Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.6°C12.0°C
3 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
8.7°C12.3°C
1 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.0°C11.6°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
14.7°C16.0°C
4 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
7 °C
6.9°C8.4°C
0 BF 100%
Σωκράτης Φάμελλος / Η καλύτερη απάντηση στο brain drain είναι η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωκράτης Φάμελλος / Η καλύτερη απάντηση στο brain drain είναι η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Η επόμενη μέρα της χώρας μας δεν μπορεί να μην έχει ερευνητικό δυναμικό στην Ελλάδα και ερευνητικούς φορείς ισχυρούς, ανεξάρτητους με χρηματοδότηση και στελέχη» τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με την Ένωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ).

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς να υποδεχόμαστε την Ένωση Ελλήνων Ερευνητών, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα τους. Μας δίνεται η ευκαιρία να εκφράσουμε την απόλυτη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαχρονικά στην έρευνα και την καινοτομία, κάτι που αποδείξαμε στην πράξη την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και την ανησυχία και αντίθεσή μας στην υποβάθμιση των φορέων της έρευνας από την κυβέρνηση με αποκορύφωμα το τελευταίο περιστατικό κατά του Αστεροσκοπείου».

«Η επένδυση στην έρευνα αποτελεί την καλύτερη απάντηση και για την ανάπτυξη της χώρας και για την κοινωνική συνοχή αλλά και για το μεγάλο πρόβλημα του brain drain», δήλωσε ο ίδιος και ξεκαθάρισε ότι «υποστηρίζουμε την ενίσχυση της έρευνας στην Ελλάδα, τη χρηματοδότησή της και τη δημιουργία νέων θέσεων ερευνητών με κανονικές συνθήκες και πλήρη απασχόληση».

«Υποστηρίζουμε εξ’ αρχής ότι η έρευνα πρέπει να υπάγεται στο χώρο της Παιδείας και συγκεκριμένα στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και για αυτό η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας πρέπει να επιστρέψει στο υπουργείο Παιδείας. Αυτή η απαράδεκτη επιλογή των πρώτων χρόνων της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη που μετέφερε την έρευνα στο υπουργείο Ανάπτυξης μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Διαχρονική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι η μεταφορά της έρευνας στο υπουργείο Παιδείας».

Ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε ακόμη την απόλυτη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τη μεταφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας γιατί, «αφενός το 85% των δραστηριοτήτων του Αστεροσκοπείου δεν έχει σχέση με το υπουργείο και αφετέρου επειδή γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι πρόκειται για μία τιμωρητική επιλογή της κυβέρνησης απέναντι στους ερευνητές. Ενόχλησε τον κ. Μητσοτάκη ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο και οι σχετικοί φορείς είχαν προειδοποιήσει για τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία κατά την κακοκαιρία Daniel».

«Χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια δημόσια διαβούλευση, αιφνιδιαστικά, χωρίς αντίστοιχο προηγούμενο σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και χωρίς τεκμηρίωση ανακοινώθηκε αυτή η "μεταφορά" του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Μεταφέρεται μάλιστα σε ένα υπουργείο που δεν έχει καν οργανόγραμμα και άρα δεν μπορεί να υπηρετήσει τους σκοπούς της έρευνας. Αντί να μεταφερθεί όλη η Γενική Γραμματεία Έρευνας στο υπουργείο Παιδείας η κυβέρνηση προχωράει σε ένα ακόμα πιο αρνητικό βήμα. Και όλα αυτά ενώ το Αστεροσκοπείο είχε προτείνει την προγραμματική συνεργασία με το υπουργείο για να αξιοποιείται η γνώση, τα μετεωρολογικά δεδομένα και η έρευνα αλλά το υπουργείο κώφευσε».

«Σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε, «για εμάς προτεραιότητα έχουν τα θέματα της παιδείας, της γνώσης και της έρευνας που υπερβαίνουν τα στενά κομματικά συμφέροντα στην πολιτική σκηνή. Για αυτό και εκ των προτέρων σάς δηλώνω τη ρητή διαφωνία μας με αυτή την επιλογή της κυβέρνησης. Θέλουμε ακόμη να συνεργαστούμε με την ερευνητική κοινότητα ώστε να στηρίξουμε και τη λειτουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) αλλά και για να αποκτήσει η χώρα μας μία στρατηγική που θα συνδέει την ανάπτυξη και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας με την έρευνα».

Ακόμη ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε πως η καλύτερη απάντηση και στο πρόβλημα του brain drain και εν γένει στο πρόβλημα να κρατήσουμε τους επιστήμονες στην Ελλάδα είναι η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία. «Χρειαζόμαστε τη δική σας γνώση και γνώμη για όλα αυτά που ενδεχομένως να μπορεί να οδηγήσει και σε κοινή παραγωγή γνώσης και ίσως και στη λήψη πρωτοβουλιών από κοινού».

Τέλος, ο Σ. Φάμελλος επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γνώριζε πως το Αστεροσκοπείο είχε καταθέσει πρόταση προγραμματικής σύμβασης για να δίνει τις πληροφορίες στην πολιτεία, όπως οφείλουν να κάνουν όλοι οι ερευνητικοί φορείς:

«Όταν ήμουν αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχα καλέσει όλους τους μεγάλους ερευνητικούς φορείς, μέχρι και Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας αλλά και τον Δημόκριτο και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Αστεροσκοπείο και είχαμε συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο συνεργασίας ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα τα επιστημονικά δεδομένα που χρειάζονται η κοινωνία, η πολιτεία αλλά και η οικονομία. Να είναι δηλαδή διαθέσιμα τα επιστημονικά δεδομένα σε όλους και σε κάθε πολίτη αλλά να έχουν πρόσβαση και οι νέοι ερευνητές και οι νέες ερευνήτριες».

Μαζί με τον Σ. Φάμελλο, στη συνάντηση ήταν η τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αθηνά Λινού και ο τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Συμεών Κεδίκογλου. Εκ μέρους της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών συμμετείχαν: Μαρία Κωνσταντοπούλου, Πρόεδρος, Θανάσης Μαχιάς, Αντιπρόεδρος, Ανδρομάχη Χατζηγιάννη, Γ. Γραμματέας και Κωνσταντίνος Ταμπάκης, Μέλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL