Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.5°C
2 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
14.9°C17.6°C
5 BF 83%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.7°C16.2°C
4 BF 82%
Σκάνδαλο υποκλοπών / Ρεσιτάλ αναξιοπρέπειας από τον Βορίδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο υποκλοπών / Ρεσιτάλ αναξιοπρέπειας από τον Βορίδη

13428346a.jpg

Ο Άδωνης Γεωργιάδης είχε απόλυτο δίκιο ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν ενδιαφέρει κανέναν. Τα ελληνικά ΜΜΕ δεν ασχολούνται καθόλου και τα ελάχιστα που το κάνουν έχουν δεχτεί καταιγισμό αγωγών από τον πρωθυπουργικό ανιψιό Γρηγόρη Δημητριάδη. Έτσι, την είδηση ότι η ΑΔΑΕ απέρριψε την πρόταση του προέδρου της Χρήστου Ράμμου για πρόστιμο στην ΕΥΠ η ελληνική κοινή γνώμη την πληροφορήθηκε από την ιστοσελίδα Politico. Και, όπως θα περίμενε κανείς, τα εγχώρια μέσα προσπέρασαν επιδεικτικά το θέμα.

Αποδίδει το πραξικόπημα στην ΑΔΑΕ

Το μπλόκο της ΑΔΑΕ στην πρόταση του προέδρου της είναι καρπός της πρόσφατης κυβερνητικής παρέμβασης που άλλαξε τους συσχετισμούς στην ανεξάρτητη Αρχή. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αντικατέστησε 2 από τα 7 μέλη της ΑΔΑΕ. Η αντικατάσταση έγινε με διαδικασίες κατεπείγοντος προκειμένου να αποτραπεί η επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ για άρνηση συνεργασίας με την Αρχή - κάτι που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Το πραξικόπημα αυτό κατέστη δυνατό με την πολιτικά σκοτεινή και ακατανόητη σύμπραξη του Κυριάκου Βελόπουλου και με τρόπο αντικανονικό, αφού δεν συγκέντρωσε τα τρία πέμπτα των μελών της Διάσκεψης. Η τοποθέτηση των νέων μελών δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την ίδια νύχτα. Στα δύο μέλη που αντικαταστάθηκαν ασκήθηκε δίωξη για παράβαση καθήκοντος στο πλαίσιο της έρευνας για το πώς ο Θανάσης Κουκάκης πληροφορήθηκε ότι παρακολουθείται, ενώ η κυβέρνηση είχε φέρει αιφνιδιαστική τροπολογία με την οποία απαγόρευε στην ΑΔΑΕ να τον ενημερώσει. Αλλάζοντας τους συσχετισμούς στην ΑΔΑΕ, η κυβέρνηση κατάφερε να μπλοκάρει την ενοχλητική δραστηριότητα της Αρχής στο θέμα της διερεύνησης των υποκλοπών. Η απόρριψη της πρότασης του Χρ. Ράμμου για πρόστιμο στην ΕΥΠ είναι το αποτέλεσμα των μεθοδεύσεων αυτών, οι οποίες κονιορτοποιούν κάθε έννοια Κράτους Δικαίου και σεβασμού στις ανεξάρτητες Αρχές. Αλλά αυτό θα το μάθουν μόνο όσοι παρακολουθούν διεθνή ΜΜΕ, όπως το Politico. Ή ελληνικά ΜΜΕ στα οποία έχει κάνει αγωγές ο Γρ. Δημητριάδης.

Υπό τη νέα της σύνθεση, η ΑΔΑΕ είχε προσφέρει κι άλλη εξυπηρέτηση στην κυβέρνηση πριν ματαιώσει το πρόστιμο στην ΕΥΠ: αρνήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει σε αντιπαραβολή του καταλόγου των 92 προσώπων που έχει αποδειχτεί η παρακολούθησή τους από το Predator με τον κατάλογο των παρακολουθούμενων από την ΕΥΠ. Αυτή η αντιπαραβολή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς θα επιβεβαίωνε -ή θα απέρριπτε- την ύπαρξη ενιαίου κέντρου πίσω από τα δύο συστήματα παρακολουθήσεων και θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες κι αυτούς που ασκούσαν την εποπτεία τους.

