευτές

Αποστολάκης Ευάγγελος

Γαβρήλος Γεώργιος»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL