Χρειάστηκαν πάνω από δύο μήνες για να φτάσει την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου το ΚΥΣΕΑ να συζητά την έγκριση της αποστολής της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα από την αρχική ανακοίνωση που είχε κάνει ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Η ανακοίνωση είχε γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν προανήγγειλε την αποστολή φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή.
Η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για την διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) December 21, 2023
Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ @ChiefHNDGS Στρατηγό… pic.twitter.com/EFG5d4aaOe
Η συμμετοχή της φρεγάτας «Ύδρα» στην επιχείρηση ASPIDES της ΕΕ για την προστασία της διεθνούς εμπορικής ναυσιπλοΐας από τα πλήγματα των Χούθι της Υεμένης που απαιτούν παύση των επιθετικών ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα.
Χρειάστηκε μεταξύ άλλων να αναλάβει επικεφαλής της επιχείρησης ο πρώην κυβερνήτης της φρεγάτας, στην οποία καταγράφηκε μαζικό κύμα παραιτήσεων στελεχών.
«Η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει με σοβαρότητα τη συμμετοχή της χώρας με αποστολή πολεμικού πλοίου» είχε τονίσει τότε ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ευάγγελος Αποστολάκης.