Υπουργοί, στρατιωτικοί και εισαγγελείς στόχοι του Predator

Ανάμεσα στα 92 πρόσωπα που έχουν ενημερωθεί από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ότι έπεσαν θύματα της παρακολούθησης με το Predator βρίσκονται τέσσερις εν ενεργεία υπουργοί (Μάκης Βορίδης, Άδωνης Γεωργιάδης, Βασίλης Κικίλιας και Κωστής Χατζηδάκης), ο πρώην υπουργός και Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αντιναύραχος ε.α. και επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Αριστείδης Αλεξόπουλος. Κανείς από όλους αυτούς δεν έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη ούτε έχει κάνει οποιαδήποτε θεσμική κίνηση προκειμένου να αποκαλυφθούν οι δράστες της παρακολούθησής του. Ακόμα πιο εξωφρενική είναι η περίπτωση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χρήστου Μπαρδάκη. Ως εισαγγελέας εφετών ο Χρ. Μπαρδάκης είναι αυτός που αρχειοθέτησε τη δικογραφία του Άδ. Γεωργιάδη με τα «αδιευκρίνιστα ποσά» καθώς αυτή για τον Δ. Αβραμόπουλο σχετικά με την υπόθεση Novartis.

Ο Βορίδης και η ομερτά

Η παρακολούθηση του Μ. Βορίδη με το Predator την εποχή που ήταν υπουργός Εσωτερικών αποκαλύφθηκε προχθές από την εφημερίδα Documento. Και στην περίπτωση αυτή προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση το γεγονός ότι ο παρακολουθούμενος, παρά το γεγονός ότι έχει ενημερωθεί σχετικά από την Αρχή για τα προσωπικά δεδομένα, δεν έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη ούτε έχει ενημερώσει σχετικά τη Βουλή. Μετά την αποκάλυψη, αλλά και τη δημόσια παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανου Κασσελάκη, ο Μ. Βορίδης αισθάνθηκε τελικά την ανάγκη να εξηγήσει τη στάση του σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1, η οποία προβλήθηκε ελάχιστα από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα. Ο Μ. Βορίδης είπε ότι δεν γνωρίζει τον αποστολέα του μηνύματος που τον παγίδευσε στο Predator και ότι δεν προσέφυγε στη Δικαιοσύνη «για να μην περιπλέξει τη δικογραφία».

Ακόμα και ο πλέον αφελής καταλαβαίνει ότι η αγωνία του Μ. Βορίδη δεν ήταν να μην μπερδευτεί η Δικαιοσύνη - που άλλωστε μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιάσει τίποτα απολύτως. Ότι ο υπουργός μάλλον ξέρει πολύ καλά ποιος τον παρακολουθούσε, γι’ αυτό και δεν κινήθηκε νομικά για την εξακρίβωσή του. Και ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια ομερτά άκρως ντροπιαστική όχι μόνο για τον ίδιο τον Μ. Βορίδη και τους συναδέλφους του, αλλά συνολικά για το κύρος και την αξιοπρέπεια του πολιτικού συστήματος. Γιατί όταν αποδέχεσαι ως φυσικό και διαχειρίσιμο ζήτημα την υποκλοπή των πιο προσωπικών από τα προσωπικά σου δεδομένα, τότε, πολύ απλά, κανείς δεν έχει να περιμένει τίποτα σοβαρό ή ουσιώδες από σένα. Θα είσαι πάντα αναξιοπρεπές υποχείριο αυτού που σε έθεσε υπό παρακολούθηση, ελπίζοντας απλώς σε κάποιο καλό αντάλλαγμα.

Στέφανος Κασσελάκης: Υπό παρακολούθηση ο ακροδεξιός λύκος γίνεται αρνάκι

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σχολίασε την Κυριακή τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Μ. Βορίδη με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα: «Τα λέει τσεκουράτα ο κ. Βορίδης όταν πρόκειται να ενθουσιάσει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους του: “Αν μου ζητηθεί να ψηφίσω υποχρεωτικά τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, θα παραιτηθώ”. Όταν πρόκειται όμως για το μείζον θέμα της παρακολούθησής του μέσω Predator, σιωπή. Εκεί ο ατρόμητος υπουργός ζαρώνει από φόβο».

Ο Στέφανος Κασσελάκης επανήλθε χθες με νέα ανάρτηση μετά την παραδοχή του Μ. Βορίδη ότι έκανε «γαργάρα» την παρακολούθησή του: «Ο κ. Βορίδης προσπαθεί να μας πείσει ότι το να σε παρακολουθούν με Predator είναι το πιο συνηθισμένο πράγμα στον κόσμο» σημείωσε και συνέχισε: «Ένα Υπουργικό Συμβούλιο φοβισμένων υπουργών υπό παρακολούθηση. Σε τέτοιες συνθήκες, ακόμα και ο ακροδεξιός λύκος γίνεται αρνάκι…».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL