Στις προτεραιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα αξιοβίωτη για τους πολίτες της και ελκυστική για τις επενδύσεις αναφέρθηκε στη διάρκεια της ομιλίας του στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., παρουσιάζοντας παράλληλα συγκριτικά στοιχεία για τη διαχείριση της κρίσης και τη δημοσιονομική πολιτική Ελλάδας / Ε.Ε. και ΗΠΑ.
Ο Στέφανος Κασσελάκης επικεντρώθηκε στην ανάγκη να μην συνεχιστούν οι αποτυχημένες συνταγές της λιτότητας, προκρίνοντας μια νέα εποχή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ε.Ε. με λιγότερες περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές και περισσότερες αναπτυξιακές. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι αυτή η στρατηγική επέτρεψε στις ΗΠΑ να ανακάμψουν με πιο ταχείς ρυθμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, εξαπέλυσε ευθείες βολές εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ., την οποία κατηγόρησε για πολιτικές λιτότητας.
Η νέα στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιέγραψε τις κύριες τομές που πρέπει να γίνουν στη χώρα, θέτοντας επί τάπητος 9 άμεσες προτεραιότητες.
Κατ’ αρχάς, μίλησε για τη δημιουργία μιας υγιούς αγοράς εργασίας με μισθούς και δικαιώματα που θα επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωση και δεν θα οδηγούν τους νέους στο εξωτερικό.
Δεύτερον, επανέλαβε τη θέση του για ένα απλό και σταθερό φορολογικό πλαίσιο, που θα έχει ορίζοντα δεκαετίας, με προοδευτικό συντελεστή φορολογίας εταιρειών και χωρίς προκαταβολή του φόρου εισοδήματος των επιχειρηματιών.
Τρίτον, στάθηκε ιδιαιτέρως στα ζητήματα της ανακατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπενθυμίζοντας ότι η συντριπτική πλειονότητά τους δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, ενώ πολλές ασφυκτιούν από τα χρέη.
Μίλησε, επίσης, για ένα σχέδιο δίκαιης και συμπεριληπτικής πράσινης μετάβασης που δεν θα αφήσει πίσω χιλιάδες αβοήθητους άνεργους πολίτες.
Αναφορικά με τη στεγαστική κρίση, πρότεινε την εκπόνηση ενός μεγάλου προγράμματος στέγασης έτσι ώστε οι νέοι να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία τους και να βελτιωθούν σταδιακά οι δημογραφικοί δείκτες.
Μεγάλη έμφαση έδωσε, επίσης, στην επαρκή χρηματοδότηση, στην ποιότητα και στην εξωστρέφεια της εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας.
Ως προς την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, επισήμανε ότι πρέπει να αποσκοπούν στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την εθνική οικονομία και να μην περιορίζονται στην εισαγωγή προϊόντων.
Ταυτόχρονα, σε πρώτο πλάνο έβαλε την αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου και τη διασφάλιση της λειτουργίας του κράτους με διαφανή τρόπο, δίνοντας έμφαση στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του και όχι στη δημιουργία πρόσθετης ψηφιακής γραφειοκρατίας.
Ως προς την εξωτερική πολιτική, επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. περί ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που θα αξιοποιεί την κρίσιμη γεωπολιτική θέση της χώρας, χτίζοντας γέφυρες με την Ανατολή και τη Δύση. Όπως είπε, στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία διμερών και πολυμερών συνεργασιών στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο που θα είναι αμοιβαία επωφελείς για όλες τις πλευρές.