Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.9°C16.9°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.4°C16.9°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C16.5°C
2 BF 83%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.5°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 62%
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ / Αντεπίθεση Κασσελάκη με φορολογικό και κόκκινα δάνεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ / Αντεπίθεση Κασσελάκη με φορολογικό και κόκκινα δάνεια

134313240.jpg

Κωδικός «εξωστρέφεια». Ο Στέφανος Κασσελάκης επιδιώκει να ξεπεράσει τις εσωκομματικές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με γοργούς ρυθμούς, ανεβάζοντας τις αντιπολιτευτικές «μηχανές» του κόμματος. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έδωσε ένα σαφές πολιτικό στίγμα των προθέσεών του κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Πέμπτης, καθώς αποτελεί κοινή παραδοχή ότι δεν μπορεί να χαθεί άλλος ζωτικός πολιτικός χρόνος στην εσωκομματική «φαγωμάρα».

Η ομιλία του Στ. Κασσελάκη θεωρήθηκε σημαντική για δύο βασικούς λόγους. Κατ’ αρχάς, μέσω μιας σειράς θεμάτων, κυρίως για την οικονομία, αλλά όχι μόνο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιδίωξε να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές από την κυβέρνηση. Επί της ουσίας, προέβαλε ατζέντα αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνοντας το περίγραμμα μιας σοβαρής πολιτικής πρότασης. Κατά δεύτερον, γιατί έστειλε μήνυμα συσπείρωσης σε μία αν μη τι άλλο κρίσιμη στιγμή για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που παραμένει «λαβωμένος» τόσο πολιτικά όσο και οργανωτικά λόγω της διάσπασης. Το «παρών» του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ο. προκάλεσε μάλλον ανακούφιση σε πολλούς βουλευτές αλλά και στελέχη που βρίσκονταν στην αίθουσα της Γερουσίας.

Νέο φορολογικό σύστημα

Ο Στέφανος Κασσελάκης σχηματοποίησε τις πολιτικές αιχμές του κόμματός του βάζοντας σε πρώτο πλάνο τέσσερις προτεραιότητες: φορολογική δικαιοσύνη, διαβίωση-καθημερινότητα, ασφάλεια και στέγαση. Το αν αυτή η στρατηγική έχει χαρακτήρα προγραμματικής «αντεπίθεσης» διαρκείας θα φανεί στην πορεία. Πάντως, στις ειδήσεις που προέκυψαν περιλαμβάνεται η πρόταση για νέο φορολογικό σύστημα, παρόλο που πέρασε κάτω από τα περισσότερα δημοσιογραφικά «ραντάρ». Μεταξύ άλλων, μίλησε για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, με έναν μόνο συντελεστή ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, με απλή προοδευτική κλίμακα στο ατομικό εισόδημα και στις επιχειρήσεις, χωρίς προκαταβολή φόρου. Πρόκειται, φυσικά, για περίγραμμα πρότασης. Ωστόσο το φορολογικό, εν μέσω μάλιστα κοινωνικών αντιδράσεων απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, είναι ένα ζήτημα το οποίο ακουμπά ευαίσθητες κοινωνικές χορδές.

Αυτά που ο Στ. Κασσελάκης περιέγραψε ως διαβίωση πολιτών και ασφάλεια αφορούν τη λεγόμενη καθημερινότητα. Ακρίβεια, κοινωνικό κράτος, εισόδημα αποτελούν, όπως έχει διαφανεί, βασικές προτεραιότητες στην πολιτική του στρατηγική. Στο ίδιο πλαίσιο, ιεράρχησε στα μείζονα την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προστασία των πολιτών από τις φυσικές καταστροφές. Έτσι, επιχείρησε να δώσει το σήμα της επανεκκίνησης κυρίως κοινοβουλευτικά και προγραμματικά, με δεδομένη την πυκνή κοινοβουλευτική δραστηριότητα.

Νέα πρόταση για τα κόκκινα δάνεια

Η διαχείριση των κόκκινων δανείων, ένα θέμα που εδώ και χρόνια απασχολεί την πολιτική ζωή αλλά κυρίως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αποτελεί προτεραιότητα για την Κουμουνδούρου και το οικονομικό της επιτελείο. Έχει χαρακτηριστεί, άλλωστε, βραδυφλεγής βόμβα που λειτουργεί ως θηλιά στον λαιμό χιλιάδων δανειοληπτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προεκλογικά είχε παρουσιάσει μία αναλυτική πρόταση. Ο Στ. Κασσελάκης μέσω σειράς θεσμικών συναντήσεων κράτησε το θέμα «ζεστό». Την Πέμπτη, μία ημέρα πριν από τη συζήτηση στη Βουλή για το σχετικό νομοσχέδιο, επανέφερε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ρύθμιση των κόκκινων δανείων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Υπενθύμισε πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε προτείνει την αναβάθμιση του ρόλου της Αναπτυξιακής Τράπεζας, αγοράζοντας μέρος των χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων μέσω εγγυημένων ομολόγων με σκοπό τη διάσωσή τους. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρότεινε την επέκταση της συγκεκριμένης πρότασης και στα χρέη των νοικοκυριών. Επί της ουσίας, η πρόταση του Στ. Κασσελάκη συνίσταται στο ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αγοράζει από τα funds πακέτα κόκκινων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών με έκδοση ομολόγου και εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και με χρηματοδότηση από την αγορά. Αναμένεται δε να υπάρξει κεντρική εκδήλωση όπου θα παρουσιαστεί η συνολική ανανεωμένη πρόταση για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Αναδιάταξη δυνάμεων ενόψει Συνεδρίου

Το δεύτερο ανοιχτό μέτωπο που επιθυμεί να κλείσει ο Στέφανος Κασσελάκης αφορά τα άμεσα οργανωτικά ζητήματα σχετικά με τη διάταξη των κομματικών δυνάμεων ενόψει και της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Τα βλέμματα όλων στρέφονται στην Κεντρική Επιτροπή στις 9 και 10 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία προκειμένου να τακτοποιήσει όποιες εκκρεμότητες για το Συνέδριο και τον οδικό χάρτη του επόμενου διαστήματος. Άλλωστε, στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν πως μαζί με την απόφαση για το Συνέδριο θα πρέπει να κλείσουν όλες οι οργανωτικές εκκρεμότητες. Υπάρχει σαφής εντολή από την ηγεσία τα στελέχη να επισκεφθούν όλες τις πρωτεύουσες των νομών της χώρας μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Δύο είναι τα βασικά επίδικα. Το πρώτο αφορά την «αναθέρμανση» των οργανώσεων. Το δεύτερο, την καταγραφή απωλειών ως απόρροιας της διάσπασης. Να σημειωθεί πως ο Στ. Κασσελάκης άρχισε και έκλεισε την ομιλία του στην Κ.Ο. με αναφορά στην ανάγκη συσπείρωσης, στηλιτεύοντας εκ νέου τη στάση των αποχωρησάντων και στέλνοντας μήνυμα ενότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL