Δίνοντας έμφαση στο «πατριωτικό» προφίλ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί να εξαντλήσει τα περιθώρια για άντληση ψήφων από τις συντηρητικές δεξαμενές ώστε να αυξήσει τα ποσοστά του και να μειώσει έτσι την απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμά ότι η βεντάλια της εξωτερικής πολιτικής που άνοιξε (Ράμα, Ερντογάν, VMRO) θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην τελική ευθεία για την ευρωκάλπη και πως η επιλογή του να χτυπάει τον Κ. Μητσοτάκη για τη διαχείρισή του στα μείζονα εθνικά θέματα είναι ο τρόπος για να καρπωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών και να προσπαθήσει να μειώσει το μέγεθος της αποτυχίας της στρατηγικής του για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης.
Οι δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας συνεχίζουν σταθερά να εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση. Όμως η πρακτική των δημοσκόπων να παρέχουν κατά το τελευταίο διάστημα εκτίμηση βάσει ενός εύρους για το χαμηλότερο και το υψηλότερο ποσοστό κάθε κόμματος έχει προσφέρει στη Χαρ. Τρικούπη τη δυνατότητα να δηλώνει αισιόδοξη. «Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει τη δύναμη να διαψεύδει τα αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων την ώρα της κάλπης» σχολίασε ο Θ. Γλαβίνας, με τον Π. Χρηστίδη να δηλώνει ότι «η παράταξη ξέρει να κάνει διαχρονικά καλό “φωτοφίνις”» και πως «υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κόσμου που βλέπει, ειδικά τις τελευταίες 15 μέρες, ότι υπάρχει ένα κόμμα που και θέλει και αξίζει και μπορεί να κάνει ένα άλμα ακόμα». Παράλληλα όμως, στη σπουδή που επιδεικνύει ο Ν. Ανδρουλάκης να αναδείξει τον πατριωτικό χαρακτήρα του κόμματος ξεφεύγει από την τακτική της αυτονόητης κριτικής για την «Ι.Χ. εξωτερική πολιτική» που ασκεί ο Κ. Μητσοτάκης και περνά στο παίξιμο ενός «υπερπατριωτικού» χαρτιού στο προεκλογικό τραπέζι. Φυσικά, αυτή η συνειδητή τακτική απομακρύνει το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο από το αριστερό ακροατήριο, αλλά και από το κεντροαριστερό και το κεντρώο τμήμα που είχαν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της Συμφωνίας και τώρα «διαβάζει» όλες τις τελευταίες εξελίξεις στη σκακιέρα Αθήνας-Σκοπίων ως επικίνδυνους ψηφοθηρικούς τακτικισμούς.
Δικαιωμένοι από την καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Αυτή η επιλογή Ανδρουλάκη κλιμακώθηκε με την κίνησή του, παράλληλα με τα πυρά προς την κυβέρνηση, να επιτεθεί και στον Στέφανο Κασσελάκη για το αίτημα κύρωσης των τριών πρωτοκόλλων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία ως απάντησης στον εθνικισμό που ανέσυραν η νέα Πρόεδρος της γειτονικής χώρας και ο πρωθυπουργός του αδελφού κόμματος της Ν.Δ. στο ΕΛΚ, του VMRO. Μίλησε για «γκάφα ολκής» από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας: «Δηλαδή να της δώσουμε (σ.σ.: της Βόρειας Μακεδονίας) το έδαφος να πει “δικαιώθηκα, με τον αλυτρωτισμό μου τους οδήγησα στην κύρωση”». Έτσι ο Ν. Ανδρουλάκης ταύτισε το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. και τα επιχειρήματά της κατά της κύρωσης των τριών μνημονίων συνεργασίας, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε φέρει σε θέση άμυνας και πίεσης. Την ίδια στιγμή, ο Ν. Ανδρουλάκης επέλεξε -παρότι εκείνος τότε στο Πολιτικό Συμβούλιο είχε ταχθεί υπέρ της εξεύρεσης λύσης με τη γειτονική χώρα, όπως, μεταξύ άλλων, και ο Γ. Παπανδρέου- να εμφανίζει τώρα το ΠΑΣΟΚ «δικαιωμένο» για την καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με βολές προς τον Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτή την πιο σκληρή γραμμή τοποθετούνταν από τις πρώτες ημέρες του επεισοδίου με τη Βόρεια Μακεδονία στελέχη, όπως οι Π. Δουδωνής και Οδ. Κωνσταντινόπουλος. Άλλοι βουλευτές, όπως οι Μ. Κατρίνης και Δ. Μάντζος, είτε επισήμαναν ότι η Ν.Δ. έπρεπε να έχει κυρώσει τα πρωτόκολλα είτε ότι περίμενε μια τέτοια κίνηση από το VMRO για να ναρκοθετήσει τη Συμφωνία και να βγει απ’ τη δύσκολη θέση.
Διαστρέβλωση των θέσεων Κασσελάκη
Νωρίτερα, στην προσπάθειά του να ανταγωνιστεί τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο Ν. Ανδρουλάκης είχε διαστρεβλώσει ευθέως δηκτικό σχόλιο που είχε κάνει ο Στ. Κασσελάκης προς τη Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη για να καταδείξει την υποκρισία τους μετά την αναφορά της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας κατά την ορκωμοσία της. Αποδίδοντάς του το ακριβώς αντίστροφο νόημα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «ανακοίνωση μνημείο παραλογισμού», σχολιάζοντας: «Δηλαδή δεν έπρεπε να φύγει η εκπρόσωπος της ελληνικής διπλωματίας από την ορκωμοσία;». Στο παιχνίδι της διαστρέβλωσης και των εντυπώσεων μπήκε και ο εκπρόσωπος του κόμματος, αναφέροντας ότι «ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βοηθός του κ. Μητσοτάκη, είναι ο καλύτερος αντίπαλος που θα μπορούσε να έχει» και πως «άλλωστε ο πιο στενός συνεργάτης του, ο κ. Αποστολάκης, ήταν υπουργός του κ. Μητσοτάκη».